Blog

IMAŠ PRAVO IMATI PRAVO

Sva djeca imaju pravo na bezbrižno djetinjstvo u miru, na igru i kreativno izražavanja – imaju pravo na još puno toga, jer su odrasli prije puno godina odlučili da potrebe koje djeca imaju predstavljju prava koja im odrasli moraju jamčiti. To su zapisali u Konvenciju o pravima djeteta koju su Ujedinjeni narodi ponudilI na ratificiranje svim svojim članicama. A kada bi sva djeca imala barem ona prava koja uživaju mališani u Poreču, svijet bi odmah izgledao bolje, drugačije, veselije…

Pokazala su to djeca koja pohađaju kreativne radionice Društva Naša djeca Poreč, većina njih u 11 plesnih grupa, jer ples je u Poreču najpopularniji. Kroz program su vodili kao rutinirani profesionalci Leonarda i Loren iz dramske radionice. Oni tamo uče od najboljih – Marije Biočić i Valentina Žužića, s kojima prirpemaju božićnu predstavu koju će tokom ovoga mjeseca vidjeti djeca iz porečkih osnovnih škola i vrtića.

U predvorju SRC-a Veli Jože roditelje i sugrađane dočekali su radovi nastali od sredine rujna u likovnoj radionici koju vodi profesorica Marina Pacenti. Djeca su slikala i crtala različitim tehnikama i na različite teme, uključujući dječja prava. Prikazan je pravi slap ideja, boja i oblika koje može dočarati samo dječja mašta.

Na plesnom podiju okušalo se u novim koreografijama 11 plesnih skupina, a vidjeli smo jedan plesni solo (Rea iz skupine Think Pink), a duo (Evite i Larise iz iste skupine). Već četvrtu godinu predstavljanje plesnog programa započinje nastupom dragih prijatelja DND-a – plesna skupina Happy, koju volonterski vodi Adila Bidžos, a koju čine članice i članovi porečke Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama „Vrijeme“. Nakon njihova veselog plesa, svoje vještine pokazali su najmanji, Mišići koji su tek u rujnu počela plesati s Ivanom Domazet, potom redom skupine Adile Bidžos i Elisabeth Wertheim. Atmosfera je bila nadahnjijuća, a dobre vibracije natjerale su i slova scenografije na ples. Završnu poruku: „What a wonderful world“ u nedjeljno su dopodne poslale Evita i Larisa plesnom točkom koju je za njih osmislila Ivana Domazet.

U prosincu će biti još puno prilika da djeca u javnim prostorima pokažu svoje vještine, sposobmosti i kreativnost, što ne služi samo povećanju njihovog samopuzdanja, nego u gradu stvara prijateljsku i poticajnu atmosferu za zdravo odrastanje.