Blog

IZVJEŠĆE O RADU DRUŠTVA NAŠA DJECA BJELOVAR ZA 2017. GODINU

U veljači je započela vladavina malih maškara u gradu Bjelovaru. U prostoru Bjelovarskog kazališta svečano je otvorena dječja manifestacija “Ples pod maskama”. Spomenutu manifestaciju otvorio je gradonačelnik grada Bjelovara predajom ključa Grada meštru malih maškara, Karlu Oremoviću, voditelju dječjeg foruma Bijeli vitezovi. Nakon predaje ključa, Ples pod maskama nastavio se u zabavnom raspoloženju, veselim plesom naših maskiranih mališana iz DV-a Ciciban. Dodjeljivale su se i nagrade za NAJ maske. Žiri je odabrao 4 NAj maske: NAJkreativniju, NAJveseliju, NAJstrašniju i EKO masku. Vlasnici NAJ maski osvojili su diplomu, prigodan poklon i pehar. Mališani su se zasladili krafnama koje im je donirala trgovina Lonia. Bjelovarsko maškarenje završilo je Malim fašnikom i spaljivanjem krivca za sve nedaće. Nakon dva tjedna veselja i vladavine došao je i kraj maškaranju i vraćanje ključa grada Bjelovara.

U travnju je održana ekološka akcija “Zelena čistka” u kojoj su sudjelovali volonteri. Održana je i “Zekina pustolovina”, orijentacijska utrka u suradnji s orijentacijskim klubom Bjelovar. Povodom uskrsnih blagdana volonterke Društva „Naša djeca“ Bjelovar prikupile su razne plišane igračke, koje su donirale dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar.

Projekt „Pješači sigurno“ provodi Društvo “Naša djeca” Bjelovar u suradnji s partnerima projekta: Gradom Bjelovarom, Dječjim vrtićem Ciciban, Postajom prometne policije Bjelovar te Narodnom knjižnicom Petar Preradović. Spomenuti projekt je projekt iz područja sigurnosti cestovnog prometa u kategoriji djeca pješaci i financiran je od strane Ministarstva unutarnjih poslova. Projekt je realiziran kroz 6 radionica primjerenih za djecu predškolske dobi: Upoznajemo geometrijske oblike; Prometni znaci –pravi veseljaci; Čudan stvor, taj čudesni semafor; Prometni policajac-pravi genijalac; Pješaci u prometu i Prometne igre. Voditeljice radionica bile su volonterke DND-a Bjelovar: Branka Mikačević, Tatjana Petrec, Mira Ankica Klarić, Ana Marija Mađer i Sanja Vranješević. Tokom projekta nastala je istoimena slikovnica, koju su svi mali sudionica dobili uz diplome. Projekt „Pješači sigurno“ nastavlja se provoditi i u 2018. –oj godini, kada će biti obuhvaćeni i svi ostali vrtići na području grada Bjelovara.

Nakon što je otkazana svečana povorka 8. Cvjetnog korza, zabavni program predviđen za taj dan, održao se je 9.6.2017. godine, u središnjem gradskom parku, na Paviljonu. Skupine koje su željele održale su kratak program. Pjesmom i plesom predstavile su se mažoretkinje, DV Ciciban i DV Osmijeh, dok su neke skupine obukle svoje kostime. Okupljeni mališani družili su se s klaunom Balonkom, mađioničarem Japom i uživali su u Facepaitingu. Iako nije bilo tradicionalne svečane povorke, uživali su u ovom kratkom, ali slatkom programu.

Ljetne “Čitaonice – radionice” za najmlađe, su se u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta održavale svaku subotu od 10 do 11 sati, počevši od srpnja pa sve do kraja kolovoza. Nosioci ovogodišnjih “Čitaonica – radionica ” su dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar i Društvo “Naša djeca” Bjelovar.

28.9.2017. održana je svečana završnica likovnog natječaja “Bjelovar moj grad”. Spomenuti natječaj dio je projekta “Bjelovar u očima djeteta”, kojeg provodi Društvo “Naša djeca” Bjelovar u suradnji s Dječjim vijećem grada Bjelovara i Dječjim forumom Bijeli vitezovi Bjelovar, a uz potporu Grada Bjelovara. Svake godine, spomenuti natječaj dobiva i podtemu, koju mali umjetnici obuhvaćaju u svom likovnom izražavanju. Ove godine mališani su imali zadatak naslikati Bjelovar kroz godišnja doba. Odabrani likovni radovi tiskat će se u obliku kalendara i razglednica Grada Bjelovara. Na natječaj je pristiglo oko dvjestotinjak likovnih radova. Stručno povjerenstvo odabralo je 35 likovnih radova. Autori odabranih radova, primili su svoja priznanja, a njihovi mentori zahvalnice uz spomenute kalendare i razglednice. Osim poticanja likovnog stvaralaštva kod djece, cilj ovog natječaja je upoznavanje i kulturne jezgre našeg grada. Unikatnim radovima, zajedno s mališanima i njihovim mentorima i ove godine poklonili su gradu poklon za njegov rođendan, poklon za Dan Grada Bjelovara.

