Blog

IZVJEŠĆE O RADU DND-A STUBIČKE TOPLICE U 2013. GODINI

 Društvo Naša djeca Stubičke Toplice osnovano je 7. listopada 2009. kao dragovoljna, nevladina, humanitarna i edukativna udruga. Osnovana je s ciljem poticanja djece predškolske i školske dobi na druženje, igru i razvijanje stvaralačkih aktivnosti u slobodnom vremenu. Ima oko 20 aktivnih članova (volontera).

U sklopu DND-a djeluju: dječji forum ”Rojžica” čija je voditeljica Bernarda Sokač, folklorna skupina koju vodi Monika Barić, igraonica njemačkog jezika voditeljce prof. Sabine Frgec i razne likovno-kreativne radionice.

Aktivnosti DND Stubičke Toplice u 2013. godini bile su:

DJEČJI KARNEVAL

Društvo Naša djeca Stubičke Toplice i Turistička zajednica Općine St. Toplice u suradnji sa Osnovnom školom i Dječjim vrtićom Zvirek organizirali su Dječji maskenbal. Ples pod maskama je već tradicionalno upriličen u Osnovnoj školi uz odabir najljepših maski koje je nagradila Turistička zajednica i DND.

OBILJEŽAVANJE USKRSA

Na uskrsnim radionicama okupilo se tridesetak djece koji su uz pomoć voditeljica maštovito ukrašavali pisanice Svoje uratke su izložili u prostorijama Osnovne škole Stubičke Toplice, te na već tradicionalnoj prodajnoj Uskrsnoj izložbi u općinskoj vijećnici koju organizira Udruga Hrvatska žena Stubičke Toplice. Na istoj su nastupali i članovi Folklorne skupine DND-a pod vodstvom Monike Barić i prikazali nam korizmene običaje našeg kraja.

DAN OPĆINE STUBIČKE TOPLICE

Dana 27. travnja obilježava se Dan općine Stubičke Toplice u čiju su se svečanost uključili i najmlađi. Društvo Naša djeca i Folklorna skupina pripremili su kratak nastup te iskoristili priliku i Načelniku čestitali 20. rođendan Općine. Grafiku grba Stubičkih Toplica koju su izradili članovi likovno-kreativne radionice predala je aktivna članica Dječjeg foruma i Folklorne skupine Ana Oremuš.

CVJETNI KORZO

Društvo Naša djeca Stubičke Toplice, Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice, Dječji vrtić „Zvirek“ i Osnovna škola Stubičke Toplice, uz generalno pokroviteljstvo Općine Stubičke Toplice, organizirali su CVJETNI KORZO U STUBAKIMA posljednjeg nastavnog dana u školskoj godini. Cvjetna povorka prošetala se centrom Stubičkih Toplica te nastavila druženje u Parku Maksimilijana Vrhovca. Djeca su pripremila kraći program, predstavila su svoje cvjetne kreacije, a na kraju ih je DND St. Toplice nagradio kazališnom predstavom.

DJEČJA LIKOVNA RADIONICA U SKLOPU LIKOVNE KOLONIJE STUBAKI

U sklopu Likovne kolonije Stubaki i ove je godine u organizaciji Društva Naša djeca Stubičke Toplice održana Dječja likovna radionica. U suradnji sa Turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice, toplički DND ugostio je četrdesetak djece i dvadesetak voditelja iz osam DND-a sa područja Krapinsko-zagorske županije. Okupili su se na reprezentativnom jezeru Jarki , te nakon pozdravnih riječi dobrodošlice predsjednice topličkog DND-a Brigitte Gmaz i načelnika Općine gosp. Vladimira Bosnara, Folklorna skupina DND-a ugrijala nas je pjesmom u kišno prijepodne. Ovogodišnju, 5. po redu Dječju radionicu, vodila je učiteljica Monika Barić. Djeca su po skupinama u grafičkim tehnikama izradila motive Stubičkih Toplica, a njihovi će radovi krasiti zidove Osnovne škole Stubičke Toplice.

DJEČJI TJEDAN U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna osim već tradicionalnih načina obilježavanja (druženje djece i roditelja, posjet djece načelniku Općine, pisanje poruka odraslima, izrada plakata sa raznim porukama) u subotu, 12. listopada 2013.g. u popodnevnim satima održana je biciklistička utrka „4. Sportska jesen Stubičke Toplice 2013“. Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svrha ove utrke bila je, osim dobre zabave za natjecatelje, poticanje najmlađih na biciklizam, kao jedan od oblika sporta i načina što kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena, te uključivanje mladih članova u Biciklistički klub „Stubaki“. Na natjecanju su sudjelovala djeca školskog uzrasta od 1. do 6. razreda Osnovne škole s područja Zagorja i šire. Utrka se odvijala sa startom i ciljem ispod Dječjeg vrtića Zvirek, kod kojeg je ujedno bila i podjela pehara i medalja najboljima.

