Blog

NEXTBIKE SUSTAV JAVNIH BICIKALA I U SARAJEVU

Nextbike korisnici sad mogu biciklirati i u Sarajevu! Službenim otvaranjem sustava javnih bicikala dogodio se dugo iščekivani iskorak nextbike sustava u regiju! Ovime najavljujemo daljnje širenje mreže u Hrvatskoj i regiji.

Sarajevo, 02.06.2016 –Sarajevo je postalo dio velike nextbike zajednice koja građanima širom svijeta omogućava cjenovno najpovoljniji, najzeleniji, najzdraviji i najzabavniji način prijevoza.

Svi korisnici koji se registriraju u Sarajevu, za samo 20KM godišnje(oko 79 kuna), nextbike gradske bicikle mogu koristiti ne samo u Sarajevu već i u više od 100 gradova u svijetu.

Svečano otvaranje upriličeno je jučer, 01.06., ispred Općine Novi Grad gdje su inicijatori projekta Sustav javnih bicikala d.o.o. i Agencija Supermarket ukratko prezentirali sustav, demonstrirali način korištenja bicikala te omogućili prvu vožnju biciklističkom stazom na potezu Općina Novi Grad – bazen Otoka.

„Drago nam je da smo plodove našeg trogodišnjeg truda i rada napokon proširili i na regiju! Ovim otvaranjem najavljujemo daljnje širenje mreže u Hrvatskoj i regiji. Sustav javnih bicikala dio je sustava pametnih gradova nužnih za održivi razvoj urbanih sredina, a u agenciji Supermarket pronašli smo kvalitetnog partnera za razvoj ovog projekta.“ – rekao je direktor Sustava javnih bicikala, gospodin Krešimir Dvorski.

„Jako smo sretni i ponosni da smo uspjeli realizirati ovaj projekt u Sarajevu i na taj način omogućiti našim sugrađanima da po simboličnoj cijeni koriste gradske bicikle i uživaju u 30 minuta besplatne vožnje svaki dan“ – istaknuo je direktor agencije Supermarket, gospodin Ahmed Ćerimović.

Pored brojnih predstavnika medija, konferenciji su prisustvovale i glumci Mustafa Nadarević, Senad Bašić i MuamerKasumović (poznatiji kao obitelj Fazlinović iz popularne serije „Lud, Zbunjen, Normalan“) kao i glazbenik Laka, koji su među prvima isprobali nextbike bicikle.

Nextbike sustav javnih bicikala je jedan od najrasprostranjenijih sustava ove vrste u svijetu. Inicijativa za njegovu implementaciju u Sarajevu je od samog početka imala veliku podršku medija i građana grada Sarajeva, ali i društveno-odgovornih kompanija koje su prepoznale kvalitetu i značaj ovog projekta za grad i direktno pomogle realizaciju projekta. To su, u prvom redu, Sarajevski Kiseljak i haloo mobilna mreža, a podrška je stigla i od strane gradskih institucija, prvenstveno Općine Novi Grad ispred koje su danas bicikli svečano pušteni u rad. 

Registrirajte se u Sarajevu i koristite nextbike u cijelom svijetu!

Svi korisnici koji se registrirajuu Sarajevu, sustave javnih bicikala mogu koristiti u7 gradova u Hrvatskoj iviše od 100 gradova u svijetu! Osim Zadra, Šibenika i Makarske u Dalmaciji, sustav već uspješno funkcionira u Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Lokacije stanica s javnim biciklima

Nextbike bicikli u Sarajevu za sada su dostupni na šest lokacija: Alta Shopping Centar, Importanne Centar, Ziraat Banka u ul. Zmaja od Bosne 47, Općina Novi Grad, Sportski centar SafetZajko i hotel Radon Plaza. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno te će se stoga moći naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika.

Što su to javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre prakse u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje bicikala u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Način korištenja

Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranicewww.nextbike.ba, putem terminala na stanici s biciklima, besplatne mobilne aplikacije „nextbike“, poslovnicama BIHAMK-a i prodavaonicama Duhanprometa. Za sva pitanja na raspolaganju će biti pozivni centar +387 33 28 21 29. Plaćanje je moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice ili gotovinom u poslovnicama Bihamka i Duhanprometa. Uplatom aktivirate svoj nextbike korisnički račun što će vas stajati svega 20 KM (oko 79 kuna)! Taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko dnevno prelazite tih 30 minuta, svaki sljedeći sat račun se umanjuje za 1,50 KM po satu (oko 6 kuna). U svim gradovima u Hrvatskoj i svijetu već se u praksi pokazalo kako takvi i slični tarifni modeli osiguravaju cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza. U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na svih 6 stanica sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje.

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Do sredine ljeta ove godine, Nextbike sustav javnih bicikala bit će prisutan u čak 12 gradova u Hrvatskoj. Prvi iskorak u regiju je dugoočekivani sustav javnih bicikala u Sarajevu! Nakon toga slijedi pokretanje sustava u pet gradova i općina u Hrvatskoj, o čemu će više govora biti u ljetnim mjesecima. Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti tri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljommalom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016.godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koju su primili zajedno s Ericsson Nikola Teslom i Biovegom. U 2015.godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva. Uz postojeća četiri djelatnika i desetke vanjskih suradnika, tvrtka planira zapošljavati nove kvalitetne ljude.

http://sjedniivozi.com.hr

Nextbike Hrvatska video: https://youtu.be/txtA6-NgF08

Fotografije:

Više informacija o nextbike Sarajevo posjetite www.nextbike.ba ili FB stranicu Nextbike BiH.

Kontakt za medije:

Krešimir Dvorski

Sustav javnih bicikala

091 6300 836

kresimir.dvorski@nextbike.hr