Blog

IZVJEŠTAJ RADA DRUŠTVA NAŠA DJECA “STUBIČKE TOPLICE” ZA 2014. GODINU

Osnovni podaci: Društvo Naša djeca Stubičke Toplice osnovano je 7.10.2009. To je dragovoljna, nevladina, humanitarna i edukativna udruga, a osnovana je s ciljem poticanja djece predškolske i školske dobi na druženje, igru i razvijanje stvaralačkih aktivnosti u slobodnom vremenu. Ima oko 20 aktivnih članova (volonteri). U sklopu DND-a djeluju:

DJEČJI FORUM   ”ROJŽICA”

voditelj-gđica Petra Bolfek

-10 članova -9 do 14 godina -sastaju se 2 puta mjesečno

-CILJ-upoznavanje i razumijevanje prava djeteta

-spoznaja i širenje ideje mira u svijetu -međusobno razumijevanje i suradnja

FOLKLORNA  SKUPINA 

Skupina od 20-tak članova -voditeljica – Mateja Grabušić, Monika Barić -jednom tjedno CILJ-poticanje i njegovanje ljubavi prema kraju i mjestu u kojem djeca žive, te upoznavanje s    poviješću, tradicijom i običajima toga mjesta LIKOVNO-KREATIVNE RADIONICE –              skupine djece –              voditelji-Monika barić, Martina Drempetić –              jednom tjedno –              SVRHA- likovnim stvaralaštvom pratiti važne datume i zanimljive događaje – organizirati izložbe likovnih uradaka – poticati suradnju i razmjenu ideja u skupnom radu NJEMAČKA RADIONICA WIR SPIELEN UND SINGEN Voditeljica: Sabina Frgec, prof. -skupina 20-tak djece uzrasta od 7 do 10 godina -jednom tjedno Cilj- promicanje ranog učenja stranog jezika MALO KAZALIŠTE DND-A Voditeljice: Mateja Grabušić, Marijeta Šamal, Petra Bolfek -skupina od 20-tak djece u starosti od 6 do 14 godina – jednom tjedno Cilj: njegovanje tradicije i običaja našeg kraja kroz scenski nastup djece, te razvoj govornog stvaralaštva i scenskog nastupa

AKTIVNOSTI DRUŠTVA NAŠA DJECA STUBIČKE TOPLICE U 2014. GODINI DJEČJI KARNEVAL Društvo Naša djeca Stubičke Toplice i Turistička zajednica Općine St. Toplice u suradnji sa Osnovnom školom i Dječjim vrtićom Zvirek organizirali su Dječji maskenbal. Ples pod maskama već tradicionalno je upriličen u  Osnovnoj školi uz odabir najljepših maski koje je nagradila Turistička zajednica i DND. CVJETNI KORZO Društvo Naša djeca Stubičke Toplice, Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice, Dječji vrtić „Zvirek“ i Osnovna škola Stubičke Toplice, uz generalno pokroviteljstvo Općine Stubičke Toplice, organizirali su CVJETNI KORZO U STUBAKIMA . Cvjetna povorka  prošetala se centrom Stubičkih Toplica te nastavila druženje u Parku Maksimilijana Vrhovca .Djeca su pripremila kraći program, nakon čega je djecu i roditelje zabavljao mađioničar Japa.

DJEČJA LIKOVNA RADIONICA U SKLOPU LIKOVNE KOLONIJE STUBAKI

U sklopu Likovne kolonije Stubaki i ove je godine u organizaciji Društva Naša djeca Stubičke Toplice održana je 6. Po redu Dječja likovna radionica. U suradnji sa Turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice, toplički DND ugostio je četrdesetak djece i dvadesetak voditelja iz sedam DND-a sa područja Krapinsko-zagorske županije. U prekrasnom okruženju jezera Jarki djeca su pod vodstvom učiteljice Petre Bolfek, a na stihove pučkog pjesnika Božidara Staroveškoga koji više nije s nama, u tehnici gratagea prikazala sve ljepote Stubičkih Toplica.

