Blog

NOĆ VJEŠTICA U POREČU

Vještice, čarobnjaci, zlodusi, zombiji, vile i vilenjaci, obična djeca u pratnji roditelja ili u grupicama… polako su ulazili u dvorište starog remonta, gdje su s grana lelujali duhovi, a iz kutova treperile oči krezubih cuka. Neki samouvjereno, drugi podozrivo ili ustrašeno prilazili polako jer je DND pozvao na party u Noći vještica. Teta cuka i teta vještica su uz pomoć barba Jovice postavile scenografiju u kojoj sve funkcionira, uključujući i muziku.

Uz posljednje dnevno svjetlo manje otporne strahove razbili su igrom. Potezao  se konop, naravno, preko cuke. Ekipe su bile izjednačene, a sudac u strahu da konop ne pukne od prenapregnutosti. Ipak, jedna strana je prevagnula,  ali da u pobjedu  ne bi bilo sumnje potegnuli su  još jednom. Retultat je bio potvrđen.

Sumrak je donio pravo svjetlo za utrku s vampirskim očima – prerušene loptice za stolni tenis u plastičnim žlicama nije lako prenijeti, a kad to još treba učiniti trčećim korakom i oko cuka, zadatak je dovoljno zabavan da pobjedničkoj ekipi donese veselje. Ali, dok se djeca zabavljaju veliki vampir Orlić i vampirica Daliborka postali su nemirni. Strašne priče prijete prokuljati iz njih same i bez kontrole.

Zato su se maleni nagurali jedni pokraj drugih u mračnom prostoru podno kostura i nepoznatog duha čuti kako skinuti čini, zašto hodati s crnim petehom pod pazuhom, da li se vile i vilenjaci susreću na prašnjiavim putevima … i zašto se oni koji se redovito kupaju i peru zube ne moraju bojati zlih duhova. Upute i recepti raspršuju dječji strah koji se do malo prije odražavao u prostoriji s ogledalima.

Na kraju i okorijeli strahovi posustaju kad teta cuka pozove na jabuke, sokić i keksiće-duhiće. Treba okrijepiti tijelo iznureno strašnim pričama, jer vrhunac večer tek slijedi: vampirski disco. Uz taktove duhovite strašne muzike pleše se i s metlama, a noge je pokrenuo i kostur koji se pomalja sa stropa. Mame i tate čuvaju leđa, ako se nisu pridružili u plesu, a jedna obitelj zombija i vještica možda će inspirirati ostale da dogodine sudjeluju obiteljski. Treba jedino zapamtiti koliko ih je bilo u subotu, pa sljedeće godine poduplati dozu za kekse. Djeca znaju da za igru i zabavu ne treba izlike, a svaka je prilika dobra.