DND Stubičkih Toplica na 7. susretu gradova i općina – prijatelja djece u Opatiji

Predstavništvo DND-a Stubičke Toplice u sastavu: Ana Oremuš, Maša Brozović, Dora Oremuš, Bernarda Sokač i Kata Oremuš prisustvovalo je 13. rujna 2013. godine 7. susretu gradova i općina – prijatelja djece u Opatiji. Uz dobrodošlicu ljubaznih domaćina, u predvorju hotela Milenij, sudionici su mogli razgledati postavljene štandove organizacija civilnog društva i ustanova koji imaju programe za djecu i mlade. Otvorenje susreta započelo je obraćanjem potpredsjednice Saveza DND-a Hrvatske Sanje Škorić sa temom “Dječjom participacijom za svijet po mjeri djeteta”. Zatim se gostima i sudionicima obratio gradonačelnik djece Opatije mladi Ivan Tancabel sa prezentacijom “Dječja participacija u gradu Opatiji – naših prvih dvanaest godina”.

Nakon službenih, ali zabavnih i poučnih tema, upriličena je izvedba opatijskog mjuzikla “Footlose na opatijski način”. Potom su djevojke svaka sa svojim voditeljima krenule na radionice. Dora na radionicu “Čokoladni poljupci iz Opatije” gdje je prikazana izrada pralina i ukrasa od čokolade, a Maša i Ana na radionicu “Moja opatijska kamelija” gdje su izrađivani cvjetovi kamelija od kamenja. Odrasli su sudjelovali na radionici “Uloga “odraslih” i društvene zajednice u unapređenju sudjelovanja djece” pod vodstvom Miljenke Plazonić – Bogdan. Nakon radionica za svu djecu organizirana je vožnja brodom s Opatijskog “mula”.

Ovaj edukacijski susret za naše predstavnike završio je novim spoznajama, razmjenom i stjecanjem novih iskustava, te motivacijama za daljnje djelovanje u našoj lokalnoj zajednici koja nosi prestižni status „Općina Stubičke Toplice – prijatelj djece“.

DJEČJI LIKOVNO – LITERARNI NATJEČAJ “CVIJET U CVIJEĆU”

Društvo Naša djeca Stubičke Toplice po drugi je put pokrenulo dječji Likovno – literarni natječaj “Cvijet u cvijeću” s ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i tradicijskog bilja kod najmlađih. Projekt se provodi u sklopu već tradicionalne ekološko – edukativne akcije “Cvijet u cvijeću” koju kontinuirano provodi Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice u projektu Hrvatske turističke zajednice “Volim Hrvatsku” uz suradnju sa Radnim tijelom za ekologiju i kulturu Općine Stubičke Toplice s ciljem animiranja svih čimbenika koji sudjeluju u stvaranju slike općine kao ekološki orijentirane i razvijanja svijesti ljudi da svojim marljivim radom i uređenjem prostora na kojem djeluju i žive mogu utjecati na prepoznatljivost Stubičkih Toplica u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i u Republici Hrvatskoj.

Na ovogodišnji natječaj na temu Bajka u bakinom vrtu pristiglo je 204 likovnih i 69 literarna rada iz 20 osnovnih škola, 6 dječjih vrtića iz Republike Hrvatske, te iz Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda. Stručno je povjerenstvo imalo težak zadatak odabrati najuspješnije ostvaraje u mnoštvu izvrsnih dječjih uradaka vođenih stručnim odgajateljima, učiteljima i profesorima. U kategoriji djece vrtićke dobi povjerenstvo u sastavu: Ivica Mlinarić, slikar, Loven Horvatić, grafički dizajner i predstavnik Narodnih novina, Brigitte Gmaz dipl.učiteljica, savjetnik, Kristina Vukić, odgajatelj i Monika Barić, magistra primarnog obrazovanja odabralo je i odlučilo nagraditi 3 dječja likovna rada, u kategoriji učenika od 1. do 4. razreda 6 učeničkih likovnih radova, te u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda 5 radova. Povjerenstvo za odabir literarnih radova u sastavu: Hrvoje Kovačević, književnik, Ines Krušelj Vidas,prof. savjetnik i predsjednica Kajkaviane,te Ankica Šuk učiteljia razredne nastave, savjetnica odlučilo je nagraditi iz svake kategorije po 3 uratka. Djeca su nagrađena vrijednim nagradama naših sponzora Školske knjige i Narodnih novina d.o.o. Vrlo bogat i plodonosan rad vidljiv je riječju i slikom u prigodnom Zborniku.