8. SUSRET GRADOVA I OPĆINA –PRIJATELJA DJECE

 26. rujna 2014. godine u Zaboku je održan 8. Susret Gradova i općina – prijatelja djece. U Zaboku se okupilo preko 250 sudionika iz Gradova i općina prijatelja djece iz cijele Hrvatske. Učenici naše škole Ema Gredičak, Jakov Gmaz i Matea Ljubić predstavljali su našu općinu na 8. susretu gradova i općina – prijatelja djece u Zaboku. Susret se održao u ozračju obilježavanja 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i 25 godina Konvencije UN-a o pravima djetetaTema ovogodišnjeg susreta bila je „Volontiranje u akciji Gradovi i općine – prijatelji djece“ uz pr.imjere dobre prakse.Program susreta bio je bogat radionicama i primjerima dobre prakse, te su predstavljeni pobjednički filmovi s KIKI festivala – Međunarodnog festivala dječjeg filma koji DND Zabok organizira za djecu naše Županije u suradnji s udrugom Gokul Uz druženje i zabavu djeca i odrasli su naučili nešto novo i stekli nova iskustva i prijateljstva.

NIVEA i „Neka odrastanje bude dječja igra“

Društvo Naša djeca Stubičke Toplice uključilo se sa svojim projektom Igrajmo se u  projekt“Neka odrastanje bude dječja igra” koji je dio NIVEA globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji“, te je dobilo financijska sredstva koja su iskorištena za kupnju sportske opreme  za potrebe škole i DND-a  kako bi rad sa djecom bio još kvalitetniji. NAJ AKCIJA 2015. GODINE-ZAGORSKI PURAN 24. studenoga u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održano je godišnje Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije koju vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih, općinskih tijela, ureda i ustanova koji podupiru Akciju, a sudjelovala su i djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća. Sudionike je u ime Središnjeg koordinacijskog odbora pozdravila predsjednica Saveza DND-a Hrvatske Aida Salihagić Kadić, ispred Skupštine Grada Zagreba pozdravila je Jelena Pavičić-Vukičević, Valentina Otmačić iz Ureda UNICEF-a, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, Dubravka Marušić, načelnica Sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obitelj ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, a ispred Ureda Predsjednika, pokrovitelja ovog događanja, Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica za društvene djelatnosti Predsjednika RH. U ime djece sudionike Savjetovanja su pozdravili Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija i Anja Kolarić iz Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka koji su ujedno i predstavnici djece u Vijeću za djecu kojim koordinira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Istaknuli su važnost Konvencije UN-a o pravima djeteta i Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koji su uvelike poboljšali živote djece diljem Hrvatske i uključivanje i provođenje Akcije garancija je da će djeca u Hrvatskoj bolje živjeti.

Svi su govornici još jednom potvrdili kako su djeca važna za budućnost našeg društva i koliko se ulaganje u djecu višestruko isplati. Dodijeljene su već tradicionalne Pohvale i Povelje Gradovima i Općinama za Naj-akciju koja je provedena u lokalnim sredinama te je u značajnoj mjeri doprinijela pozitivnim promjenama u zajednici. Općina Stubičke Toplice dobila je Povelju za Akciju Zagorski puran koju je provela Osnovna škola Stubičke Toplice. Projekt su provodili učenici 1.a,1.b i 3.b  razreda s učiteljicama Brigittom Gmaz, Mirnom Domitrek Avirović i Monikom Barić. Svojim projektom žele osvijestiti djeci, roditeljima i starijima važnost očuvanja i širenje ugrožene domaće pasmine zagorskog purana, a samim time utjecati i na razvoj i jačanje poljoprivrede Krapinsko-zagorske županije. Isti projket učenici će predstaviti u Hrvatskom saboru početkom mjeseca prosinca. Iz Krapinsko-zagorske županije Povelje za Naj-akciju dobili su Grad Pregrada i Zabok, Općina Mače , a Pohvalu Općina Tuhelj.

