Blog

Nova publikacija za prevenciju ovisnosti kod djece i mladih

U prostore našeg ureda stigli su primjerci nove ilustrirane publikacije “Ne daj se upecati” u okviru trogodišnjeg programa prevencije ovisnosti kod djece i mladih. Sretni smo jer smo uspjeli dobiti zanimljivu publikaciju koja sadrži i forum scene u stripu što će posebno razveseliti naše mlade čitatelje.

Prvi dio publikacije ispričane su forum scene na temu ovisnosti u formi stripa te je prikazan proces metode forum kazališta, na način da služi kao predložak i upute djeci glumcima i mentorima u pripremi i javnoj prezentaciji forum kazališta.

Drugi dio publikacije je svojevrsna radna bilježnica za djecu i mlade koja je nastala u suradnji s članicama Stručnog tima Odgojnog savjetovališta Edukacijsko-rehabilitatorskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kroz pripremljeni tekstualni sadržaj, pitanja za razmišljanje, grafičke prikaze, upitnike i radne listove, čitatelji imaju priliku promišljati o rizičnim oblicima ponašanja u domeni ovisnosti, dobiti informacije o oblicims, razvoju i posljedicama ovisnosti te unaprijediti svoje socijalno-emocionalne vještine.

U ovoj smo godini provedbe programa imali 6 mentora uključenih u rad Društava „Naša djeca“ iz lokalnih sredina i suradničkih škola; Tuhelj, Osijek i Karlovac, kao i zainteresirane članove Hrvatskog centra za dramski odgoj i učiteljice iz Osnovne škole Ivan Gundulić koji su aktivno sudjelovali na održanoj edukaciji metode forum kazališta 18. i 19. rujna 2020.

Nakon provedene edukacije za metodu forum kazališta 6 mentora iz društava „Naša djeca“ i nekoliko članova HCDO-a, ukupno 14 mentora je osposobljeno za metodu i provedbu forum – kazališta za više razrede osnovnoškolaca i 1.-2. razred srednjoškolaca, polaznici su stekli bolje kompetencije, te će oni zajedno s volonterima koordinirati sve buduće projektne aktivnosti na terenu. U prvoj su godini provedbe održane radionice forum kazališta, ali bez javnih prezentacija zbog epidemiološke situacije. Uključena djeca i mladi u ovaj program uvježbali su sa svojim mentoricama scene forum kazališta te će ih čim poboljšanje epidemiološke situacije to dozvoli izvesti u svojim školama pred velikom skupinom djece.

Ovom prilikom najavljujemo početak 2. godine provedbe programa “Ne daj se upecati” i uključivanje 3 nove lokalne zajednice a sve s motivacijom i nastojanjem prevencije ovisnosti.