Blog

IZVJEŠTAJ DRUŠTVA NAŠA DJECA ZABOK ZA 2015. GODINU

Društvo Naša djeca Zabok tijekom 2015. godine provodilo je mnogobrojne akcije, aktivnosti, programe i projekte za dobrobit djece u gradu Zaboku.

Logopedski kabinet

U aktivnosti Logopedskog kabineta u 2015. godini bio je uključen velik broj djece s poremećajima jezično-govorno-glasovne komunikacije, teškoćama čitanja, pisanja i učenja. Od 11.05. 2015. godine magistra logopedije Manuela Pilatuš zaposlena je u Društvu Naša djeca Zabok kao zamjena za vrijeme trajanja rodiljnog i roditeljskog dopusta voditeljice Logopedskog kabineta Tamare Miletić Damjanović. Redovito se odvija savjetovanje i edukacija roditelja putem radionica i sastanaka te edukacija i stručno usavršavanje odgajatelja i učitelja. Voditeljica Logopedskog kabineta te njezina zamjena redovito pohađaju razne stručne edukacije, tečajeve, seminare, predavanja, tribine i simpozije kako bi se i na taj način unaprijedio rad Logopedskog kabineta.

 

Igraonica „Kutić slikovnica“

Igraonica „Kutić slikovnica“ za djecu predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina koja nisu uključena u programe dječjih vrtića za školsku godinu 2014./2015. završila je s radom krajem svibnja 2015. godine, a Igraonicu je vodila tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak. Za školsku godinu 2015./2016. upisi u Igraonicu održani su tijekom rujna te je Igraonica s radom započela u listopadu, a voditeljica je bila Danijela Jadan. U prosincu je organiziramo kićenje bora u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski. U provođenje Igraonice uključuju se srednjoškolski volonteri, kao asistenti/pomagači voditeljici Igraonice.


Dječji forum

Dječji forum redovito je održavao radionice jednom tjedno s voditeljicom Romanom Turk Tisanić, a uz radionice o dječjim pravima Dječji forum proveo je niz radionica na temu „Ujedinimo različitosti, zaustavimo izrugivanje“. Predstavnice Dječjeg foruma Jelena Boić, Klara Mužar i Sara Tršinski sudjelovale su na 18. Susretu Dječjih foruma Hrvatske u Zagrebu, u Uredu pravobraniteljice za djecu te na 10. Susretu Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru na kojem su predstavile projekt „Ujedinimo različitosti, zaustavimo izrugivanje“.

 

Dječje Gradsko vijeće

Dječje Gradsko vijeće Grada Zaboka redovito je jednom mjesečno tijekom 2015. godine održavalo sjednice i radionice prema zadanom Programu rada: Komunikacijske vještine – znamo li razgovarati, Pubertet, Životinje i njihova prava, Stablo diskriminacije, Kakav sam ja prijatelj/ica. U 2015. godini nastavljen je 2. ciklus projekta „Zdravo i fino“ te su održane 2 radionice zdravoga kuhanja s djecom u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, nastavljena je obrada vlastitog eko-vrta te pisanje, skladanje i snimanje pjesmica o zdravoj hrani. Rezultat projekta Zdravo i fino bio je izdavanje kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i CD-a Zdravo i fino te kalendara za 2016. godinu koji su predstavljeni na završnoj promociji projekta 24. kolovoza 2015. u Srednjoj školi Zabok, Partnera na projektu. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta financijski je podržalo projekt Zdravo i fino u 2015. godini s 75.000,00 kuna.

U rujnu 2015. godine u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog održani su izbori za novi VI. saziv Dječjeg gradskog vijeća te je održana konstituirajuća sjednica 29. listopada u Gradskoj vijećnici na kojoj je izabrana dječja gradonačelnica Eva Vrgoč i njezina zamjenica Doris Tkalčević. Dječje gradsko vijeće donijelo je Program rada za 2015./2016. godinu koji je predan u Grad na verifikaciju.

Predstavnici DGV-a sudjelovali su na 11. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske u Koprivnici i 9. Susretu Gradova prijatelja djece u  Jastrebarskom.

