Blog

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ”DRUŠTVA NAŠA DJECA” PAZIN ZA 2015. GODINU

 

Siječanj:

S radom nastavljene redovne radionice za djecu predškolske i školske dobi: Likovne radionice za školarce i predškolce, Glazbena radionica, Znanstveno-istraživačka radionica, Breakdance radionica, Boravak + za učenike – putnike viših razreda osnovne škole te Savjetovalište Kod Pepea. Radionice su se održavale do polovice lipnja.

Znanstveno – istraživačka radionica – čiji je cilj populariziranje znanosti, poticanje interesa za bavljenje znanošću. Kroz istraživanja, razne pokuse, eksperimente i rasprave djecu vodi prof. fizike i matematike Sonja Perlovšek Peroš.

Savjetovalište „Kod Pepe-a“, u svom radu daje velik naglasak na razvijanje socijalnih vještina i vještina regulacije emocija kod djece. Namjenjeno je djeci školske dobi, a vodi ga psihologica Vesna Rusijan Ljuština, Valentina Rabar i Nikoleta Zubić.

Likovna radionica za djecu predškolce i školarce. Kroz likovnu igru djecu su vodili profesori likovne kulture Irina Kivela Ukotić, Višnja Levak.

Glazbena radionica – Mali zbor– za djecu 3. – 11. godina. Glazbena radionica razvija osjećaj muzikalnosti te stvara radost zajedničkim muziciranjem. Kroz svijet nota i raznih instrumenata djecu vode prof. glazbene kulture Paula Jurman, Marina Marušić, dipl. učiteljica razredne nastave i dipl. knjižničarka te dipl.učiteljica Tamara Damijanić.

Breakdance radionica – za djecu školarce. Jednom tjedno djeca imaju priliku izraziti i razvijati kreativnost plesnim pokretima na popularnu muziku breakdancea. Breakdance radionicu vodila je plesna trenerica Rozana Matejčić, a od rujna breakdanceri iz udruge AB original iz Pule.

BORAVAK + za učenike putnike viših razreda Osnovne škole, koji žele kreativnije te na sigurnom i toplom provesti vrijeme dok čekaju autobus ili drugi prijevoz kući. Odvija se svaki radni dan od 13-15h. Na Boravku + može se: pisati zadaću, igrati razne društvene igre, crtati, risati, oblikovati, glumiti, pjevati, družiti se, igrati, stvarati… Boravak + vode Tamara Damijanić, Iva Belac, Paula Jurman i Iva Luk.

 • Nastavljen je projekt Pazi(n) proračun! na kojemu je DND partner Gong-u i Gradu Pazinu.
 • Nastavili s projektom pod nazivom: Put po Kaštelu za 90 minuta u suradnji s Etnografskim muzejom Istre. Tim projektom nudimo aktivnosti kroz koje učenici mogu pobliže upoznati povijest Istre „osluškivanjem“ muzejskih eksponata i stvaranjem kroz različite medije (zvuk, slika, riječ, okus). Cilj radionice je upoznavanje istarske kulturne baštine, obogaćivanje turističke ponude Pazina, razvoj kreativnosti kroz razne izražajne medije te osvijestiti ulogu pojedinca u očuvanju i njezi naše ostavštine te primjereno ponašanje u muzeju. Radionica obuhvaća 4 aktivnosti: Predmeti pričaju priču, Glazbeni izričaji, Skuži fuža i Likovno istraživanje tekstura. Od listopada 2012. godine nudimo i radionicu Izrade krpenih lutaka, kojom po želji sudionika zamijenimo radionicu Predmeti pričaju priču. Financirano vlasititim sredstvima DND-a.
 • Započeli s projektom Poligon sreće – uređenje zelene površine iza zgrade DND-a te oslikavanje fasade. Projekt je trajao do kraja lipnja, a aktivnosti koje su provedene su: odrađeno je 16 volonterskih akcija, a sudjelovalo je 59 volontera te je odrađeno 885,5 sati. Na volonterskim akcijama napravljene su klupice i stolovi od starih paleta te su iste i obojane, obojane su stare automobilske gume te su postavljene kao mali poligon za igru; izravnan je i nasipan teren te je pripremljen i kutak za mali vrt, kojeg uređuju djeca. Nadalje, ovim projektom je promijenjena i žičana ograda te su zasađene sadnice živice ligustruma i ružmarina. Osim toga, pročelje ulaza u DND obojan je i oslikan dječjim crtežima. U projektu su sudjelovala djeca vrtićke skupine Zujalice, njihovi roditelji i volonteri DND-a. Projekt je financiran sredstvima Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.
 • Proslave rođendana – kroz 2015. godinu realizirano 34 proslave rođendana u prostorijama DND-a Pazin; organizirane različite igre, ples, zabava, karaoke i druženje. Sudjelovalo oko 400 djece u dobi od 1 do 14 godina.

