Blog

NAJAVA SAVJETOVANJA KOORDINATORA AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE-PRIJATELJI DJECE“ I PROGLAŠAVANJE NOVIH GRADOVA/OPĆINA – PRIJATELJA DJECE U HRVATSKOJ, 24.11. 2014.

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u ponedjeljak 24.11.2014. s početkom u 10,30 sati, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5) održat će se godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ povodom dviju obljetnica – 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, a čiji je pokrovitelj predsjednik RH gospodin Ivo Josipović. Na Savjetovanju će se okupiti brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova te djece iz Dječjih vijeća koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.

Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku. U zadnjih petnaest godina program Gradovi i općine – prijatelji djece primjer je dobre prakse u provedbi UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 101 grad i općina iz cijele Hrvatske.

program savjetovanja

Svečanom dijelu Savjetovanja podijelit će se Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2014. godini. Naj-akcije su projekti osmišljeni, organizirani i provedeni od strane djece, usmjereni na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Djeca vijećnici su ti koji detektiraju problem te osmišljavaju projekt kako ga riješiti. Ove godine prijavljeno je 55 naj-akcija iz 40 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 22 grada/općina.

U konkurenciji za dobitnika prestižnog naziva “Grad/Općina – prijatelj djece” ove godine su gradovi Split i Nova Gradiška, te općine Lovran i Mrkopalj.

Više o akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kao i o dvije obljetnice u znaku kojih će se održati Savjetovanje, a to su 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, možete pročitati ovdje.

najava savjetovanja