Grad Bjelovar ponosni je nosilac Statusa Grad prijatelj djece, čime je ujedno pokazao da, djeca i mladi aktivno participiraju u aktivnostima lokalne zajednice i šire. Moto dječjeg tjedna bio je “Ljubav djeci prije svega”, kojom se želljela skrenuti pozornost roditeljima, nastavnicima i predstavnicima raznih institucija da djeca imaju pravo na svoje mišljenje i da je potrebno uvažavati dječje stavove.
U zajedničkom krugu prijateljstva, 2.10. 2017. , oko središnjeg Paviljona, glasno su uzviknuli moto Dječjeg tjedna i time ujedno proglasili otvorenje Dječjeg tjedna u gradu Bjelovaru.

3.10.2017. u središnjem gradskom parku održao se je ZID festival i Sajam mogućnosti u organizaciji DND-a Bjelovar, Grada Bjelovara i PU Bjelovarsko-bilogorske. Razne udruge, odgojno-obrazovne ustanove i sportski klubovi imali su priliku predstaviti svoje aktivnosti. Tako je i DND Bjelovar predstavio svoje aktivnost.

6.10.2017. godine s početkom u 18 sati, u Domu kulture, održana je svečana dodjela priznanja i nagrada povodom završetka natječaja “Mali ljudi, velika djela-ponos Bjelovara”, kojeg već treću godinu zaredom provodi Dječje gradsko vijeće grada Bjelovara, uz potporu Grada Bjelovara i DND-a Bjelovar, u želji da se među djecom Bjelovara počnu prepoznavati i cijeniti vrijedna i humana djela. Stiglo je trideset prijava. Mali humanitarci za svoja dobra djela dobili su priznanje “Prvak dobrote” i bedž. Priznanja i nagrade prvacima dobrote uručila je dogradonačelnica Grada Bjelovara, gospođa Valna Bastijančić Erjavec.

7.10. 2017., s početkom u 10:30 sati, održan je Dan igara, koji se svake godine, u organizaciji DND-a Bjelovar, održava u sklopu Dječjeg tjedna. S mališanima se igrala i dogradonačelnica grada Bjelovara, gospođa Valna Bastijančić Erjavec, koja je ujedno i otvorila ovogodišnji Dan igara u gradu Bjelovaru!

Djeca Igraonice sudjelovala su u programu Društva “Naša djeca” Bjelovar pod nazivom “BAJKAONICA”. Bajkaonice su dio nacionalnog projekta “Neka odrastanje bude dječja igra” kojeg provode u suradnji Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i NIVEA. Djeca su slušala dvije priče iz bogate hrvatske tradicije, “Pijetlićevu družinu” i “Žabicu djevojku” koje su ispričale pripovjedačice Vjeruška i Mira Ankica, volonterke DND Bjelovar. Djeca su nakon priča izrađivala lutkice na štapu i crteže prema motivima iz bajki. Na odlasku svako je dijete dobilo slikovnicu na dar.

U šatoru Djeda Božićnjaka pričopričalice pričaju blagdanske priče. Nakon priča slijede prigodne aktivnosti.

Dječji forum Bijeli vitezovi Bjelovar uz potporu Društva “Naša djeca” Bjelovar objavio je audio i video natječaj na temu “100 lica siromaštva” i “Kako da siromaštvo nestane” s ciljem poticanja djece i mladih svih uzrasta na promišljanje o nejednakim životnim uvjetima i prilikama djece, mladih i ljudi u svijetu,  te raznim problemima s kojima se susreću u neimaštini, kao i promišljanja što oni kao mali pojedinci u svojoj zajednici mogu učiniti kako bi pomogli da se ta nejednakost smanji, te ako se ikada i susretnu s takvim problemom ili situacijom da ne zatvaraju oči već da pokušaju pomoći i činiti dobro.

Na natječaj je pristiglo ukupno pet radova, dva u kategoriji osnovnih škola i tri u kategoriji dječjih vrtića. Stručni žiri donio je odluku o dva najbolja video uratka, koji su nagrađeni simboličnom novčanom nagradom i priznanjem.

Sveti Nikola, zajedno s volonterkama DND-a Bjelovar nije zaboravio posjetiti mališane na Dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar, kao niti odjel Rodilišta. Sve njih darivao je prigodnim slatkim poklonom, a za ove malo veće pronašla se i koja šiba.

Točno u podne dočekana je Dječja Nova godina u Bjelovaru. Gradski paviljon Grada Bjelovara, u nedjelju 31. prosinca, bio je centar velikog dočeka Dječje Nove godine, gdje se okupilo mnoštvo djece s roditeljima, bakama i djedama. Pjevalo se i uživalo uz grupu Hot stuff, a veliko iznenađenje bili su šareni baloni, slatke bombone, topli čajevi, dječji šampanjci i Djeda Mraz koji se dovezao u vatrogasnom vozilu. Ovo je treća godina kako se organizira doček Dječje Nove godine u gradu Bjelovaru.