 

Zabočki mališani

Od siječnja do lipnja 2015. intenzivno je trajala priprema aranžmana i snimanje materijala za CD u okviru projekta Zdravo i fino. CD Zdravo i fino dio je kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima. Zbor redovito dva puta tjedno ima probe, a Zabočki su mališani nastupali u veljači u Gradskoj galeriji u programu „Čitamo i pjevamo“, 15. svibnja na HTV-u povodom humanitarne akcije „Uz nas niste sami“ u okviru Akcije Za osmijeh djeteta u bolnici i održali su svoj tradicionalni godišnji koncert u mjesecu svibnju pod nazivom „Pokaži što znaš“ te su u kolovozu nastupali na završnoj promociji projekta Zdravo i fino. U rujnu su počele redovite probe i upisi novih članova te nastup na Danu igara, na Danima Gjalskog u listopadu gdje je na programu Pozica predstavljen dio novog CD-a Zdravo i fino. U studenomu su nastupili u Mimari u Zagrebu povodom otvorenja izložbe Saveza DND-a Hrvatske „Vremeplov dječje igre“ te na humanitarnoj priredbi u organizaciji OŠ K.Š. Gjalskog „Kad se male ruke slože duga se dohvatiti može“ i obilježavanju 10 godina od dobivanja Statusa Grad Zabok prijatelj djece.

 

Zabočki mališani_koncert

Zabočki mališani

 

 

Čitaj mi!

Program Čitaj mi! – aktivnost ranog glasnog čitanja djeci nastavio se i u 2015. godini i provodio se kontinuirano svakog ponedjeljka u 17.00 sati u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski do svibnja , a od listopada 2015. odvija se svaki prvi ponedjeljak u mjesecu u 17.00 sati u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski.

 

Plesna radionica

Radionice suvremenog plesa održavale su se za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Grupa plesačica predškolskog uzrasta nastupala je s koreografijom „Plaža“ na koncertu Zabočkih mališana u svibnju. U listopadu 2015. nastavljena je radionica suvremenog plesa s djecom predškolskog uzrasta, a voditeljica plesnih radionica je Tatjana Zrinski.

 

Likovno-kreativne radionice

Likovno-kreativne radionice za djecu održavaju se vezano uz obilježavanje prigodnih datuma, a to su uskršnje radionice, radionice povodom Noći vještica i božićne radionice izrade ukrasa za bor. U Gradskoj knjižnici organizirana je prigodna uskršnja izložba te kićenje bora.

 

Ljetovanje djece

Društvo Naša djeca Zabok u suradnji s Osnovnom školom K.Š. Gjalskog Zabok zahvaljujući financijskoj potpori Grada Zaboka od 17. do 24. srpnja 2015. organizirali su ljetovanje za djecu sa socijalnim i zdravstvenim teškoćama s područja grada Zaboka kako bi mali Zabočani mogli uživati u morskim radostima. Ljetovanje se također djelomično financiralo iz sredstava od humanitarne akcije samih školaraca „Kad se male ruke slože“ i humanitarnih prodaje povodom Noći vještica“. Nastavljena je dugogodišnja suradnja s Društvom Naša djeca Varaždin u čijem je prekrasno uređenom dječjem odmaralištu u Banjolu na otoku Rabu osamnaestero malih Zabočana provelo osam sunčanih, veselih i nezaboravnih dana. Ljetovanje djece provodi se već desetu godinu zajedničkom suradnjom Društva Naša djeca Zabok, Osnovne škole K.Š. Gjalskog Zabok, Grada Zaboka, Centra za socijalnu skrb Zabok, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ i Gradskog društva Crvenog križa Zabok. Voditeljice Ljetovanja na Rabu bile su Ružica Kotarski, pedagoginja i Silvija Kušan, vjeroučiteljica u OŠ K.Š. Gjalskog.

 

