Blog

KOORDINATORI IZ GRADOVA I OPĆINA – PRIJATELJA DJECE OSNAŽENI ZA DALJNJE PROVOĐENJE PROGRAMA

U Zagrebu je održana dvodnevna edukacija za koordinatore programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u okviru projekta „Unaprjeđenje mehanizama praćenja stanja i postupaka lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta“ koji Savez DND provodi s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku.

Koordinatori, njih 25 iz cijele Hrvatske sudjelovali su u edukaciji, te su s nama tako bili članovi lokalnih koordinacijskih odbora iz gradova i općina: Čakovca, Drniša, Duge Rese, Jastrebarskog, Karlovca, Lovrana, Koprivnice, Križevaca, Nove Gradiške, Novske, Opatije, Ravne Gore, Slatine, Splita, Varaždina, Velike Gorice, Vižinade i Zaprešića.

Edukaciju su otvorile dopredsjednica Saveza DND, Sanja Škorić i programska koordinatorica iz Ureda UNICEF-a, Đurđica Ivković koje su istaknule važnost programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“  i dugogodišnje suradnje Saveza DND s Uredom UNICEF-a na zaštiti i promicanju dječjih prava u Hrvatskoj.

Koordinatorima je na edukaciji predstavljen i novi priručnik provedbe programa za lokalne i regionalne koordinatore „Od akcije do programa“, pri čemu su nova, redefinirana područja i metodologiju programa predstavile autorice Priručnika: dr. sc. Ivana Borić i dr. sc. Arijana Mataga Tintor. Svoja iskustva i važnost uloge lokalnih koordinatora u provedbi programa na terenu podijelile su iskusne koordinatorice iz Opatije Sanja Škorić s naglaskom na važnost dječje participacije, zatim iz Zaboka Jasenka Borovčak, istaknuvši i važnu ulogu volonterskog angažmana u programu te iz Čakovca dr. Marija Hegeduš Jungvirth gdje je jedna od uloga koordinacijskog odbora i značajno širenje mreže gradova i općina, na području Međimurske županije, kao put prema županiji-prijatelju djece.

Drugi je dan bio posvećen temama vidljivosti programa i javnom zagovaranju za djecu, o kojima je više rekla Gorana Banda, stručnjakinja za odnose s javnošću, a svoja iskustva na ovu temu prenijela je i dugogodišnja koordinatorica i dopredsjednica Saveza DND, Sonja Borovčak. Koordinatori su na kraju edukacije dobili osnovna znanja o strateškom planiranju koje im je prenijela dr. sc. Martina Ferić, te je ujedno istaknuta potreba da se organizira posebna jednodnevna radionica za strateško planiranje.

Stečena znanja i vještine koordinatorima će koristiti u daljnjoj provedbi programa „Gradovi i općine-prijatelji djece“, ali i u prenošenju svojih iskustava na koordinatore iz drugih lokalnih zajednica.

Savez DND ovim putem zahvaljuje svim koordinatorima na dolasku i aktivnom sudjelovanju, kao i edukatoricama koje su u ova dva dana prenijele svoja znanja i iskustva polaznicima edukacije, zatim Uredu UNICEF-a na financijskog podršci, kao i Hotelu Aristos iz Buzina (Zagreb) na gostoprimstvu.

Foto: Mirko Cvjetko i Savez DND