Blog

DND TUHELJ – KRAĆI PREGLED AKTIVNOSTI IZ 2012. GODINE

DJEČJE IGRAONICE

Igraonice djece koje nisu obuhvaćena predškolskim i školskim odgojem i obrazovanjem stalna su aktivnosti od osnivanja DND Tuhelj. Vlatka Matečić, Željkica Pretković i Andreja Sušec redovito su osmišljavale vesele dječje subotnje aktivnosti. Vesela i nasmijana lica djece koje se zajedno druže, igraju i uče svake druge i četvrte subote u mjesecu nagrada su volonterkama koje organiziraju njihov rad. 

“DIJETE JE SRCE OBITELJI”

tuhelj3

Povodom Dana obitelji i Majčinog dana Društvo „Naša djeca“ Tuhelj organizira priredbu “Dijete je srce obitelji”. Toplina dječjih riječi, pjesme i svirke ozarila je srca okupljene publike. Na samom početku djecu i roditelje pozdravila je dječja načelnica Lucija Kuhar. Prostor OŠ Lijepa naša odzvanjao je veselom pjesmom školskog zbora, igrom najmlađih iz igraonice DND, predškolaca, recitacijama posvećenim majci i obitelji recitatora škole. Mladi članovi puhačkog orkestra “Lipa“ još jednom su pokazali svoja umijeća kao i Edo Kunšt Kruneš i Mladen Jelačić koji uče svirati u glazbenoj školi. Kako pozitivno utrošiti  višak energije demonstrirali su članoviTaekwondo kluba Hrvatski vuk. Gošće priredbe bile su mažoretkinje iz susjednog Dubrovčana sa nastupom starije i mlađe grupe. Nakon uživanja u dječjoj kreativnosti, djeca i roditelji družili su se uz slastice iz maminih kuhinja.

SPORTSKO POSLIJEPODNE U SKLOPU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE TUHELJ – EKIPNI VIŠEBOJ

tuhelj5

Tijekom Dječjeg tjedna DND organizira različite aktivnosti za djecu i s djecom. Tako je ove godine u sklopu sportskog poslijepodneva organiziran Ekipni višeboj. Veselo sportsko poslijedne organizirale su volonterke i volonteri DND-a. Oko šezdesetak djece ogledalo se uz sportsko nadmetanje i veselo druženje u pojedinačnom nadmetanju članova ekipa (svaki je odabrao jednu disciplinu): skok u dalj s mjesta, bacanje medicinke u daljinu,  gađanje ćunjeva, bacanje lopte u zid odbijanjem, gađanje mete, dok su se cijele ekipe ogledale u štafetnom trčanju i neizbježnom, ali uvijek zanimljivom potezanju užeta. Svoje mjesto u sportskom poslijepodnevu našli su i nogomet, rukomet, a po željama djece i odbojka koji su privukli ekipe i navijače. Najmlađi su pak našli svoju zabavu u igricama koje su za njih pripremile volonterke.

DJED BOŽIĆNJAK

tuhelj7

blagdanske prosinačke dane Društvo “Naša djeca” Tuhelj razveselilo je djecu dolaskom Djeda Božićnjaka. Stigao je 28. prosinca s glumcima Teatra Tirena i predstavom Neposlušna pahulja. Djeca i roditelji uživali su u prostoru OŠ Lijepa naša gledajući vedru i raspjevanu predstavu o maloj i  radoznaloj pahulji koja je pomalo nestašna i neposlušna kao i svako dijete. Nestrpljivo su čekali kada će pahulja susresti Djeda Mraza jer je ona bila izabrana da bude ukras na njegovim saonicama. Djed Mraz sve je razveselio  poklonima i slikao se s razdraganim mališanima i roditeljima.

DJEČJE VIJEĆE OPĆINE TUHELJ 

Dječje vijeće općine Tuhelj organiziranjem plesne večeri pod nazivom „Zaplešimo za igralište“ 25. veljače 2012. godine dalo je svoj doprinos uređenjem školskog dječjeg igrališta. Od prodaje ulaznica prikupili su 3.500 kuna koje su odlučili ih utrošiti za nabavu dječjeg igrala. Nakon pristiglih ponuda i u skladu s financijskim mogućnostima odlučili su se za nabavu klackalice za četiri osobe. Klackalica je na radost dječjih vijećnika i sve djece postavljena 4. svibnja. DV Tuhlja zahvaljuje svima koji su kupnjom ulaznica podržali njihovu akciju i tako doprinijeli popunjavanju dječjih sadržaja u Tuhlju.

