Blog

IZVJEŠĆE O RADU DRUŠTVA NAŠA DJECA BJELOVAR ZA 2016. GODINU

 • 2.2016. godine bjelovarskim ulicama prošetalo je oko 900 maskiranih mališana. U organizaciji DND-a Bjelovar, uz potporu grada Bjelovara, DGV-a Bjelovar i DF-a Bijeli vitezovi  Bjelovar, organiziran je tradicionalni Mali fašnik u Bjelovaru. Šarolika povorka maskiranih mališana vrtićke, predškolske i školske dobi, pod vodstvom svog meštra vladala je gradom do spomenutog dana, kada su se svi zajedno uputili u dvorište Gradske uprave, kako bi osudili fašnika Nasilnika Nepravednog Strašnog za sva loša djela u protekloj godini, otpravili zimu, te vratili ključ Grada gradonačelniku.
 • Likovni natječaja „Voda, šuma, proljeće i mi“, već drugu godinu raspisuje Društvo Naša djeca Bjelovar s ciljem poticanja dječjeg stvaralaštva, ali i promišljanja o očuvanju prirodnih ljepota, brizi za okoliš te poticanju na boravak u prirodi.  Ove godine na natječaj je pristiglo oko sedamdesetak likovnih uradaka.  Sudjelovalo je 5 dječjih vrtića,   4 osnovne škole (1., 3., 4. i 5. OŠ Bjelovar ) s područja grada Bjelovara, 3 osnovne škole s područja sudsjednih općina BBŽ-a ( OŠ Veliko Trojstvo, Oš Rovišće i OŠ Mirka Pereša Kapela) i po prvi puta na natječaj se  javio i i dječji vrtić iz Nove Gradiške. Natječaj je bio raspisan početkom ožujka, a krajnji rok za dostavu radova bio je 23.3.2016. godine. Sponzor natječaja bila je izdavačka kuća Alfa. Nagrade su dodjeljivane u tri kategorije:  likovni uratci djece vrtićke grupe predškolci; likovni radovi djece osnovnih škola  te likovni uratci djece iz  ustanova za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama.
 • 23. ožujka 2016. godine, članovi Dječjeg foruma Bijeli vitezovi zajedno s volonterkama DND-a Bjelovar odžali su kreativnu uskrsnu radionicu „Zekine pustolovine“, na kojoj su izrađivali vesele „zekine“ košarice, koje su poklonili na dječji odjel Opće bolnice Bjelovar. Ovom gestom mladi forumašima žele razveseliti djecu koja za vrijeme blagdana borave na odjelu, ali i posjećuju pedijatrijske ambulante.
  • Akcija Zelena čistka, jednodnevna je volonterska akcija čišćenja nelegalnih, divljih odlagališta otpada, koja se u Hrvatskoj, pa tako i u Bjelovaru održava već petu godinu.

  Ovoj ekološkoj akciji pridružili su se i članovi Dječjeg gradskog vijeća Bjelovar, članovi Dječjeg foruma Bijeli vitezovi Bjelovar i volonteri Društva Naša djeca Bjelovar. Tim povodom, dječja gradonačelnica Jana Brestovečki i voditelj dječjeg foruma Karlo Oremović gostovali su u eteru Radio Terezije, kako bi najavili Zelenu čistku, koja će se ovo godine u našem gradu održati 23. travnja 2016. godine. Okupljanje volontera je u dvorištu Gradske uprave u 8:30 sati. Grad Bjelovar osigurava rukavice i vreće za odlaganje otpada. Članovi i volonteri spomenutih organizacija čistit će divlje odlagalište otpada na području Malog Korenova, zajedno s čelnicima grada Bjelovara.

  • Društvo Naša djeca Bjelovar, uz potporu Grada Bjelovara, i ove je godine u srijedu, 1. lipnja 2016., organiziralo Cvjetni korzo. Riječ je o sedmoj priredbi po redu koja je još jedno događanje u obljetnici 260. rođendana grada.Mnoštvo smijeha i veselja ulicama grada pronijelo je oko 700 mališana bjelovarskih dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Cvjetna povorka, u proljetnim kostimima koje su izrađivale odgojiteljice, djeca, ali i roditelji, oduševila je građane. Nakon šetnje gradom, održan je i prigodni program na starom rukometnom igralištu.

  Prisutne je u svoje te u ime gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušeca i zamjenice gradonačelnika Jasne Višnjević, koji su sve pratili iz publike, pozdravila zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel. Zahvalila je Društvu Naša djeca Bjelovar na organizaciji te maloj gradonačelnici Grada Bjelovara, Jani Brestovečki, koja je bila i voditeljica programa, svim malim vijećnicima i Dječjem forumu Bijeli vitezovi, na čelu s Karlom Oremovićem, na doprinosu u organizaciji te što nas sve potiču da budemo bolji i da se više potrudimo da mladima osiguramo bolju budućnost.

  • Društvo Naša djeca u suradnji s Dječjim forumom „Bijeli vitezovi“, Atletskim klubom Bjelovar te Gradom Bjelovarom, organiziralo je u subotu, 24. rujna 2016., na Starom rukometnom igralištu Dan igara i akcija „Trčimo zajedno“.
  • Status Grad – prijatelj djece Bjelovar je dobio 22. studenog 2016. kada je predstavnicima Grada Bjelovara i svečano uručen u zagrebačkoj gradskoj vijećnici u sklopu Godišnjeg savjetovanja gradova i općina prijatelja djece. Sam status je dobiven radi ostvarivanja prava i potreba djece koja su u skladu s konvencijom UN o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim poljima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti koja unapređuju i uljepšavaju život djece. Ovo je samo službena potvrda onog što se u našemu Gradu radi godinama, da brinemo o potrebama djece i da su im ovdje omogućeni izvrsni uvjeti za njihovo sretno djetinjstvo. Ponosni smo što smo ušli u jednu veliku obitelj od 60 gradova koji nose naslov “Grada – prijatelja djece”.
  • Sudjelovali smo u zajedničkim akcijama i natječajima: Mali ljudi, velika djela-ponos Bjelovara; Sat za planet Zemlju; likovni natječaj: Bjelovar-jučer, danas, sutra; humanitarna akcija: Djeca daruju Djecu