Blog

MEDIJSKA PISMENOST ZA SIGURNOST DJECE U SVIJETU MEDIJA I INTERNETA

Na zajedničkoj tematskoj sjednici Odbora za Informiranje, informatizaciju i medije, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za obitelj, mlade i sport o temi “Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta”, održanoj 10. veljače 2014. na inicijativu pravobraniteljice za djecu i u povodu Dana sigurnijeg interneta ispred Saveza DND-a Hrvatske i Društva Naša djeca sudjelovao je i predstavnik Vijeća za djecu Karlo Škorić, koji je dugogodišnji član Dječjeg foruma DND Opatija, Sanja Škorić, dopredsjednica i v.d.tajnica Saveza DND-a i Snježana Krpes, programska i organizacijska savjetnica.

DSCF3447

Uvodno izlaganje na tematskoj sjednici održala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja je istaknula da programi razvoja medijske pismenosti trebaju omogućiti djeci razumijevanje načina funkcioniranja medija, razvoj kritičkog pristupa medijskim sadržajima, stjecanje vještine digitalne pismenosti te osposobljavanje za korištenje, kao i za vlastito stvaranje pozitivnih sadržaja na internetu i u drugim medijima.

Osnovna stajališta Europske komisije o medijskoj pismenosti iznijela je Mirela Rašić iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Komisija posvećuje veliku pozornost zaštiti djece, u skladu s načelima Konvencije o pravima djeteta, a posebno stavlja naglasak na izgradnju preventivnih mehanizama i sprečavanje mogućih zlouporaba u kontekstu brzoga razvoja audio-vizualnih usluga.

DSCF3450

U raspravi su brojni govornici, među kojima su bili zastupnici Hrvatskoga sabora, predstavnici državnih institucija, škola, sveučilišta i udruga, izrazili podršku medijskome odgoju i obrazovanju, uočivši da je nužno uvođenje sustavnih rješenja i suradnja raznih sustava i resora kako bi svako dijete ostvarilo svoje pravo na medijsku pismenost. „Medijsku pismenost promatramo kao važno dječje pravo koje proizlazi iz Konvencije o pravima djeteta“, istaknula je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

DSCF3441