Blog

IZVJEŠĆE O RADU U 2015. GODINI DND-a “SVETI KRIŽ ZAČRETJE”

IZVJEŠĆE O RADU U 2015. GODINI

Pisanje projekta, za financijsku potporu našem projektu „Kinč moje babice“, Krapinsko –zagorskoj Županiji odradila je predsjednica po EU obrascima, u ožujku i poslala na županiju 15. 04. 2015

Radili smo u Koordinacijskom odboru akcije “Općina prijatelj djece“, planirali aktivnosti sa djecom i za djecu i popunjavali startni upitnik unoseći podatke o nizu akcija i aktivnost za djecu u DND-u i u školi i u općini (sve udruge za djecu)  u proteklom periodu kao  i u ovoj 2015. godini.

Domišljamo pričaonice za djecu predškolskog uzrasta koje smo pod nazivom „ČIČA MIČA POČINJE PRIČA“ održali 22. i 24. travnja u suradnji s općinskom knjižnicom i u prostoru dječjeg odjela. Naše pričaonice posjetilo pedesetero djece.

Predsjednica je prijavila stručni rad „Baština kroz igru u stvaralaštvo“ za međunarodnu konferenciju u Splitu čija je tema „Dijete igra stvaralaštvo“. Rad se bazira na prikazu našeg projekta „Kinča moje babice“ kao radionice tradicijskih umijeća kojom već deset godina prenosimo zaboravljene vještine djeci naše županije.

Obilježen je Međunarodni Dan obitelji, 15. 05. 2015. Uz kazališnu predstavu „TKO NAM JE UKRAO USPAVANKU“  kazlišta  Don-hihot i uz nastup predškole, Cvrkutića i Mažoretkinja. Družilo se i poigralo  150  djece i njihovih roditelja. Podržali smo i akciju SDND Hrvatske „ Za osmjeh djeteta u bolnici“  podjelivši propagandne letke te smo  pozvali prisutne na doniranje telefonskim pozivanjem, kako bi se prikupila sredstva za opremanje dječjih  odjela u   Veselim druženjem u zanimljivim kutićima zajedno su se poigrala djeca i roditelji i zasladila kolačima koje su ispekle mame.

Predlažemo, uz pomoć učitelja razrednika, djecu iz socijalno ugroženih obitelji ili bolesnu djecu za besplatno ljetovanje. Naša općina odobrila je  ljetovanje za četvero djece, ukupno 7160 kuna.

Skupštini Saveza društava Naša djeca Hrvatske, 12. lipnja 2015. u Lovranu prisustvovala predsjednica koja je i delegat u Skupštini.  Tamo je prezentirla naš projekt „Kinč moje babice“.

Prihvaćen je stručni sažetak rada „Baština kroz igru u stvaralaštvo“ u svibnju 2015. i pozvana je   Sinković na Konferenciju u Split u rujnu, a  rad u cjelini treba poslati za  Konferenciju i za zbornik radova Dijete igra stvaralaštvo.

08. 2015. sudjelujemo sa četvero djece i dvoje voditelja na LIKOVNOJ KOLONIJI “Stubaki 2015“ Gdje smo oslikavali „Topličke ambrele“.

10. 2015. sudjelovali smo i na Likovnoj koloniji u Kumrovcu. Šestero nas je  naučilo   tehniku crtanja ugljenom i uživalo u etno postavama sela u Kumrovcu.

25. 09. 2015. Na ZNANSTVENOJ KONFERENCIJI S MEĐUNARODNOM SURADNJOM „Dijete igra stvaralaštvo“ u Splitu Nevenka Sinković, predsjednica našeg DND  izlaže svoj stručni rad uz pripremljenu PP prezentaciju pod nazivom „Baština kroz igru u stvaralaštvo“. Rad govori o vrijednosti baštine koju treba primjereno prenositi djeci i učiti ih zaboravljenim vještinama, a  naš „Kinč“  bio je glavna inspiracija radu. Promovirala je našu Krapinsko-zagorsku županiju, Sveti Križ Začretje kao i baštinu Zagorja.

