Blog

IZLOŽBA STRIPA I PREDSTAVLJANJE KNJIŽICE „SVI SMO DRUGAČIJI“ U SAMOBORU

Učenici petih i šestih razreda samoborskih osnovnih škola prije par mjeseci, na Svjetski dan autizma, sudjelovali su na radionici stripa na temu Inkluzija u školi, koju je vodila naša poznata ilustratorica i grafička dizajnerica Branka Hollingsworth Nara. Dio je to projekta Vjetar u leđa – faza III, kojim Grad Samobor iz europskih fondova osigurava rad pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju i tako im omogućuje kvalitetnije obrazovanje i lakšu integraciju u društvo. Radionicu je za dvadeset i petero djece organizirao Dječji forum Grada Samobora, a mali crtači trebali su u formi stripa prikazati kako oni sami prihvaćaju različitosti s kojima se susreću u školi među svojim prijateljima te ukažu i na probleme s kojima se njihovi vršnjaci nose.
Iz radionice stripa nastala je brošura u kojoj su objedinjeni dječji radovi, a sve je predstavljeno na otvorenju izložbe stripova u utorak, 14. svibnja, u Centru za mlade Bunker. Uz mlade autore, njihove roditelje, ravnatelje škola, nastavnike i prijatelje, otvorenju su nazočile voditeljica Dječjeg foruma Bernardica Petravić, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te Marijan Kižlin i Vlatka Šalamun iz Odjela za društvene djelatnosti.
O važnosti projekta govorile su voditeljica Petravić i zamjenica Horvat Iveković, koja je i otvorila izložbu, izrazivši zadovoljstvo projektom i načinom kako se on ostvaruje u školama, a o tome kako se radilo i kako im je bilo na ovoj radionici kratko je govorio i jedan od sudionika, Fran Gračanin iz OŠ Samobor.
Ravnateljica Jelena Vojvoda iskoristila je i ovu priliku da učenicima kaže više o Bunkeru, njegovim sadržajima i programima.
Projekt Vjetar u leđa ide dalje do 2021. godine, a izložba dječjih stripova otvorena je do 26. svibnja u Bunkeru.