Blog

KAMPANJA DND-ovke LOKALKE i DND-ovci LOKALCI, BOJAN ILIČIĆ, DND SISAK

U zadnjem tjednu 2021. godine predstavit ćemo gospodina Bojana Iličića, magistra primarnog obrazovanja iz Društva “Naša djeca” Sisak. Bojan je veliki borac za prava djeca i uključen je u rad Dječjih foruma Hrvatske, kako i sam kaže: “Volonterski rad nema cijenu, nema radno vrijeme i jednostavno se nameće sam od sebe.” Bojan je učitelj razredne nastave u OŠ Braće Ribar i aktivan član Društva unazad 10 godina, privatno i poslovno je posvetio život najmlađima, a ove je godine i dobitnik Volonterske Nagrade Grada Siska, pohvalnice za volontera godine. Između brojnih akcija istaknuo, se u humanitarnom djelovanju za potresom pogođena područja Hrvatske. Uspješno je organizirao akciju “Učitelji za učitelje” i “Učenici za učenike Banovine”. 

Što Bojan kaže o svemu, pročitajte u nastavku:

  1.  Koja je Vaša motivacija broj 1 za volontiranje u Društvu „Naša djeca“?

Društvo Naša djeca svoj program i rad temelji na zaštiti prava djece. Upravo od tuda proizlazi moja motivacija za volontiranjem u Društvu Naša djeca. Kao učitelju centar moga rada su učenici i iznimno mi je važna njihova dobrobit. Različitim radionicama pomažem učenicima u učenju njihovih prava, ali i odgovornosti koje dolaze s njima. Učim učenike kako biti odgovoran član društva i koliko je volonterski rad važan za cjelokupnu zajednicu.

  1.  Kada i kako ste se odlučili volontirati?

Kada sam započeo svoj raditi u školi, tada mentorica Kate Friš vodila je Dječji forum kao izvannastavnu aktivnost u svome razredu. Ubrzo me zainteresiralo što Dječji forum nudi učenicima i priključio se radu Društva Naša djeca Sisak pod voditeljstvom Renate Fridrih. Kroz rad DND imao sam prilike proći raznolike volonterske programe koji su proširili i obogatili moj rad kao učitelja. To su moji početci volontiranja, a kroz zadnjih deset godina sam sudjelovao i organizirao mnoge humanitarne akcije.

Link: https://wke.lt/w/s/hvFtun

  1.  Najdraže volontersko iskustvo, imate li ga, ako da koje je?

Svako volontersko iskustvo ima svoju čar i ljepotu, i svaki trenutak je bitan, ali ako bi baš trebao izdvojiti jedan trenutak onda je to projekt „Tjedan zajedništva“ koji sam organizirao i proveo u OŠ Vladimira Vidrića, Kutina u suradnji s Društvom Naša djeca Kutina. Promjena koja se dešavala u svijetu pa i u školi je bio dolazak učenika tražitelja azila. Kako učenici nisu poznavali hrvatski jezik, a mi arapski, nizom radionica koje sam organizirao i proveo zajedno s učiteljima škole, pomogli smo svim učenicima da se bolje sporazumiju neverbalnom komunikacijom, znakovima i verbalnim izrazima, te mimikom lica. Učenici su stvorili nova prijateljstva i omogućili smo učenicima tražiteljima azila jedno ugodno iskustvo u našoj školi, kako bi se osjećali voljeno i prihvaćeno.

Link: https://wke.lt/w/s/NnqwRu

  1.  Kako volonterski angažman oplemenjuje vaš život? Opišite nam neki svoj „feel good“ moment?

Volonterski rad nema cijenu, nema radno vrijeme i jednostavno se nameće sam od sebe. Kako sudjelujem u raznim projektima i u komunikaciji sam s mnogim učiteljima diljem Hrvatske , prilikom potresa u Petrinji, odakle i dolazim, javilo mi se puno učitelja u želji da pomognu učiteljima u Petrinji koji su izgubili svoje domove. U tom trenutku ja sam postao spona učiteljima. Započeo sam humanitarnu akciju Učitelji za učitelje / Učenici za učenike Banovine gdje smo spojili 350 učitelja koji su željeli pomoć s učiteljima kojima je potrebna pomoć, i 200 razreda koji su željeli pomoći sa 100 razreda s područja Banovine kojima je bila potrebna pomoć. Akcija je bila jako emocionalna, kako za mene, tako i za sve sudionike, a osmjesi na dječjim licima su neprocjenjiva nagrada.

Link: https://wke.lt/w/s/ilsnhv

  1.  Smatrate li da svojim primjerom potičete druge na volontiranje, jeste li nekog već regrutirali u volonterske redove u Društvo „Naša djeca“?

Učenici kroz Dječje forume i DND postaju naši volonteri. Njihova želja i snaga pokreće cijeli naš rad. Njihov entuzijazam koji pokazuju, vrijeme koje izdvajaju i osmjeh koji poklanjaju, upravo je ono što je srž volontera. Uz njih svaka akcija postaje uspješna, ideja ostvarena i naša okolina i društvo postaju bolji zahvaljujući njima. Moj volonterski rad ih samo inspirira da se uključe i daju sve od sebe.

  1.  Je li vaši sugrađani prepoznaju rad DND-a odnosno vas volontera?

Kroz facebook grupu koju vodim pod nazivom „Kreativna nastava“ dijelim svoja iskustva u radu, pa tako i sve volonterke akcije koje vodim postaju javne i svi se mogu uključiti. Grupa broji 11 000 članova, većinom učitelji i roditelji. Vidim pozitivne povratne reakcije na naš rad, te vjerujem kako smo mnoge potaknuli na volontiranje, pa i u najmanjim pomacima društvo napreduje. Grad Sisak je prepoznao moj rad te sam ove godine dobio pohvalnicu Grada Siska za 10. godina volonterskog rada.

Link: https://wke.lt/w/s/lxkem3

  1.  Kako biste u tri riječi opisali što je volontiranje?

Osmijeh, dobrota i ljudski kontakt.