Pod motom „IGRATI SE ZNATI“ obilježavali smo ove godina DJEČJI TJEDAN u našem DND-u od 4.-7. 10. 2015. Tjedan je bio bogat aktivnostima,  a počeo je u nedjelju NAJ- AKCIJOM svih udruga koje se bave djecom u  našoj općini.  Pod vodstvom  Koordinacijskog odbor „Općina prijatelj djece“. Pripremili smo i igrali se zaboravljenih igara. Uživali su i veliki i mali. Cilj je bio ne zaboraviti stare dobre igre i poučiti djecu.

U školi smo nakon radionica pisanja i slikanja pripremili izložbu MOJA NAJDRAŽA IGRAČKA – DJEČJIH PISMENIH I LIKOVNIH RADOVA. U vrtiću su na druženju – igri  s malenima bili veliki prijatelji iz općine,  a u dvorani škole pripremili smo vesele štafetne igre za sve polaznike predškole i učenike I-IV. razreda B smjene. Igralo se 200 djece.

Otvoreno je besplatno savjetovalište za roditelje u sklopu DND-a, utorkom od 18.00 do 19. 00 sati u kabinetu logopeda. Anet Sever (logopedinja) i Žaklina Vukić (psihologinja) savjetuju roditelje koji su zabrinuti za razvoj svog djeteta ili uočavaju neke teškoće. Njihov rad u savjetovalištu je volonerski.

POČELE SU S RADOM, kao i svake godine u Dječjem tjednu, Naše popularne IGRAONICE KOJE RADE CIJELE GODINE I TO:

„ŠPREHAONICA“ (njemački) – 7 polaznika i „SPIKAONICA“ (engleski), – 15  Igraonica njemačkog radi jednom tjedno 60 minuta a igraonica engleskog  dva puta tjedno po 45 minuta. Stručni voditelji pripremaju kvalitetne aktivnosti poučavajući kroz igru djecu osnovama engleskog i njemačkog jezika. Rade do kraja svibnja mjeseca uz podršku i donaciju roditelja.

Održali smo Godišnju skupštinu 12. 2015. godine, a prezentaciju novog Statuta pripremila je tajnica Andreja Krog.

Pripremne radionice za 10. „Kinč moje babice“ za demonstratorice koji će poučavati djacu, bile su: 26. 11.; 3. 12. i 10. 12. 2015. U trajanju od dva i pol sata svaki puta.

Uspješno smo održali RADIONICU TRADICIJSKIH VJEŠTINA, POPULARNI „KINČ MOJE BABICE“  u subotu, 12. 12. 2015. Iz devet DND-a naše županije (Bedekovčina, Konjščina, Kumrovec, Oroslavje, Stubičke Toplice, Tuhelj, Zabok, Zlatar i domaćini Sv. Križ Začretje), ukupno je bilo 40 djece, 12 voditelja i 11 naših demonstratorica.

Koristili smo slamu i pamučni konac. „Gumb od preje“ kao tradiciju Zagorja naučili smo  uraditi kao moderne ukrase, broševe, prstene, a od slame smo  izrađivali  razne oblike    Ručak za sve sudionike upriličili smo u restoranu „Sermage“.

Naš „Kinč“ popularan je i vrijedan projekt  koji na specifičan način, kroz igru i druženje podučava djecu baštini, zaboravljenim vještinama iz prošlosti našeg Zagorja, a podrževa ga i  naša županija.

 Pripremili smo priredbu i druženje djece predškolske dobi i Djeda Mraza u ponedjeljak, 21. 12.2015. Dvijestotinjak poklona Djed Mraz podijelio je svim prisutnim mališanima. Poklone nabavlja i priprema DND uz  financijsku pomoć općine. Priredbu pripremaju djeca predškole, vrtića i naše igraonice Spikaonice.

Aktivnostima našeg DND pisano je u lokalnim glasilima (Glas Zagorja i Zagorski list), a predsjednica je najavila Dječji tjedan govorom na Radio Krapini (2.10.), osvrnuvši se  na rad i akcije u  DND-u kroz godinu, ali i na pripremljena događanja u Dječjem tjednu.

Na facebook stranici DND-a Sveti Križ Začretje mogu se naći detaljnije informacije i foto dokumentacija sa svih naših događanja.