Ostale akcije i aktivnosti

 • 11.2. – posjet dječjem odjelu povodom Svjetskog dana bolesnika
 • Igre na otvorenom započele su tradicionalno povodom 1. svibnja, organiziran je u rujnu NIVEA Dan igara te se nastavilo u Dječjem tjednu zabavnim igrama i završilo poznatim Vještičjim igrama povodom Noći vještica u parku Milana Prpića
 • 19. 5. – povodom Dana Obitelji održana je radionica izrade igara i igračaka od nestrukturiranog i otpadnog materijala za djecu i njihove roditelje – uključili se u kampanju Hrvatska volontira!
 • U suradnji s SRK Ku-ku-ri-ku i Zdravi grad Zabok prigodnom biciklijadom obilježen je 31. 5. – Svjetski dan nepušenja
 • 31.5. – sudjelovanje DND-a Zabok na 10. Sajmu udruga koji je održan u Pregradi
 • 12. i 13.6. – sudjelovanje na Skupštini i Ljetnoj školi Saveza DND Hrvatske
 • 24. i 25.9. – sudjelovanje na Znanstvenoj konferenciji „Dijete, igra, stvaralaštvo“ u organizaciji Filozofskog fakulteta u Splitu i Saveza DND-a Hrvatske – Zvjezdana Balija i Jasenka Borovčak predstavljale Tematske igre za djecu na otvorenom
 • 5. – 11. 10. Dječji tjedan: obilježavanje Međunarodnog dana djeteta prigodnim zabavnim igrama na Trgu, posjet Gradonačelniku, Igraonica, Čitaj mi!, radionice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, posjet Dječjem odjelu OB Zabok
 • 13.11. – održali radionicu s tematskim igrama za djecu u Muzeju Mimara
 • 4.12. – obilježavanje Međunarodnog dana volontera – javni događaj u suradnji s Mrežom udruga Zagor u okviru projekta Volonterski centar VolontirAJMO
 • 5.12. – Sveti Nikola na dječjem odjelu i Nikolinjska svečanost – za svu djecu grada Zaboka i polaznike male škole
 • 12.12. – sudjelovanje na Kinču moje babice u Svetom Križu Začretje
 • 22.12. – Djed Mraz na dječjem odjelu i  predstava Snjegović
 • 22.12. – Kićenje božićne jelke u Gradskoj knjižnici
 1. KIKI Festival – međunarodni festival dječjeg filma organiziran je suradnji s udrugom Gokul od 27. do 29. travnja 2015. Filmski program sastojao se od pet programa u konkurenciji, u kojima se prikazao 41 film iz 16 zemalja širom svijeta. U popratnom filmskom programu posjetitelji su mogli pogledati najbolje filmove iz Latvije, nastale u produkciji Animacijas Brigade studia. Ove je godine KIKI Festivalu prisustvovalo preko 3000 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja, najviše do sada, a Festival je bio bogat i popratnim programima. Popratni program festivala započeo je i prije službenog otvorenja, predfestivalskim aktivnostima. U Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje održana je radionica zvuka i animacije Ottomani studia iz Italije, dok su u Društvu Naša djeca Zabok cijeli vikend djeca mogla naučiti tehnike lutka animacije koju su vodili latvijski animatori Animacijas Brigade studia iz Rige koji u svibnju slavi 100 godina postojanja. Za vrijeme trajanja festivala u sklopu projekta EDIT comics održavala se radionica stop animacije Video kluba Mursa iz Osijeka i filmska radionica udruge RARE iz Vinkovaca. U Zaboku je održana i slušaonica bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina, a bogat popratni program festivala uključio je i panel raspravu na temu “Programi za djecu i mlade na filmskim festivalima” kojem su prisustvovali predstavnici festivala KUKI iz Berlina, festivala SLON iz Slovenije te drugi predstavnici filmskih festivala za djecu. Dječji žiri u sastavu Leon Lončar, Lara Herčko i Doris Tkalčević glavnu je nagradu dodijelio finskom filmu „Neodrživo“ dok su posebne pohvale dodijeljene filmovima: „Žice“ i „Zebra“.

 KIKI Festival

 Akcija „Za osmijeh djeteta u bolnici“

U okviru Akcije volonterke DND-a jedanput tjedno dolaze na Odjel za pedijatriju te se u boravku dječjeg odjela organiziraju kreativne aktivnosti s djecom kako bi im se olakšao boravak u bolnici. Asortiman igračaka i slikovnica kontinuirano se nadopunjuje raznim donacijama, a za djecu se organiziraju predstave i druga događanja povodom prigodnih blagdana: Dječji tjedan, Sveti Nikola, Djed Mraz… U 2015. godini DND Zabok uključio se u obilježavanje Svjetskog dana bolesnika te su za djecu na odjelu izrađene prigodne čestitke u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Djed Mraz_dječji odjel

Akcija „Gradovi i općine prijatelji djece“

U okviru Akcije Društvo Naša djeca Zabok s predstavnicima DGV-a sudjelovalo je na 11. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske u Koprivnici, 17.10. na  9. Susretu Gradovi i općine prijatelji djece u Jastrebarskom te 20.11. na godišnjem Savjetovanju koordinatora Akcije G/O – prijatelji djece u Zagrebu na kojem je Gradu Zaboku za projekt KIKI Festival  – međunarodni festival dječjeg filma dodijeljena Povelja za Naj-akciju koju provode Društvo Naša djeca Zabok i udruga Gokul. Za roditelje, odgajatelje i učitelje organizirana su dva predavanja na temu „Alergije u dječjoj dobi“ i „Što treba znati o cijepljenju“.

