Blog

ODRŽAN ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP „DIJETE, KNJIGA I NOVI MEDIJI“

Znanstveno stručni skup „Dijete, knjiga i novi mediji“ održan je u Splitu 22. i 23. rujna u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Skup je započeo svečanim otvorenjem u četvrtak, 22.09., a otvorila su ga djeca iz Dječjeg foruma „Splitska dica“ i Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita. Nakon toga prisutne su pozdravili dekan Filozofskog fakulteta Split, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, Snježana Krpes, tajnica Saveza DND, pročelnica Odsjeka za rani i predškolski Filozofskog fakulteta u Splitu i predsjednica Savjeta skupa, Ivon Hicela, pročelnica Odsjeka za učiteljski studij Jadranka Nemeth – Jajić, Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika-specijalist za obrazovanje te gospođa Ana Babić ispred Ureda dječje pravobraniteljice Split. Učenici osnovne škole Manuš pod vodstvom Lade Režić i Tončija Mihovilovića su sudionike pozdravili pjesmom i igrokazom.

Diana Zalar, izv. prof. dr. sc. Učiteljskog fakulteta u Zagrebu održala je uvodno predavanje na temu „Leptira umjesto lektire (Potpomažu li novi mediji čitanje ili mu odmažu?)“. Nakon uvodnog predavanja predstavljeni su priručnici „Izvannastavne aktivnosti u suvremenoj školi“ i „Mjerila ocjenjivanja u razrednoj nastavi“, izdavač Školska knjiga Zagreb.

Skup je nastavljen u poslijepodnevnim satima predavanjima znanstvenika, profesora, nastavnika i odgojitelja u dvije sekcije na teme korištenja problemske slikovnice, čitalačkog izbora i navika djece, ranog poučavanja pisanja, utjecaja književnosti na emocionalni razvoj djeteta, školska lektira, predčitačke vještine djece predškolskog odgoja, te uporaba udžbenika i multimedije u nastavi. U petak su predstavljeni prikazi rezultata Erasmus Plus projekta Boys reading, a održana je i predstava „Priča o jednom mačku“  lutkarske družine iz Blata na Korčuli, „Cukarin“ i predstavljanje istoimene knjige u izdanju Društva Naša djeca Koprivnica.

Završna predavanja održale su Anđelka Visković na temu Web stranica „Grad Split-prijatelj djece“ te „Medijsko osnaživanje roditelja i djece za medijsku pismenost“ Gorane Dojčinović iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Gordane Simonović iz Agencije za elektroničke medije. Skup je zatvorila izv. prof. dr. sc. Jadranka Nemeth-Jajić.

Na skupu je prisustvovalo stotinjak djelatnika iz sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, djelatnici iz sustava osnovnog odgoja i obrazovanja, knjižnica, sveučilišni nastavnici i znanstvenici, koji su izrazili veliko zadovoljstvo održanim skupom. Zbornik radova sa skupova bit će objavljen u narednim mjesecima te dostavljen svim sudionicima skupa. Zahvaljujemo Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, profesorima i djelatnicima Fakulteta, volonterkama-studenticama, Gradu Splitu, te Školskoj knjizi koja je darovala sudionike korisnim materijalima, kao i djeci i voditeljima iz OŠ Manuš i DND Blato.