Veljača:

 • Organizacija i održavanje dječjeg Maskenbala. Maškarana parada kroz grad te dječji Maskenbal, održan 13.02.2014. u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani. Financirano od strane Grada i donatora.
 • Proveden preventivni program „Pepe i prijatelji“ s djecom u četiri četvrta razreda, pet petih razreda te s četiri 6. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin i područne škole Trviž i PŠ Kašćerga te u svim vrtićkim skupinama Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin. Na kraju provedbe projekta tiskana je pjesmarica Između svijeta dva, s autorskim pjesmama/pričama Marine Marušić i glazbom Paule Jurman te je sa šestim razredima snimana pjesma i spot Od Pazina do Pariza. Projekt se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja, a financiran je dijelom od Grada Pazina, Istarske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Maškare2

Travanj:

 • U travnju se odrađivao dio aktivnosti projekta Poligon sreće.
 • Partneri na projektu Osnažene organizacije za snažnu zajednicu . Nositelj projekta LAG Središnje Istre, partner: Savjet mladih Grada Pazina. U sklopu projekta organiziran ciklus edukacija: Upravljanje projektnim ciklusom, Pisanje prijedloga projekta, Prezentiranje primjera dobre prakse te zajedničkog rada na konkretnoj projektnoj ideji za potencijalnu prijavu na relevantni fond – EU

Svibanj:

 • U suradnji s Gradom Pazinom za 1. maj organizirali smo aktivnosti za djecu čiji su roditelji došli na proslavu 1. maja u bivšu vojarnu. Financirano od Grada Pazina.
 • Suorganizacija utrke Fameja povodom Međunarodnog dana obitelji s SD “Trickeri” Pazin, ŠRK “Vita” Pazin i Zajednicom sportskih udruga grada Pazin. Osim tradicionalne utrke taj dan su djeca redovnih radionica (dramska, glazbena, likovna, breakdance i mali istraživači) pripremili prigodan program za posjetitelje te smo organizirali i štafetnu timsku utrku. Financira Grad Pazin.
 • U sklopu projekta Pepe i prijatelji predstavljen je video spot pjesme Od Pazina do Pariza koja je nastala na radionicama s 6.r. OŠ Vladimira Nazora Pazin.

Lipanj:

 • U sklopu projekta Razmisli pa klikni na kojem smo bili partneri udruzi RODA, održane su dvije fokus grupe s učenicima 2.d Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i 3.b razredom OŠ Vladimira Nazora Pazin.

Srpanj:

 • Suorganizacija Škole plivanja na Zarečkom potoku, s Gradskim društvom Crvenog križa. DND osigurava marendu i vodu svakom sudioniku te su se naše odgajateljice uključile u vođenje aktivnosti škole plivanja. Financira Grad Pazin.
 • Započeli smo projektom Naš šareni svijet, kojim smo uredili dječje igralište u Ruhcima. Projekt je financiran od Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i vlastitim sredstvima DND-a. Projekt je trajao do kraja rujna.
 • Održane su Male škole dojenja: jedna u Pazinu, jedna u Poreču, u sklopu projekta Od trbuščića do roditelja – potpora u prvim danima roditeljstva. Podijeljene su brošure i korisni materijali za trudnice i dojilje. Projekt se provodio u partnerstvu s udrugom RODA i DND-om Poreč. Financirano sredstvima Istarske županije.

Rujan:

 • Na početku rujna održali smo upise u redovne radionice te su nastavljene redovne radionice Društva: breakdance radionica te nova radionica Engleski jezik za djecu od 3 do 7 godina. Nastavljene su i aktivnosti u Savjetovalištu Kod Pepea, u sklopu kojeg su volonteri DND-a organizirali aktivnsoti za djecu čiji su roditelji na Školi za roditelje Savjetovališta za brak i obitelj Grada Pazina.
 • Započeli s provedbom projekta Rano pijenje mladih i njegova prevencija. Radionice su se provodile u svim sedmim razredima OŠ Vladimira Nazora Pazin te u 7.r PŠ Trviž. Održane su 4 radionice po dva školska sata za djecu te 3 radionice po 2 sata za roditelje. Financirano sredstvima Grada Pazina i Istarske županije.