 

Prijem za roditelje novorođenih Zabočana

Već tradicionalno dva puta godišnje u svibnju i prosincu Grad Zabok u suradnji s Društvom Naša djeca Zabok organizira prijem za novorođene Zabočane i njihove roditelje u Dječjem vrtiću Zipkica. Naše male sugrađane i njihove roditelje ugoste gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak. U 2015. godini na poklon uz zlatni grb Grada Zaboka djeca su dobila novi CD Zabočkih mališana „Veliki i mali“ kako bi mogli uživati u poznatim dječjim hitovima te prigodne čestitke koje su izradile volonterke DND-a Zabok.

 

10 godina od dobivanja naslova Grad Zabok – prijatelj djece

Povodom 10 godina statusa „Grad Zabok – prijatelj  djece“ Grad Zabok je najmlađe stanovnike počastio s predstavom Mala vještica u izvedbi kazališta Mala scena, organizirane su razne kreativne radionice te je postavljena prigodna izložba „Daj 10 za dječja prava u svijetu“. Završni događaj proslave održao se 20. studenoga, na sam Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, tradicionalnim koncertom „Kad se male ruke slože, duga se dohvatiti može“ humanitarnom priredbom na kojoj se sakupljaju sredstva za pomoć učenicima u financiranju škole u prirodi i ljetovanja. Na završnom događaju sudjelovali su učenici Osnovne škole K.Š. Gjalskog, Folklorni ansambl Zabok i Zabočki mališani, dječji zbor Društva Naša djeca Zabok čime se pokazalo veliko zajedništvo koje krasi sve sudionike ove humanitarne akcije koja je i dobila Povelju za Naj-akciju u okviru Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

 

Zdravo i fino

Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece. Na inicijativu novog saziva Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok projekt „Zdravo i fino“ nastavljen je u 2014. i 2015. godini te su se radionice zdravoga kuhanja za djecu provodile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu. Osim radionica zdravoga kuhanja, s djecom su se provodile i nove aktivnosti: obrada vlastitog eko-vrta, kreativne radionice u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog s ciljem izrade slogana te tiskanje seta plakata o zdravoj prehrani i zdravlju. Posebnost je projekta pokretanje eko-vrta DND-a, a inovativna i originalna aktivnost bila je snimanje CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. U ovom 2. ciklusu projekta izdana je nova kuharica „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ i CD Zdravo i fino, a projekt je financirala Krapinsko-zagorska županija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i brojni donatori.

Zdravo i fino_2

Zdravo i fino_1

Prebaci na volontiranje!

Projekt „Prebaci na volontiranje!“ ima za svoj dugoročni cilj odgoj i obrazovanje djece i mladih o volontiranju i odgoju za volontiranje te promociju volontiranja u zajednici. U sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ organizirana je edukacija za učitelje i stručne suradnike u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije vezano uz osnivanje školskih volonterskih klubova. Napravljen je kratki film o volonterskim aktivnostima u DND Zabok, organizirane su radionice u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog kako bi djeci osvijestili vrijednosti volontiranja i ulaganja svog slobodnog vremena za dobrobit drugih. Upravo kroz te kreativne radionice nastali su zanimljive poruke i slogani o volontiranju te je tiskan set plakata s dječjim porukama o volontiranju. Provedena je volonterska akcija s članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća i osnovnoškolcima iz OŠ K.Š. Gjalskog te su izrađeni novi parktikabli (stepenice) za zbor, a projekt je financirala Krapinsko-zagorska županija s 30.000,00 kuna.

 

Volonterski centar VolontirAJMO

Društvo Naša djeca Zabok partner je na projektu „Volonterski centar VolontirAJMO“

Mreži udruga Zagor te se kroz projekt održavaju edukacije za volontere, organizatore volontiranja, organiziraju javna događanja za promociju volonterstva te aktivnosti za daljnji razvoj volonterstva na lokalnoj i regionalnoj razini.

