Blog

ODRŽANI 18. SUSRETI DJEČJIH FORUMA U ZAGREBU

Zagreb je od 5. do 7. srpnja bio domaćin 18. Susreta Dječjih foruma Hrvatske. Organizator susreta je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u okviru projekta „Dječji forumi – prilog promicanju i ostvarivanju prava djeteta“ koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. Na Susretu je sudjelovalo pedesetero djece iz svih krajeva Hrvatske  u raznim  radionicama i aktivnostima koje se bave tematikom dječjih prava.

Na trodnevnom susretu sudjelovalo je 12 dječjih foruma čiji su predstavnici došli iz Varaždina, Opatije, Kutine, Banove Jaruge, Lovrana, Nove Gradiške, Ogulina, Preloga, Slatine, Tuhelja i Zaboka.

Kroz zajedničko druženje forumaši su izmjenili iskustva i prezentirali rad svojih društava, a ove su godine po prvi put sudionici susreta sudjelovali u interaktivnoj igri „U potrazi za blagom – tko sve zna dječja prava“, kroz koju su pronalazili, posjetili i upoznali institucije nadležne za ostvarivanja prava djece. Ugostili su nas u Kući Europe, Savezu DND-a Hrvatske, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Gradskoj Skupštini grada Zagreba na čelu sa Savjetom mladih grada Zagreba. Forumaši su saznali puno vrijednih informacija o radu svih institucija te o njihovoj ulozi u zaštiti dječjih prava, ali isto tako su postavljali i pitanja našim domaćinima.

Na kraju Potrage za blagom, djeca su rad svojih foruma i društava predstavila i pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić. Kroz razgovor s pravobraniteljicom su iznijeli puno svojih ideja, ali i probleme koji ih muče.

Trećeg i posljednjeg dana Susreta, Dječji forumi su posjetili Hrvatski Sabor. Ove je godine sa zastupnicima u Hrvatskom saboru održana jubilarna 10. sjednica dječjih predstavnika Dječjih foruma. Naš domaćin u  Saboru je bio Odbor za obitelj, mlade i sport. Na sjednici su svi Dječji forumi održali izlaganje o različitim temama – diskriminacija djece u školi i obitelji, dječji stavovi o tome kako vlade troše novce, problem pješačkih staza, bodovanje glazbene škole prilikom upisa u srednje škole, odgoj bez batina, pravo na besplatne udžbenike, predstavljanje lokalnih projekata za lokalni razvoj, i dr.

Kako je izgledala sjednica možete pogledati u prilogu koji je snimila novinarska ekipa Al Jazeera-e .

Dječji forum je slobodna aktivnost djece putem koje ona uče o svojim pravima i dužnostima, a temelji se na Konvenciji UN o pravima djeteta. U Hrvatskoj djeluje više od 70 Dječjih foruma, a kroz radionice i aktivnosti godišnje prođe više od tisuću djece. Rad Dječjih foruma prepoznat je i van granica naše zemlje, pa su tako mali forumaši sudjelovali na Svjetskom summitu o djeci u Ujedinjenim narodima u SAD-u, Dječjem susretu o siromaštvu i socijalnoj isključenosti u Europskom parlamentu u Belgiji, na Konferenciji – Ulaganje u djecu u Cipru i dr.

Želimo zahvaliti svim partnerima i sponzorima na suradnji i podršci ovogodišnjih 18. Susreta Dječjih foruma: Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Kući Europe, Gradskoj Skupštini grada Zagreba i Savjetu mladih grada Zagreba, Uredu dječje pravobraniteljice, Hrvatskom Saboru i Odboru za obitelj, mlade i sport, hostelu „Chillout“, Galeriji Klovićevi dvori i Kuli Lotrščak, Turističkoj zajednici grada Zagreba te Stanić Beverages d.o.o.