CVIJET U CVIJEĆU 2014.

Društvo Naša djeca Stubičke Toplice po treći je put raspisalo Likovno- literarni natječaj Cvijet u cvijeću. Radi se o dječjem ekološko-edukativnom projektu  koji se veže uz već tradicionalni projekt Općine Stubičke Toplice. Projekt je osmišljen  kao likovno- literarni natječaj za djecu uzrasta od 4 do 15 godina starosti s ciljem edukacije i razvoja svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i  tradicijskog bilja.Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 149 likovnih i 60 literarnih radova iz 16 osnovnih škola i 6 vrtića iz Republike Hrvatske. Stručno povjerenstvo za literarne radove u sastavu Hrvoje Kovačević, književnik, Ines Krušelj Vidas, prof.savjetnik, Martina Mirt Ordanić, književnica, kao i za likovne radove u sastavu: Nikola Sinković, grafički dizajner,Loven Horvatić, grafički dizajner, Kristina Vukić, odgajatelj i Brigitte Gmaz,dipl.uč imalo vrlo težak zadatak izdvojiti po pet najboljih uradaka iz mnoštva izvrsnih. Završana svečanost dodjele nagrada i priznanja održana je 27. 11. 2014. u Dječjem vrtiću Zvirek. Kroz šaroliki program u kojem su nastupali ŽVA Fiola, Folklorna skupina DND-a St. Toplice, Malo kazalište DND-a St. Toplice,polaznici DV Zvirek, Ana Ljubić Repar i gosti iz oroslavskog DNDa vodila nas je članica DND-a Kristina Kovačević. Bogat rad riječju i slikom ponovno je prikazan u prigodnom Zborniku.

 

ADVENT

Udruga Hrvatska žena Stubičke Toplice u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Stubičke Toplice pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice organizirala je  tradicionalnu Adventsku izložbu u Vijećnici Općine Stubičke Toplice pod nazivom „U susret došašću“. Već tradicionalno na izložbi su sudjelovali i članovi Društva  Naša  koji su se predstavili šarenim i veselim božićnim izlošcima. Program otvorenja izložbe obogatili su nastupom Malog kazališta, Folklorne skupine i Igraonice njemačkog jezika „Spielen und singen“ SVETI NIKOLA Hodnicima naše škole u petak, 6. prosinca 2014., uz školsko zvono odzvanjao je i topot lanaca koji je najavio dolazak Svetog Nikole u pratnji Krampusa.Prijepodne su po razredima obišli učenike viših razreda, provjerili kakvi su bili tijekom godine i poklonili im slatke šibe. U 13 sati dočekali su ih i učenici nižih razreda uz pjesmu, igrokaze i obećanje da će i sljedeće godine biti dobri i marljivi. Sveti ih je Nikola stoga nagradio slatkim darovima, ali i šibom kao upozorenjem što ih čeka ako ne ispune obećanje. Darove za učenike nižih razreda sponzorirala je Općina Stubičke Toplice, a za više razrede  Društvo Naša djeca iz Stubičkih Toplica.

 

PREDBOŽIĆNO VRIJEME

DNDStubičke Toplice razveselio je učenike prvih razreda prekrasnim božićnim darom – nastupom mađioničara Jape.Tijekom nastupa Japa je izveo brojne mađioničarske trikove i popratio ih komičnim gestama i doskočicama, za što su ga djeca nagradila glasnim oduševljenjem i smijehom. Posebnost nastupa je i interaktivnost trikova pa su djeca mogla sama sudjelovati u njihovu izvođenju, što im se posebno svidjelo.Na kraju nastupa mađioničar ih je iznenadio originalnim poklonom – svako je dijete dobilo balon u željenom obliku (psa, cvijeta, zeca i sl.)