 

Publikacije i promidžbeni materijali

U 2015. godini u okviru projekta „Zdravo i fino“ izdana je kuharica „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ i CD Zdravo i fino, set od 7 plakata s dječjim porukama o zdravlju i zdravim načinima života, olovka s tiskom Zdravo i fino te kalendar za 2016. godinu. Povodom Sv. Nikole sašivene su vrećice za djecu u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a za dječji zbor Zabočki mališani tiskane su majice s novim logom zbora. U okviru projekta „Prebaci na volontiranje!“ napravljeni su bedževi i majice s logom projekta te set od 5 plakata s dječjim porukama o volontiranju. Za pojedina događanja kao što su koncert Zabočkih mališana, NIVEA Dan igara, Dječji tjedan, Noć vještica tiskani su plakati kako bi se što veći broj roditelja i djece informirao o programima i aktivnostima.

 

Medijska prezentacija

Medijska prezentacija svih akcija, aktivnosti, programa i projekata DND-a Zabok provodila se i u 2015. godini putem emisija na radio Zaboku, radio Kaju, Radio Stubici, radio Hrvatsko Zagorje Krapina, Hrvatskom radiju, članaka u Zagorskom listu, Zabočkom listu te prilozima na Jabuci TV, Mreža TV, RTL, NOVA TV i HTV-u. Sve aktivnosti bile su objavljene na službenoj web stranici Grada Zaboka: www.zabok.hr, Društva Naša djeca Zabok: www.dndzabok.hr i Saveza DND Hrvatske: www.savez-dnd.hr te facebook-u DND-a Zabok i Saveza DND-a Hrvatske.

 

Donatori i sponzori

U 2015. godini na Natječaju za udruge dobili smo financijsku potporu od Krapinsko-zagorske županije za projekt „Prebaci na volontiranje!“ te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za projekt „Zdravo i fino“, a velika potpora našem radu su brojni donatori i sponzori koji kontinuirano pomažu aktivnosti i programe DND-a.

 

Vrijednost volonterskog rada

Akcije, aktivnosti, programi i projekti Društva Naša djeca Zabok provode se uz nesebično zalaganje volontera i volonterki DND-a koji svoje slobodno vrijeme daruju djeci i za dobrobit djece. Brojne volonterke i volonteri svih dobnih skupina bili su uključeni u 2015. godini u rad, aktivnosti, akcije, programe i projekte DND-a Zabok i dali svoj veliki doprinos kako radu DND-a tako i promociji volontiranja s ciljem vrednovanja i prepoznavanja volonterskih aktivnosti. Na taj način volonterski rad još u većoj mjeri postaje prepoznatljiv s ciljem jačanja svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada. Društvo Naša djeca Zabok prema Zakonu o volonterstvu svake godine podnosi Ministarstvu socijalne politike i mladih Izvješće organizatora volontiranja te je u 2015. godini DND Zabok okupilo 84 volontera i volonterki koji su za dobrobit djece darovali 1127 volonterskih sati. Tajnica Društva Naša djeca Zabok u ime Saveza DND-a Hrvatske članica je Nacionalnog odbor za razvoj volonterstva RH od 2014.-2016. godine koji djeluje u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

 

Suradnja

Društvo Naša djeca Zabok kao nositelj aktivnosti i programa za djecu u njihovom slobodnom vremenu surađuje sa svim institucijama i udrugama u gradu: Dječji vrtić Zipkica, Osnovna škola K.Š. Gjalskog, Gradska knjižnica, Srednja škola Zabok, Gimnazija AGM, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ, udruga Mraz, udruga Gokul, Mreža udruga Zagor, Sportsko društvo Ku-ku-ri-ku i Grad Zabok. Jako dobro surađuje sa Savezom DND Hrvatske kao i s drugim osnovnim Društvima Naša djeca u Hrvatskoj.

Grad Zabok nas je u 2015. godini pratio u svim našim aktivnostima, akcijama, projektima i programima koje zajednički provodimo u okviru Akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, prezentirajući postignuća na svim područjima. Posebno važnu ulogu u tome ima dječje aktivno sudjelovanje, a upravo uvažavajući dječja mišljenja, prijedloge i inicijative Grad Zabok potvrđuje činjenicu da s ponosom nosi prestižnu titulu Grad Zabok – prijatelj djece.