Predstavnici DV Lucija Kuhar, Mario Barlović, Petra Poljanec i Vjekoslav Žnidarec sudjelovali s voditeljicom DV Snježanom Romić na Međunarodnom kampu u Poreču 2012. »Različitost – povezanost i bogatstvo suživota uz granicu«. Kamp je organiziran u suradnji Saveza DND Hrvatske i Zveze prijateljev mladine Slovenije.

tuhelj8Na susretu Dječjih vijeća Hrvatske pod nazivom: „Dijete u gradu“ u Zagrebu 27. i 28 rujna 2012. DV Tuhelj predstavljali su Filip Stjepan Hanžek iValentina Hercigonja. Posebno smo sretni što je Filip bio jedan od 9 vijećnika Hrvatske koji su sudionicima konferencije Child in the City iz 32 zemlje prezentirali mišljenja djece o pravu na igru, dječjim pravima, zdravlju i međugeneracijskoj solidarnosti.

MARIO BARLOVIĆ – DJEČJI NAČELNIK

U sklopu dječjeg tjedan pripremalo se i za izbore za Dječje vijeće i Dječjeg načelnika. Na sjednici Dječjeg vijeća koja je održana 16.10.2012. godine izabran je novi Dječji načelnik Mario Barlović iz 8. razreda. Za zamjenika je izabran Filip Hanžek, 6. razred. Izbori su provedeni u općinskoj vijećnici u prisustvu načelnika Općine gospodina Slavičeka i predsjednice DND-a Tuhelj gospođe Snježane Romić. „Važno je čuti i poslušati glas djece i uvažavati njihove želje“ rekao je novoizabrani dječji načelnik. Dječje vijeće počinje aktivno s radovom u svom mandatu ukljičivanjem u aktivnost Općine Tuhelj – organizacija dobrotvornog koncerta „Za vrtić naš“. Dječji vijećnici raspravljat će na svojim radionicima o dječjim pravima i obvezama, pripremiti plakat povodom Dana ljudskih prava, napisati i uputiti božićno-novogodišnju čestitku. Inicirali su otvaranje facebook stranice DND Tuhelj.

GODIŠNJE SAVJETOVANJE KOORDINATORA AKCIJE “GRAD-OPĆINA PRIJATELJ DJECE”

Tuhelj je i ove godine sudjelovao na godišnjem Savjetovanju koordinatora akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”, 20. studenog 2012. godine u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu. Predstavnici općine Tuhelj na Savjetovanju bili su načelnik Općine Armando Slaviček, aktualni dječji načelnik Mario Barlović i njegov zamjenik Filip-Stjepan Hanžek te bivše dječje načelnice Barbara Iveković – prva dječja načelnica i Valentina Posavec – druga dječja načelnica

tuhelj9Općina Tuhelj se u Akciju Grad – općina prijatelj djece uključila još 2008. godine i aktivno sudjeluje u svim aktivnostima koje se provode i u sklopu Akcije, a posebice u Društvu naša djeca Tuhelj. Nadamo se da će u idućoj godini biti stečeni uvjeti da se dobije prestižni status «Općina Tuhelj-prijatelj djece» jer djeca Tuhlja to zaslužuju. 

DJEČJI FORUM

tuhelj10Dječji forum „Tuheljko“ djeluje u sklopu Društva „Naša djeca“ Tuhelj. Okuplja djecu od 9 do 15 godina. Forumaši Paula Petrinec, Tea Podjaveršek, Edo Kunšt s  voditeljicom DF Valentinom Kunšt bili su su sudionici  6. susreta Dječjih foruma Hrvatske. Cilj susreta Dječjih foruma je aktivno sudjelovanje  u radu tijekom Susreta i prezentiranje svog rada tijekom godine. DF „Tuhelj“ uspješno je prezentirao svoj rad kroz radionice prava na dostupnost informacijama i odgoja za mir, međusobno razumijevanje suradnju. Radom u Dječjim forumima djeca razvijaju pozitivnu sliku o sebi, osjećaje vlastite vrijednosti i ljudskog dostojanstva. Tijekom boravka u Selcu djeca i voditeljica stekli su nove prijatelje, veselo se družili i boravak na susretu ostat će im u lijepom sjećanju. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je 15 dječjih foruma iz cijele Hrvatske.