Blog

Jučer smo započeli sa terenskim snimanjem projekta “Djeca OKO nas” To je naše, na to smo ponosni”

Projekt “Djeca OKO nas”-To je naše, na to smo ponosni, bavi se odgojem i obrazovanjem djece za očuvanje povijesnoga, kulturnoga i hrvatskog nacionalnog identiteta, nositelj projekta je Savez društava “Naša djeca” Hrvatske, partner nam je Etnografski muzej u Zagrebu, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Projekt će prikazati bogatstvo i baštinu tradicijske kulture, posebno folklornih simbola-narodna nošnja, običaji, plesovi i lokalni govor u različitim regijama Hrvatske. Sve to kroz fotografiju poznatog putopisca i fotografa Saše Pjanića. Projekt je nastavak razvijanja fotografsko-izložbene i umjetničke priče o predstavljanju života djece iz različitih dijelova Hrvatske.

Inovativnost projekta kao i nov način učenja o povijesnom, nacionalnom i hrvatskom identitetu za djecu bit će u umjetničkom fotografiranju djece te radionicama u Etnografskom muzeju za vrijeme trajanja izložbe, čije se otvorenje planira 25. svibnja. Izložba je putujućeg karaktera i nakon toga nastavlja putovati po Hrvatskoj.

Diljem Hrvatske, na različitim prostornim lokalitetima (regijama i mikroregijama) postoji neiscrpno bogatstvo tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa. U hiperpovezanom globalnom svijetu 21. stoljeća elementi tradicijske kulture tumače se kao baština naslijeđena od predaka, kao vrijednosti koje valja sačuvati za buduće naraštaje.

Naš je plan i cilj istražiti, osvijestiti i prezentirati mladim generacijama bogato naslijeđe hrvatskog nacionalnog identiteta na lokalitetima Slavonije, Baranje, Srijema, Podravine, Međimurja, Zagorja, Turopolja, Posavine, Banovine, Pokuplja, Korduna, Like, Gorskog kotara, Dalmatinske zagore, Istre, sjeverne, srednje i Dalmacije sa otocima i Dubrovačkog primorja.

Sigurni smo da ćemo ispuniti zadane ciljeve i da će ova edukativna putujuća izložba, kao i njen popratni sadržaj (radionice) polučiti izvrstan rezultat i da će ova izložba u nastajanju, biti pravi melem za oko, kako za male, tako i za velike!

Sada pogledajte kako je bilo na prvom snimanju u Donjoj Lomnici, na lokaciji prekrasne Kurije Modić Bedeković.

Hvala gđi. Zlatici Krznarić, Blaženki Smolković, mladim glavnim zvijezdama snimanja iz KUD-a “Nova Zora”, osoblju Kurije i svim prisutnima koji su na bilo koji način pomogli i asistirali uz krafne i dobru volju!

Donosimo djelić radne atmosfere:-)