Blog

KAKO SE RODITELJI NOSE SA PROMJENAMA UZROKOVANIM KORONAVIRUSOM

Savez DND je od 6. do 13. travnja proveo anketu s ciljem upoznavanja potreba roditelja i djece u ovom specifičnom razdoblju, te kako bi Društva „Naša djeca“ dobila smjernice za rad.

U anketi je sudjelovalo 223 ispitanika koji su anonimno odgovarali na 32 pitanja koja se tiču njihovog snalaženja u novonastalim okolnostima, te njihovim osjećajima i razmišljanjima o cijeloj situaciji. Na anketu su većinskim dijelom odgovarali roditelji 30 – 50 godina starosti. Trećina ispitanih ima djecu upisanu u vrtić, a 45 posto koja idu u školu. Najveći je broj odgovora stigao iz Primorsko-goranske i Međimurske županije, nakon njih iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, dok je najmanji broj broj pristigao iz Splitsko-dalmatinske i  Vukovarsko-srijemske županije. Veći dio roditelja ima visok stupanj obrazovanja, a od zaposlenih roditelja najviše njih radi u javnom sektoru, a slijede zaposleni u privatnom sektoru.

Anketa je pokazala sljedeće rezultate:

  • U većini obitelji se smanjuju prihodi uslijed novonastalih okolnosti, a isti ostaju za njih 29%.
  • Usluge u zdravstvenom sustavu su ukinute za svu djecu ispitanika (5% djece koja trebaju stalnu zdravstvenu njegu), većina može tretmane može provoditi od kuće, ali trećina to ne može.
  • Iz ankete se pokazalo da većina roditelja osjeća dodatno opterećenje zbog nastave na daljinu, brine ih savladavanje gradiva tijekom nastave na daljinu te ocjenjivanje
  • Roditelji se najviše brinu za zdravlje svojih roditelja, a podjednako ih brine zdravlje i obrazovanje djece.
  • Podjednak broj roditelja smatra da bi im Vlada, Grad ili Općina trebali pomoći, kao i da im ne bi trebao pomoći. Od Vlade se pomoć najvećim dijelom očekuje u području ekonomije. Nešto se manje očekuje pomoć oko djece, potrošnje, u poslovnom sektoru, pomoći nakon potresa, odgoju i obrazovanju, psihološkoj, stambenom zbrinjavanju.
  • Pomoć od DND-a se očekuje u obliku psihosocijalne podrške, online sadržaja, zagovaranja, podrške roditeljima i članovima.

Rezultati ove ankete se već ugrađuju u rad Društava “Naša djeca” koje će roditeljima olakšati svakodnevnicu. Zahvaljujemo svima na odgovorima koji su nam pomogli usmjeriti aktivnosti, zajedno smo jači.