Blog

KRAJ JOŠ JEDNE “ZABAVNE LJETNE BAZE” U POREČU

Bravo DND, najljepše mjesto za potpun doživljaj sretnog djetinjstva – stoji ispod jedne od fotografija ovogodišnje, 9. Zabavne ljetne baze. Komentar je napisala osoba koja zna što piše, jer je i sama odrastala u DND-u i kampu te sudjelovala u stvaranju “Zabavne ljetne baze”.

Deveta sezona završena je u subotu, 22. kolovoza feštom, doduše bez roditelja zbog epidemioloških razloga, ali DND-ovci su imali puno razloga za biti zadovoljni i veseli.

U kampu je ovoga ljeta u četiri smjene bilo ukupno 235 djece, od kojih dvoje u sve četiri smjene: vedra i zaigrana Leta Renko i Neo Brunjak, koji su s njima čitava ljeta od vrtićkog uzrasta i spremaju se biti voditelji u kampu kad odrastu. Nisu imali epidemioloških izazova, ali pridržavali su se uputa, djeca su bila jednako odgovorna i zato im je ljeto bilo zabavno i lijepo, ali na više načina drugačije. Istina, uvjeti za provođenje kampa bili su restriktivni, ali sve ostalo bilo je bolje nego ranijih godina. Prvenstveno se to odnosi na prostor – prošlogodišnje suze na rastanku s bivšim remontom zamijenila je radost zbog prostora Dječje igraonice hotela Pinia koju su za ovo ljeto dobili na korištenje od Valamara. Hvala im na tome, djeca su koristila svaki kutak koji im je bio na raspolaganju od ranih jutarnjih sati. Grad Poreč ih je i ove godine pratio sufinancirajući boravak djece s područja, ali i više od toga – podrška u pronalaženju prostora za odvijanje Zabavne ljetne baze i sama činjenica da su znali da se mogu obratiti Gradu ako nešto zaškripi, značila je da se svim snagama mogu posvetiti djeci i programu koji je za njih osmišljen. A u potonjem su se ove godine iskazali voditelji i voditeljice, kao i asistentice, koji su unaprijed planirali svaki sat koji djeca nisu provodila u moru – kreativnih radionica, sportskih, društvenih i inih igara nije nedostajalo, a stol za stolni tenis i mreža za badminton nisu toliko korišteni niti jedne godine do sada – bili su postavljeni u hladu parka Igraonice. Bolje uvjete za provođenje Zabavne ljetne baze, nisu mogli zamisliti, kažu nam DND-ovci.

Maštoviti, vrijedni, zaigrani i odgovorni voditelji bili su: Igor Ostojić, Valentin Gašparini, Marina Čabraja, Marina Đulabić, Katerina Bartoli, Ivana Hatman, Jasna Matošević i Klaudija Ilinčić. Asistirale su im Nataša Nefat, Anthea Sabatti,  Larisa Glavina, Dubravka Stevanović, Evita Sain i  Ena Korunić. Neki su se, kao Igor Ostojić vraćali među djecu u drugačijoj ulozi – kao zaposlenik Gradskog društva Crvenog križa s nizom znanja i vještina, poučavao ih je kako se ponašati na moru, koje opasnosti treba izbjegavati, kako pomoći nekome koga je opekla meduza ili je stao na ježa. Od vanjskih voditelja radionica ove smo godine izbor je bio sveden na dvije, ponovno zbog epidemioloških razloga: u svakoj smjeni dolazila im je etnologinja i antropologinja Vltava Muk iz Zavičajnog muzeja, koja je najstariju skupinu djece učila kako izraditi predmet od gline, a onda im je radove ispekla u muzejskoj keramičkoj peći. Valentina Mladinov dolazila je dva puta u svakoj smjeni s djecom raditi znanstvene pokuse, a u prvoj smjeni  bila je i Leonarda Lovreković od koje su djeca naučila plesati hip-hop.  Barba Tomo Ljuština vozio ih je busom s popustom, a Istralandija im je i ove godine za djecu odobravala popust na ulaznice.

Povrh svega toga, nekoliko roditelja i tvrtke Histris i Sin Agro pomogle su provođenje kampa donacijama, a sladoledom su ih častili Valamar, Cotton Club i roditelji, ništa im nije nedostajalo. Društvo “Naša djeca”Poreč  i njihovi vrijedni volonteri se već sad vesele novoj sezoni i novoj “Zabavnoj ljetnoj bazi”.