Blog

IZVJEŠTAJ DND-a SVETI KRIŽ ZAČRETJE ZA 2016. GODINU

Aktivnosti jezičnih igraonica koje se odvijaju kroz cijelu školsku godinu započinjemo u Dječjem tjednu prethodne godine.
Upisujemo djecu koja žele u naše jezične igraonice, a održavamo ih od listopada 2016. godine do kraja svibnja 2017. godine i to:
1. Engleske igraonica – “Spikaonica” (dva puta tjedno utorkom i petkom za djecu od 3-6 godina – 14 polaznika) i
„Šprehaonica“ jednom tjedno (utorkom za djecu do 8 godina – 8 polaznika)

2. Pisanje projekta na natječaje općine, županije i sl. u veljači i ožujku 2016.

3. PRIČAONICU- ČIČA MIČA POČINJE PRIČA održali smo 12. i 13. 04. 2016. Sudjelovalo 50 djece.
Obilježavajući Međunarodni dan dječje knjige i 3. godinu kampanje „Čitaj mi“, Društvo „Naša djeca“ Sveti Križ Začretje i Općinska knjižnica i čitaonica pripremili su za djecu zanimljivu pričaonicu „Čiča Miča počinje priča“ koju održavamo već treću godinu. Polaznici predškole kao i zainteresirani roditelji i njihovi mališani radoznalo su 12. i 13. travnja slušali pripremljenu priču o sloniću Elmeru i poigrali se na temu poznavanja džungle i životinja koje žive u njoj. Pričaonicu je vodila Nevenka Sinković.

4. Obilježili smo Međunarodni Dan obitelji 13. 05. 2016. (broj sudionika: 150)
Program za djecu započeli smo u tjednu ranije RADIONICAMA na temu obitelji. Obitelj se crta i slika u raznim tehnikama (kolaž, flomasteri i sl.). Pišu se i poruke djece što je obitelj. Tematsku izložbu dječjih radova pripremili smo u predvorju škole. Na kazališnu predstavu, u 17.00 sati pozivnicama i plakatima pozvali smo roditelje i djecu.
U programu su sudjelovali predškolci, male mažoretkinje, dječji zbor Cvrkutići te prvaši. Gostovalo je Kazalište Smješko iz Zagreba s predstavom “Znakovi za najmanje” koja je razveselila 150 prisutnih roditelja i djece. Nakon predstave, roditelji i djeca družili su se u zajedničkim radionicama.
Na kraju, druženje obitelji završavamo plesom za djecu i degustacijom kolača koje za tu prigodu pripreme majke.

5. U svibnju i početkom lipnja prikupljamo informacije o djeci iz socijalno ugroženih obitelji, ali i djeci koja boluju od bolesti dišnih puteva za besplatno ljetovanje. Naša općina financira svake godine ljetovanje na moru za četvero djece, a prijedlog joj uvijek šalje DND.

6. U Zaboku je 3. i 4. 06. održan 12. Susret Dječjih vijeća u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka. U sklopu toga održana je i uspješna edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća. Na edukaciji su nazočile Zvonka Perhot iz našeg DND-a, a općina je uputila Lidiju Lisjak i Jaminku Lasić. Želja nam je da osnujemo Dječje općinsko vijeće.

7. SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE radi utorkom od 18.00 do 19.00 sati, a vode ga volonterke, logopedinja ( A. Sever) i psihologinja (Ž. Vukić). 11. 10. 2016. obilježili smo 1. godišnjicu rada.
Radilo je od listopada 2015. do kraja lipnja 2016. te ponovo od rujna 2016.

Zahvaljujući donaciji HEP-a, 9000 kn (prijavili smo se na natječaj za opremanje savjetovališta), opremili smo savjetovalište potrebnim testovima , igračkama, sredstvima, pomagalima i priborom te platili usavršavanje za primjenu testova psihologinji Ž. Vukić, volonterki u savjetovalištu. (30 korisnika)

Aktivno smo sudjelovali u radu Kordinacijskog odbora općina prijatelj djece, pripremajući podatke za završno izvješće i aktivnosti za djecu na nivou općine. Idejom ali i pripremama za NAJ –AKCIJU, pod nazivom POZDRAVI S(V)E! koja je održana u nedjelju, 9. 10. 2016., DND se aktivno uključuje.

