Blog

ODRŽAN 11. SUSRET DJEČJIH GRADSKIH VIJEĆA U KOPRIVNICI

U petak i subotu, 22. i 23. svibnja 2015. u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Grada domaćina Koprivnice te uz suradnju Društva Naša djeca Koprivnica održan je 11. Susret Dječjih vijeća Hrvatske. Financijski pokrovitelji Susreta su Ministarstvo socijalne politike i mladih u okviru projekta „Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća“ i Grad Koprivnica, a cijeli događaj materijalno je poduprla Podravka.

Na susretu su se okupili djeca i voditelji Dječjih gradskih vijeća iz Čakovca, Kutine, Našica, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Pule, Rovinja, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Zaboka te ovogodišnji domaćini iz Koprivnice. Susret je svečano otvoren u 10 sati uz predstavljanje grada domaćina te su drage goste pozdravili dječja gradonačelnica Koprivnice, Barbara Jendrijev, predsjednica Društva Naša djeca Koprivnice, gospođa Jadranka Lakuš, zamjenica gradonačelnice Koprivnice, gospođa Melita Samoborec, i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, gospodin Ivan Pal. Gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske potom je dodijelila priznanja i pohvale za Naj-projekte Dječjih vijeća u 2015. Svi predstavljeni projekti bili su izuzetni te je povjerenstvu bilo iznimno teško odabrati dva najbolja projekta Dječjih vijeća. Ipak, članovi povjerenstva gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske, Barbara Jendrijev, dječja gradonačelnica Koprivnice, i Franceska Renner, članica DGV Opatija, najboljim su proglasili projekte (od ukupno 12 prijavljenih) Dječjeg vijeća Čakovca „I životinje su moji prijatelji“ i projekt Dječjeg vijeća Ogulin „Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“. Te su projekte zainteresiranoj publici predstavili sami dječji vijećnici Čakovca i Ogulina.

Nakon pozdravnih riječi i nastupa uslijedio je posjet Podravkinom Muzeju prehrane gdje su vijećnici i voditelji imali priliku povijest prehrambene industrije u Koprivnici, vidjeti originalne strojeve i staru proizvodnu ambalažu. Uslijedio je odlazak na imanje Sunčano selo u mjestu Jagnjedovec gdje su djeca imala prilike uživati na pravom starinskom imanju i u pravoj domaćoj kuhinji. Poslije ručka valjalo se i odmoriti kako bi se prikupila snaga za postavljanje izložbe na Malom sajmu Dječjim vijeća. Tu je došla do izražaja sva kreativnost i marljivost članova Dječjih vijeća i njihovih voditelja.

Gospodin Zvjezdan Draganić održao je glazbenu radionicu na kojoj su vijećnici mogli upoznati stara tradicijska glazbala i izraditi piske za tradicijske puhačke instrumente. Par odvažnijih vijećnika je i zasviralo na dudama i dvojnicama. Bilo je zanimljivo čuti od kojih se sve materijala izrađivalo instrumente u našim krajevima i informirati se o povijesti starih glazbala. Gospođa Iva Ostriž održala je radionicu igara i uljepšala nam kišno poslijepodne. Zabavili smo se pogađajući koje smo to životinje usput obnavljajući znanje iz biologije.

U drugom dijelu programa, u subotu 23. svibnja, održane su ove radionice: lutkarska radionica pod vodstvom gospođe Tigrene Csik, kulinarska radionica zdrave prehrane voditeljice Zorke Valentić i likovno-kreativna radionica voditeljice Anice Desnice. Vijećnici su izradili vlastite lutke koje su progovorile o dječjim pravima, naučili prepoznavati razne žitarice i pseudo-žitarice te izraditi domaću zlevanku, kao i ispuniti papir šarenim leptirima i cvijećem.

S ovog Susreta otišli smo bogatiji za puno novih prijatelja i za nove spoznaje. Savez DND od srca zahvaljuje Gradu Koprivnici, članovima i članicama Društva Naša djeca Koprivnice, svim stručnim suradnicima Grada, svim voditeljima radionica s djecom, svim vrijednim izvođačima i njihovim mentorima u programu otvaranja Susreta, osoblju i domaćinima u Sunčanom selu-Jagnjedovec, osoblju Pansiona Tara, svim voditeljima i dječjim vijećnicima na ugodnom druženju te Podravci iz Koprivnice na ukusnom i zdravom ručku iz projekta „Zdravi odmor“ kojim se želi unaprijediti svakodnevna prehrana u školama diljem Hrvatske.

Veselimo se susretu s vama i dogodine!