Listopad:

 • Aktivnosti povodom obilježavanja Dječjeg tjedna svake godine prvog tjedna u listopadu. Organizirali smo pričanje priče s prvašićima te smo s njima posadili voćke: trešnja, kruška i jabuka iza zgrade DND-a. Za djecu od 5. do 8. r. organizirali smo predstavu Tko je ubio Pašteticu? kazališta Mala scena iz Zagreba, za niže razrede interaktivnu predstavu Saharsko blago Mejreme Reuter i djecu vrtića Igramo se poezije Mejreme Reuter. Nadalje, na Trgu slobode smo organizirali igranje starih igara te Vox mini populi na kojem su djeca svoje poruke odraslima i gradonačelniku poručili uživo. Na sjednici u studenom poruke pročitane na Sjednici Gradskog vijeća. Financira Grad Pazin.
 • 30.listopada 2015. godini u Galeriji likovnih stvaratelja upriličena je promocija pjesmarice Između svijeta dva te je postavljena izložba Gee Rajić, ilustratorice pjesmarice.
 • 31.listopada 2015. godine mladi volonteri DND-a organizirali su Halloween party u prostorijama DND-a Pazin.
 • Bullying is not cool – partneri na projektu Erasmus + Slovenskoj Udruzi mladih i Osnovnoj školi iz Murske sobote. Sudjelovalo 4 djece 14-15 godina i voditeljica – volonterka na razmjeni u Murskoj soboti.

tko je ubio pašteticu

Studeni:

 • 25. studenog 2015.godine petero djece: Franceska Milohanić, Lana Berković, Jurica Vuković, Martin Tomišić i Ian Juričić sudjelovalo je na 23. sjednici Gradskog vijeća Pazin te pročitalo prijedloge djece od 4. do 8. razreda koji su nastali u Dječjem tjednu za Vox mini populi.

Prosinac:

 • Festival palačinki– u sklopu Festivala palačinki organizirali smo radionice za djecu: izrada kruni, izrada figura od balona, organiziranje igara i sl. Financirano od Grada Pazina.
 • Prosinačke aktivnosti – radionice, predstave i podjela paketića i doček Djeda Mraza – koje se organiziraju povodom obilježavanja Prosinačkih blagdana. Ove godine Djed Mraz došao je u utorak 15.12.2015. i to padobranom na Gradski stadion. Dočekali su ga brojni mališani kojima je dijelio slatkiše, a nakon toga vesela je povorka krenula do Spomen doma na prvu večer Bajkomanije i otvorenje izložbe radova djece vrtića, koja je poslužila kao dekoracija za završni dio Prosinačkih svečanosti u petak 18.12.2015. Tada je bila podjela poklon paketa za djecu koja ne pohađaju vrtić (njih 190). Prilikom podjele organiziran je program: predstava, čitanje priča, radionice, ples, zabava i druženje. Osim poklona u Spomen domu, podijeljeni su pokloni djeci svih 1.r, 2.r, 3.r i 4.r, Posebnih razrednih odjela, Produženog boravka u OŠ V. Nazora Pazin i PŠ Trviž. Osim toga volonterke DND-a su na romobilu, bicikli kao vilenjaci i Djed Mraz dijelile slatkiše po gradu. Tijekom prosinca organizirane su 3 radionice izrade božićnih ukrasa, poklona i sl. za roditelje i djecu. Prosinačke svečanosti financira Grad Pazin, lokalni donatori te DND Pazin vlastitim sredstvima.
 • Medionauti – partneri na projektu Pulskoj filmskoj tvornici. Sudjelovalo 10 učenika srednje škole, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te volonterka; održane radionice u Puli.

Uključivanje volontera

 • U sve aktivnosti koje provodimo unutar Društva uključujemo volontere te tako konstantno osnažujemo suradnju sa već postojećim volonterima i dobivamo nove koje upoznajemo sa radom društva.
 • Često prijavljujemo projekte na natječaje, koji spadaju u naše područje djelovanja te se na taj način najčešće financiramo, uz financijsku potporu Grada Pazina
 • Naši članovi/volonteri se kontinuirano obrazuju na raznim formalnim i neformalnim obrazovnim programima, u nacionalnim granicama, ali i međunarodno.

Program samofinanciranja

 • U srpnju tiskali smo Torbe za Pepea, u sklopu projekta Pepe u velikom društvu, a koje su namijenjene za prodaju.
 • U srpnju tiskali smo pjesmaricu Između svijeta dva, koja je namijenjena za prodaju.
 • Osmišljena je program/interaktivna radionica Između svijeta dva kao promocija pjesmarice koju nudimo vrtićima i osnovnim školama.
 • Nastavili smo program Put po Kaštelu za 90 minuta, u suradnji s Etnografskim muzejom Istre namijenjen djeci predškolske i školske dobi Istarske županije i šire, koji dolaze na izlete i terenske nastave.
 • S radom su nastavile redovne radionice (znanstveno – istraživačka, glazbena, likovna, dramsko-scenska)
 • Organiziramo proslave rođendana u našim prostorijama.