8. Obilježili smo Dječji tjedan, 3.- 9. 10. 2016. bogatim programima, aktivnostima i radionicama
Niveine radionice igračaka za djecu i roditelje poučile su kako kreativno i uz dostupne materijale izraditi zanimljive igračke i poigrati se njima. Niveine likovno-kreativne radionice „Neka odrastanje bude dječja igra“ u Dječjem tjednu pripremile su obučene voditeljice. U radionici za djecu održanoj 4. 10. 2016. „Lutka ima srce“ oživljavala su djeca papir, novine, marame i šalove i igrajući se s nastalim igračkama pokretali su ih svojim rukama, maštom.
U srijedu, 6. 10. u radionici izrade zmajeva desetak roditelja i djece uživalo je u ljepljenju, ukrašavanju i nastajanju pravih zmajeva. Na repove su ispisivali pozdrave jer su ih puštali u nedjelju na Naj – akciji „Općina prijatelj djece“ koja ima cilj podsjetiti na vrijednost pozdrava i pozdravljanja.
U četvrtak su na radionici „Lutka moja Aju-paju“ roditelji i djeca izrađivali jednostavne krpene lutke za uspavljivanje i pokazali što sve može mašta i spretni prsti. Djeca su izrađenim lutkama odmah nadjenula i imena te ih veselo ponijela kući. Naše najuspješnije urađene lutke poslali smo na IZLOŽBU u ETNOGRAFSKI MUZEJ u Zagreb koju je organizirao Savez DND Hrvatske i Nivea.
U utorak, 4. 10. 2016 u 10:00 sati mali načelnik i njegovo vijeće, odnosno učenici 2.a razreda, uz pratnju malih zaštitara posjetili su općinu. Načelniku Marku pokazali su kako oni mogu na sjednici riješiti sve uočene probleme.
Dječji tjedan u Sv. Križu Začretju (300 djece i 200 roditelja sudjelovalo je u aktivnostima)
U ponedjeljak smo uživali u igrama padobranima, loptama i pozdravljanju svojim omiljenim lutkama te tako najavili početak Dječjeg tjedna pod motom našeg DND-a: „Igračka moja i tvoja“. Niveinu akciju „Neka odrastanje bude dječja igra“ promovirale su radionice izrade igračaka i lutaka, za djecu i roditelje. Upisali smo nove male polaznike u igraonicu engleskog, „Spikaonicu“. Detaljima pripreme za Naj-akciju, ispisivanjem pozdrava raznih zemalja i pripremama za igre bavili su se volonteri i starija djeca, naši DND-ovci.
Na kazališnoj predstavi „Ti i ja mali medo“, u petak je uživalo dvjestotinjak djece i roditelja. Veseli nas i dolazak djece i roditelja iz susjednih gradova i općina.

Cijeli tjedan završio je prekrasnom Naj-akcijom u organizaciji Koordinacijskog odbora „Općina prijatelj djece“ koja je imala cilj promovirati pozdrav i pozdravljanje kao važan dio kulture življenja. Sudionici su bila djeca članovi svih udruga za djecu naše općine, a izvodili su pripremljene točke programa, pokazali kako su naučili čak i znakovni jezik te promovirali novu pjesmu o pozdravljanju. Uživali su svi prisutni roditelji na tribinama igrališta OŠ te su zajedno s djecom ostali puštati zmajeve i igrati se uz zanimljive igre cijelo poslijepodne. Pamtit će se ozračje, veselje, igračke i druženje, a vjerujemo i međusobno pozdravljanje.

9. Utorak, 22.11.2016. u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je svečano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te je proglašeno 9 novih nositelja te prestižne titule „Grad i općina – prijatelj djece“. Općina Sveti Križ Začretje dobila je naziv Općina – prijatelj djece.
Nazočila je predsjednica i delegacija djece.
Naša „Naj akcija“ dobila je priznanje – plaketu Saveza DND Hrvatske .

10. Druženje djece i Djeda Mraza uoči Božića bilo je 20. 12. 2016.                                                    PRIREDBA I PODJELA POKLONA za svu djecu predškolske dobi. pripremljeno je 200 poklona koje je djeci podijelio Djed Mraz (vrtić, predškola i mališani naše općine). Program pripremaju djeca predškole, vrtića i polaznici igraonica DND-a. (300 sudionika)

11. Radionica “KINČ MOJE BABICE”  (55 sudionika)
11. puta održana je u subotu, 17. prosinca 2016. Djeca iz 8 DND-a naše KZ županije i njihovi voditelji došli su na radionicu kako bi naučili vještinu pletenja. Hrabro su učili tri sata uz devet demonstratorica koje su pokazivale i pomagale. Kako štrikati iglama i prstima uspješno je naučilo četrdeset sudionika.
Naša tradicionalna radionica, naš projekt njegovanja vještina izrade nakita i ukrasa na način naših baka, prepoznaje i podržava Krapinsko – zagorska županija kao vrijednu aktivnost koja okuplja djecu od 11-14 godina iz cijele naše Županije te ih podučavamo tradicionalnim vještinama.
Vrijednosti takvog učenja naše baštine i tradicijskih vještina i 11 godina našeg “Kinča” zaslužuje izdavanje jedne publikacije- brošure. Očekujemo financijsku podršku od naše općine.

12. Četiri volonterke našeg DND-a bile su na obuci za vođenje likovnih Niveinih radionica u Termama Tuhelj, 8. i 9. 07. 2016.

13. Šestero djece i tri voditeljice sudjelovalo je na LIKOVNOJ KOLONIJI u Kumrovcu, 13. 10. 2016.

14. Na Izbornoj godišnjoj skupštini Saveza DND Hrvatske, 16. 04. 2016. u Zagrebu, nazočila predsjednica, N. Sinković, a na izvještajnoj godišnjoj skupštini Saveza DND, 10. 12. 2016., potpredsjednica.

Predsjednica DND-a
Sveti Križ Začretje
Nevenka Sinković