Blog

ODRŽANA PETA – ZAVRŠNA RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA U III. CIKLUSU PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Završen je ciklus radionica zdravoga kuhanja u sklopu projekta „Zdravo i fino“ koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem u Društvu Naša djeca Zabok

RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA ZA DJECU „UPOZNAJMO NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA V“ – ZAČINI ZA ZDRAVO I FINO KUHANJE

 

Radioice zdravoga kuhanja za djecu u okviru III. ciklusa projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem završene su u subotu 6. svibnja 2017. godine u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu. Koncept trećeg ciklusa radionica kuhanja bio je upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta, a tema radionice zdravoga kuhanja ovaj je put bila „Začini za zdravo i fino kuhanje“.

Radionica zdravoga kuhanja uz dječje vijećnike i vijećnice te učenike i učenice Srednje škole Zabok okupila je standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Anja Kolarić, Vjekoslav Flegar, Romana Turk Tisanić, Tomislav Jadan na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Također je nastavljena vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

Upoznajmo najzdravije namirnice svijeta V – „Začini za zdravo i fino kuhanje“

Na početku radionice, prije samog kuhanja, voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes djeci je predstavila poučnu i uzbudljivu priču o začinima demonstrirajući, što u svježem obliku, što u suhom više od dvadeset vrsta začina koje se od starih civilizacija do danas smatraju najzdravijim namirnicama na svijetu zbog svojih fitonutritivnih sastojaka – ljekoviti su, čiste organizam, sprječavaju upale, uništavaju viruse i bakterije, prevencija su protiv bolesti srca, raka debelog crijeva, podižu imunitet i raspoloženje,umiruju, reguliraju šećer u krvi, usporavaju starenje, a kožu čine ljepšom i svježijom, tako da se začini, osim u hrani koriste i u prirodnoj medicini i kozmetici. Također za kuhare i gurmane, začini su vrhunski užitak jer svojim raznolikim okusima i mirisima obogaćuju jela, dajući im ugodnu i finu aromu, okuse (slano, slatko, ljuto, kiselo), boju i jela čine primamljivijim. Priča o začinima je priča o otkrivanju novih zemalja, ratovima, osvajanjima i nastanku gradova. Od davnine kroz stoljeća začini su bili vrjedniji od zlata. Kolijevka najstarijih začina poput cimeta, kurkume, đumbira, papra su Indija, Indonezija, južna i jugoistočna Azija, a trgovci, moreplovci, osvajači i putnici donosili su ih na Mediteran i onda ostale europske dijelove. Tako su mali zabočki kuhari iz prve ruke mogli vidjeti, opipati, pomirisati i okusiti te čuti kraće predavanje o podrijetlu, ljekovitosti i u kojim jelima se koristi bosiljak, cimet (od kojeg ste pametniji), čili (začin koji se najviše koristi u svijetu), đumbir, kadulja, kurkuma, majčina dušica, metvica, origano, papar, peršin, ružmarin, curry…

A kako začini mogu učiniti jela zdravim i finim uslijedilo je u završnoj radionici kuhanja u kojoj su spremljena jela za koja su se mali vijećnici izjasnili da ih često i rado svakodnevno jedu, ali ovaj put, naravno u zdravijoj varijanti. Uz već nezaobilazan smoothie od kruške i naranče, za doručak smo od domaće spremljenog kruha francuza napravili tople sendviče sa suhom rajčicom, našiljenim komadićima svježe tikvice, origanom, bosiljkom i klicama te uz čaj od suhe kadulje, koromača i svježe metvice. Za toplo predjelo napravljena je krem juha od gljiva, krumpira i brokule začinjena curryjem, mirisna tjestenina sa svježim bobom i mediteranskim začinima (ružmarin, majčina dušica), šarena španjolska paelja s povrćem, kurkumom i čilijem te raskošna cezar salata s kristalkom, matovilcem, prženim trakicama seitana i tostiranim kockicama kruha s preljevom od ulja, octa, aceta i začina. Za desert smo uživali u američkim palačinkama od polubijelog i heljdinog brašna s preljevom od jagoda, tamne čokolade i šlagom od kokosova mlijeka te osvježavajućem sorbetu od kivija i banane s listićima metvice te smo i ovoga puta nadmašili sami sebe – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

 

Ovo je bila peta i završna radionica zdravoga kuhanja u III. ciklusu projekta „Zdravo i fino“, a na degustaciju su pozvani članovi i članice Dječjeg foruma DND-a Zabok da i oni okuse ova prefina i zdrava jela te će u sljedećem ciklusu Projekta dobiti mogućnost da aktivno sudjeluju u kuhanju. Od aktivnosti u ovom III. ciklusu planira se još vršnjačka edukacija u područnoj školi OŠ K.Š. Gjalskog u Špičkovini. Završna prezentacija Projekta bit će održana krajem kolovoza kada će biti predstavljena nova kuharica s receptima iz ovih pet održanih radionica kuhanja koja će približiti djeci i roditeljima koncept zdravoga kuhanja i najzdravijih namirnica svijeta s nadom da će se sve više djece i mladih okrenuti zdravim prehrambenim navikama i zdravim stilovima života.

Sve aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ u ovom III. ciklusu 2016./2017. godine realizirane su zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorske županije, naših stalnih partnera i suradnika Srednje škole Zabok, Osnovne škole K.Š. Gjalskog, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, ŠUDIGO-a, Škofine, Meditexa i Zagorskog vodovoda.