Blog

ODRŽANA EDUKACIJA ZA VODITELJE/MENTORE IZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA U SKLOPU PROJEKTA „BUDI NEOVISAN“

U petak 14. i subotu 15. ožujka 2014. godine u Savezu društava Naša djeca Hrvatske u zagrebačkoj Amruševoj ulici održana je edukacija za voditelje/mentore iz Društava Naša djeca u organizaciji Saveza DND i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Voditelji su se educirali za provođenje radionica forum-kazališta i juice radionica radi uspješne prevencije ovisnosti kod djece i mladih u svojim lokalnim zajednicama.

Ovogodišnja edukacija je nastavak prošlogodišnje uspješne i dobro posjećene edukacije. Godine 2013. u projekt „Budi neovisan“ se uključilo: 36 voditelja/mentora iz 22 Društva Naša djeca koji su osposobljeni za forum-kazalište i juicy radionice nekonzumiranja alkohola, provedeno je 18 lokalnih radionica forum-kazališta i 33 juicy radionice s djecom kroz koje je prošlo 400-tinjak djece.

Ove godine na edukaciji voditelja/mentora okupilo se 32 voditelja iz 25 Društva Naša djeca: iz Bjelovara, Cresa, Čakovca, Čazme, Donjeg Miholjca, Kumrovca, Kutine, Mača, Maksimira, Mikluševaca, Ogulina, Opatije, Osijeka, Ozlja, Petrinje, Poreča, Preloga, Radoboja, Siska, Slatine, Varaždina, Vinkovaca, Virja, Vukovara i Zaboka.

Na početku edukacije sve sudionike srdačno su pozdravile predstavnice organizatora Sanja Škorić, tajnica Saveza DND Hrvatske, i Snježana Krpes, organizacijsko-programska savjetnica Saveza te su pritom predstavile predstojeće aktivnosti u okviru projekta „Budi neovisan“. Istaknule su kako će se u projekt 2014. godine, uz osnovce, uključiti i predškolska djeca kao i lokalne zajednice. „Plakat projekta je već napravljen, a u tijeku je i Natječaj za najoriginalnije dječje poruke i kreativne radove na temu prevencije ovisnosti i promociju zdravih stilova života. Snimit ćemo i spot na temu prevencije ovisnosti dok ćemo na završnom predstavljanju projekta, 31.5.2014. godine u Opatiji, nagraditi najoriginalnije dječje radove“, istaknule su djelatnice Saveza.

Ksenija Rožman, dramska pedagoginja iz Centra mladih Ribnjak, predstavila je povijest, dosege i metodu forum kazališta kao sredstva ili poticaja za mijenjanje neke društvene sredine. Forum kazalište najraširenija je metoda kazališta potlačenih koje je razvio brazilski redatelj Augusto Boal. Sama metoda idealna je za prevenciju raznih problema, pa tako i ovisnosti, jer se u predstavi forum kazališta odigravaju scene u kojima se protagonist ne može oduprijeti tlačenju koje ga muči. Protagonistu, prilikom druge izvedbe predstave, publika može pomoći i pokušati riješiti problem na svoj način. Na taj način ni akteri ni publika više nisu pasivni promatrači nepravde već se aktivno angažiraju na rješavanju problema, koji je ovdje ovisnost.

Matea Vidulić, iz DND-a Mali Lošinj, predstavila je svoj autorski projekt pod nazivom „Juice projekt“ koji je osmislila kao učenica 8. razreda. Zabava bez alkoholnih pića je poznata stvar u DND-u Lošinj gdje se pokazalo kako je dobra zabava bez alkohola moguća. Naši voditelji/mentori su, poput djece iz DND-a Mali Lošinj, sudjelovali u parlaonici na temu alkohola, predavanju o štetnosti alkohola, a usput su se i dobro zabavili (naravno bez alkohola).

U sobotu su voditelji prezentirali što su sve naučili. Tako su polaznici odgledali i sudjelovali u 3 predstave forum kazališta na temu ovisnosti o drogama i alkoholu. Polaznici juice radionice su prezentirali svoje vještine u debati na temu „Postoji li dobra zabava bez alkohola“.

Osim lijepih uspomena, sudionici su s edukacije ponijeli i zahvalnice za sudjelovanje. Organizatori su ponosni što je i na ovogodišnju edukaciju odaziv bio velik i što su se i organizatori i sudionici zabavili stječući nove spoznaje.

Ostale fotografije s ovog događanja pogledajte na našoj Facebook stranici.