Blog

IZVJEŠTAJ O RADU DRUŠTVA “NAŠA DJECA” MAČE

IZVJEŠĆE O RADU U 2023. GODINI DRUŠTVA “NAŠA DJECA” MAČE

Aktivnosti DND-a Mače u 2023. godini pratile su plan i program rada uz minimalne prilagodbe s novonastalim izazovima. Igraonica za predškolce odvijala se 2 puta tjedno ponedjeljkom i četvrtkom od 16-18h pod vodstvom Andree Belužić i volonterke Laure Golub, a nakon ljetne pauze igraonicu je preuzela Tea Posarić i volonterka Ema Tuškan u istim danima s pomaknutim terminom od 16/30-18/30. U ljetnoj pauzi obavljeno je temeljito čišćenje i djelomično bojanje zidova. Tradicionalni „Mali fašnik“ 12. po redu organizirali su 21. 02. 23. prije podne na trgu ispred općine s povorkom dječjeg vrtića, čuvaonicom, igraonicom, malom školom i ostalom djecom uz pjesmu, ples i druženje te čašćenje s fritulama, krafnama i sokovima. „Uskrsnu radionicu“ djece i roditelja organizirali su 04. 04. 23. u 17 sati u domu kulture izradom pisanica i prigodnih čestitki za Uskrs te potragom za čokoladnim jajima u mjesnom parku. Članice I. O. sudjelovale su u dekoraciji parka za blagdane Uskrsa.

Socijalno ugroženom mještaninu koji živi sam organizirali su i omogućili prigodni paket za blagdan Uskrsa.

Majčin dan i dan obitelji pod nazivom “Za naše drage mame“ organizirali su 12. 05. 23. u 17 sati u suradnji s općinom Mače, mažoretkinjama ALINA, polaznicima igraonice uz prigodni program, dobrodošlicom za novorođene i njihove roditelje te zajedničko druženje.

Sudjeluju i u „ Mačanskom ljetnom kuteku“ koji je započeo u 07. mjesecu i suorganizaciji manifestacije Tamburaške noći u Maču s dječjim igrama na otvorenom i štandom lokalnih proizvoda (štrudle, kolači). Organizirali smo  2. Biciklijadu djece i roditelja u suradnji s P. U. Zlatar Bistrica, dobrovoljcima iz DVD-a Mače,  Dječjim vrtićem. Djelatnici policije prezentirali su način sudjelovanja u prometu biciklom, registrirali bicikle i na kraju završene rute do Sutinskih Toplica je slijedilo zajedničko druženje djece i odraslih.

Preventivne aktivnosti o zdravlju organizirali su suradnji s Dječjim vrtićem posjetom stomatološkog tima uz pregled zubića, pravilnu higijenu i sprečavanje karijesa uz djeci zanimljivu prezentaciju i demonstraciju naučenog.

Vježbe i radionice za odrasle odvijale su se nekoliko mjeseci nakon čega su prestale radi slabog odaziva.

Dječji tjedan “Ljubav djeci prije svega“ organizirali su od 02.10.-08.10.23. svakodnevnim aktivnostima: od kruga prijateljstva vrtića i škole, otvorenih vrata igraonice za predškolce i radionica za djecu i roditelje, susret župana s dječjim načelnicama/načelnicima i gradonačelnicama/gradonačelnicima, „dobrodošlica najmlađima“ za novorođene od općine Mače, uz Nastup mažoretkinja Alina i polaznika igraonice i zajedničkim druženjem i vatrogasnom radionicom. „Malci, starci i vatrogasci“ s upoznavanjem opreme i vatrogasnim igrama djece i poticanjem volonterstva, posjetom delegacije djece načelnici općine, radionicom „Mali znanstvenici“ u O .Š. Mače, „Zasadimo slatko djetinjstvo“ sadnjom voćki u dvorištu D. V. Mačići (djeca vrtića i dječjeg vijeća) s ciljem zaštite okoliša u zajednici, prikupljanjem plišanih igračaka u dječjem vrtiću“ Za osmjeh djeteta u bolnici“, „Mala olimpijada“ igre (graničara, nogometa, odbojke) uz poticanje zdravih stilova života, “U zdravom tijelu zdrav duh “radionica o pravilnoj prehrani i sprečavanju pretilosti za dan djevojčica, „Babičina kuhinja“ u dječjem vrtiću s upoznavanjem tradicijskih jela njihovog kraja, eko aktivnostima „Veliki za male“ u čišćenju dječjeg igrališta djece i odraslih te oslikavanjem betonskog zida s mažoretkinjama Alina i dječjim vijećem općine Mače te nabavom i sadnjom cvijeća u okolišu vrtića i igraonice. Tjedan smo završili zajedničkom šetnjom djece i roditelja“ Šetaju svi, šetamo i mi“ do lokalnog OPG-a Marković gdje su se djeca upoznala sa sadnjom, uzgojem i prodajom cvijeća uz zajedničko druženje. „ Mačanski božićni kutek“ započela je općina Mače i članice I. O .u dekoraciji mjesnog parka za predstojeća događanja te likovnom radionicom 05. 12. u 17h u domu kulture „Božićna slatka rukotvorina“ pod vodstvom Martine Čehulić. Djeca su izrađivala božićne kolače i zajedno dekorirala prostor za dolazak Sv .Nikole.

U domu kulture 06. 12 .23. u suradnji s općinom Mače organizirana je predstava za djecu “Čarolija znanosti“ Boss teatra i dolazak Sv. Nikole s poklonima za djecu i zajedničko druženje. Na županijskom susretu „Kinč moje babice“ organiziranom 09. 12. 23. u pletenju rukama sudjelovala su brojna djeca s voditeljicom.

Likovna radionica „Pisana riječ koja nas spaja“ organizirana je 11. 12. 23. u domu kulture gdje su djeca izrađivala božićne čestitke za svoje najdraže koje su poslane poštom. Druženje s djedom Božićnjakom, vilenjacima i podjelom darova organizirala je općina Mače i udruge 15. 12. 23. uz humanitarnu notu za Davida. Božićno kino za djecu organizirano je 19. 12. 23. u 17 sati u domu kulture s filmom o Božiću. U akciji „Darujte srcem“ donirane plišane igračke u vrtiću zapakirali su dječji vijećnici općine i proslijeđene su djeci na pedijatriju O. B. Zabok.

Zajednički izlet djece i roditelja nisu uspjeli realizirati zbog neusklađenosti obaveza djece i roditelja. Sve aktivnosti bile su u suradnji s općinom Mače, osnovnom školom, dječjim vrtićem, čuvaonicom, igraonicom i udrugama: mažoretkinje Alina, KUD-om Gaj, N. K. Gaj, DVD-om Mače županijskim društvima, P. U. Zlatar Bistrica, donatorima, roditeljima i prijateljima djece, članicama DND-a i savezom DND-a Hrvatske. HVALA SVIMA!

Za njihovo financijsko  poslovanje brine se “Knjigovodstveni servis Jasmina“ kojem također zahvaljuju na suradnji. Posebna zahvala na potpori u radu općini Mače i načelnici Mladenki Mikulec Šimunec s upravnim odjelom općine, ravnateljici vrtića Jeleni Tuškan, voditeljicama u igraonici: Andrei, Lauri, Tei, Emi te članicama DND-a s Martinom Čehulić.

 

BRAVO ZA DND MAČE!