Blog

IZVJEŠĆE O RADU DND TUHLJA ZA 2014. GODINU

Tijekom godine redovno su održavane igraonice za djecu predškolskog uzrasta od 3 do 5 godina druge i četvrte subote u mjesecu.

Organizirano je nekoliko likovnih radionica, dramskih i literarnih radionica s ciljem nastupa djece na različitim manifestacijama u mjestu ili izvan.

Po odabiru radova na natječaju Moja sretna obitelj osmišljena je čestitka za roditelje novorođene djece i dana na tiskanje. Čestitka je slana krajem godine i poslano je 19 čestitki.

 AKCIJE i AKTIVNOSTI

Grad/općina prijatelj djece

Nakon dobivanja statusa – Općina Tuhelj prijatelj djece DND je nastavio s provođenjem akcija i aktivnosti kako bi i dalje bio aktivna udruga koja radi za dobrobit djece. Aktivno radi Dječje vijeće i Dječji forum te djeca aktivno sudjeluju u davanju prijedloga, inicijativa. Sudjelovali smo na godišnjem susretu Gradova i općina prijatelja djece u Zaboku te godišnjem savjetovanju u Zagrebu.

Dječji forum

Organizira susrete, radionice subotama u dogovoru s voditeljicom i priprema mini projekte, raspravlja o dječjim pravima. Uključio su u obilježavanje 25 godina Konvencije UN o pravima djece. Sudjelovali su na godišnjem susretu DF u Selcu. 

Dječje vijeće

Djelovalo je tijekom godine u četvrtom i izabrani su vijećnici u petom mandatu. Radom u radionicama dječji vijećnici proširuju saznanja o dječjim pravima i obvezama, uključuju se u sve aktivnosti. Sudjelovali su u Ogulinu na godišnjem susretu Dječjih vijeća Hrvatske  te prezentirali svoj rad i mjesto. 

Dan obitelji

Tradicionalno u svibnju obilježavamo Dan obitelji i Majčin organiziranjem priredbe Dijete je srce obitelji sudjelovanjem djece koja su aktivna u školi, udrugama i raznim drugim izvanškolskim aktivnostima.

Dan državnosti

Povodom dana državnosti tradicionalno se organizira malonogometni turnir udruga. DND se ove godine prvi puta uključilo s mladom ekipom koja se srčano borila u konkurenciji s puno starijim i jačim članovima drugih udruga.

Dan općine

U kolovozu povodom Dana općine organizirali smo biciklijadu za djecu i odrasle. U danu za djecu upriličili smo tradicionalno druženje i igre za djecu i odrasle uz pečenje kukuruze.

Odrasli članovi udruge uključili su se u prvi put organizirani Tuheljski sajam prodajom kolača iz bakine i mamine kuhinje te kuhanje gulaša u kotliću.

Dječji tjedan

Tijekom dječjeg tjedna – prvi tjedan u listopadu – u suradnji sa Školom organiziraju se brojne aktivnosti za djecu u koje se uključuju i druge udruge. Tjedan je započeo okupljanjem djece na igralištu u suradnji s OŠ Lijepa naša, a pridružio se i zamjenik načelnika općine. Djeca su u svojim razredima pisale poruke odraslima te osmišljavale plakate koje su isticali na vidna mjesta u razredima (vrata učionice).

Dječje vijeće i Dječji forum organizirali su pisanje poruka u sklopu akcije Daj 10 za prava djece u svijetu koje su darovali načelniku općine prilikom susreta s njima na zadnjoj sjednici u četvrtom mandatu. Za djecu do 10 godina organizirane su na igralištu vesele igre uz druženje.

Odlazak u KINO u veljači organiziran je s ciljem druženja djece i dječje proslave dobivanja statusa Općina prijatelj djece.

Povodom Međunarodnog dana žena družili su se majke i djeca uz šalu i igru. U lipnju je organiziran IZLET u Zagreb s posjetom tvornici Franck, Muzeju Dražena Petrovića i gledanjem kino predstave za djecu.

U srpnju se dio odraslih i djece uključio u akciju čišćenja puta koju je organizirala općina, a pozvala na sudjelovanje sve udruge.

U studenom je priređen revijalno-zabavna večer Mlade nade, a prihod od 720,00 kn ostvaren prodajom ulaznica namijenjen je učenicima slabijeg socijalnog statusa za školu u prirodi i maturalno putovanje.

Prosinac je bio u znaku obilježavanja 10 obljetnice rada DND Tuhelj. Na svečanosti je dan pregled rada kroz 10 godina, pokazane su dječje aktivnosti te podijeljene zahvalnice svima koji su od početka bili pokretači rada udruge ili je podupirali tijekom godina djelovanja kao donatori ili aktivni sudionici rada-volonteri.

Djed Mraz posjetio nas je krajem prosinca uz gostovanje HIT Teatra predstavom Božićna čarolija podijeljeno je 100 paketa djeci do 11 godina.

OBLICI SURADNJE S DRUGIMA

Uključivali smo se prema uputama i pozivima u akcije Saveza DND Hrvatske, aktivno i izuzetno uspješno nastupili smo dramsko-scenskom igrom, s dvije recitacije i monologom n a Smotri dječjeg stvaralaštva Saveza DND Hrvatske u Vinkovcima.

Odazivali smo se na pozive drugih DND-a naše županije koji su nam upućivali pozive. Tako smo sudjelovali na likovnim kolonijama u Stubičkim Toplicama i Kumrovcu te na Kinču naše babice u Svetom Križu Začretje.

Surađivali smo uspješno s OŠ Lijepa naša Tuhelj, u radu nas je stalno podupirala Općina Tuhelj i odzvali smo se na suradnju kad nas je pozvala TZ Tuhelj i Terme Tuhelj. Brojni volonteri zaslužni su za organiziranje svih naših aktivnosti.

Predsjednica DND Tuhelj:

Snježana Romić