U bogatom programu nastupili su članovi Folklorne skupine DND-a St. Toplice, Dramska skupina OŠ St. Toplice, Anamarija Pilarić na flauti, Vjekoslav Jozić i Karlo Zimić na tamburicama, a program je svojim nastupom začinio ŽVA Fiola. Projekt je dobio potporu i pohvale od strane Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

IGRAONICA NJEMAČKOG JEZIKA „ Wir spielen und singen“

Početkom listopada ove godine, a u sklopu DND-a Stubičke Toplice s radom je krenula jezična igraonica na njemačkom jeziku ” Wir spielen und singen” za učenike od 1. do 3.razreda. Igraonica se održava jednom tjedno u prostorijama osnovne škole , četvrtkom od 18.00 -19.00 sati. Voditeljica igraonice je Sabina Frgec,profesor njemačkog i talijanskog jezika. Tridesetak djece uključeno je u program igraonice. Igraonica na stranom jeziku osmišljena je u cilju promicanja ranog učenja stranih jezika. Djeca kroz igru, pjesmu, pokret, priče, jednostavne komunikacijske situacije i likovno izražavanje usvajaju osnove stranog jezika.

Na taj način spontano razvijaju komunikacijske vještine na stranom jeziku,odnosno logičko mišljenje, govor i razumijevanje. Teme koje se obrađuju prilagođene su njihovom uzrastu. Djeca se također upoznaju s kulturološkim posebnostima zemalja njemačkog govornog područja. I za kraj poruka od marljivih i veselih polaznika:” Viele Grüsse von fleissigen Kindern, die auf Deutsch spielen und singen!” ADVENT

Uoči prve adventske nedjelje Udruga Hrvatska žena Stubičke Toplice pripremila je izložbu adventskih vjenčića, te ostalih božićnih ukrasa u Vijećnici Općine Stubičke Toplice. Svečano otvorenje izložbe održalo se 28. studenog. U prigodnom programu otvorenja sudjelovali su učenici Osnovne škole Stubičke Toplice, članovi folklorne skupine Društva Naša djeca Stubičke Toplice i polaznici Dječjeg vrtića Zvirek.

 Na izložbi su posjetitelji mogu uroniti u adventsku čaroliju i za sebe odabrati radove udruge Hrvatska žena Stubičke Toplice, učenika Osnovne škole Stubičke Toplice, članova Društva Naša djeca Stubičke Toplice, polaznika Dječjeg vrtića Zvirek, štićenika Centra za rehabilitaciju Pustodol, te Marije Čukelj, Danice Pavelić i Tanje Gospodarić – Lendrec.

SVETI NIKOLA

Sveti Nikola je i ove godine posjetio učenike u razrednoj nastavi kako bi nagradio one koji su bili dobri čitave godine. Zločesti krampus bio je s njim, ali na svu sreću nije imao mnogo posla. Nikola svake godine s punom vrećom poklona posjeti našu dječicu. Vjerojatno stoga što su zaista jako dobri, posebno u trenu kad ih Nikola pozove k sebi i pita o tome jesu li bili dobri mami i tati i koliko su zadaća pisali. Zločesti krampus bio je tu više kako bi upozorio djecu na to što bi im se moglo dogoditi iduće godine ukoliko ne budu pomagali prijateljima i starijima.

Nije samo Nikola imao poklone, za njega su učenici pripremili recitacije i glazbene nastupe. Mali glumci, pjevači i plesači od kojih neki još ne znaju dobro čitati i pisati odlično su i profesionalno obavili scenski nastup pred važnom komisijom. Najljepši je ipak bio trenutak osmijeha na licima kada se razmatala vrećica sa slatkišima. ORAŠAR

Za kraj godine DND Stubičke Toplice, pod pokroviteljstvom Općine St. Toplice, a uz sponzorstvo „Stubaki prijevoza „ vlasništva Matije Torte priuštilo je vjernim članovima djeci i volonterkama nezaboravan izlet. Naime posjetili su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i pogledali baletnu predstavu Orašar.

 OSTALE AKTIVNOSTI:

 Članovi DND-a St. toplice sudjelovali su i na: – Likovnoj koloniji u Kumrovcu, rujan 2013. – Kinču moje babice, Sveti Križ Začretje, prosinac 2013. – svim aktivnostima vezane uz obilježavanje blagdana i praznika u Općini, te su surađivali sa Udrugama s područja Općine( Udruga Hrvatska žena, Tae kwon do klub Kapelščak, BK Stubaki,…),OŠ St. Toplice, Dječjim vrtićem Zvirek i Gradskim društvom Crvenog križa D. Stubica.

 Predsjednica DND-a:

Brigitte Gmaz