Blog

ODRŽANO GODIŠNJE SAVJETOVANJE AKCIJE ”ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI”

Godišnje savjetovanje akcije ”Za osmijeh djeteta u bolnici” pod nazivom ”Briga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi za vrijeme boravka u bolnici” održano je 14.06.2016. u Klinici za dječje bolesti Zagreb – ”Klaićeva”. Savjetovanje je održano u organizaciji Koordinacijskog odbora akcije ”Za osmijeh djeteta u bolnici” kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara, te predstavnici iz Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Savjetovanje je otvorila predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i akcije ”Za osmijeh djeteta u bolnici”, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić dok je u ime domaćina prisutne pozdravila glavna sestra KDBZ Milka Valpotić.

Doktorica Dubravka Lipovac je kao moderatorica održala uvodnu riječ o cilju i programu Savjetovanja te iznijela glavne teze i problematiku ove teme.

Gospođa Marija Hegeduš-Jungvirth, iz Županijske bolnice Čakovec, pričala je o hospitalizaciji djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na temelju iskustava s kojima su se susreli u bolnici u Čakovcu. Gospođa Milka Valpotić je umjesto gospođe Irene Slaviček održala izlaganje pod naslovom ”Smjernice za hospitalizaciju djece bez roditeljske skrbi”.

O ulozi i izazovima u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi s kojima se susreću medicinske sestre saznali smo iz prezentacije Anite Mišković iz Klinike za dječje bolesti, Zagreb, Klaićeva i Anđelke Budrović iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Zagreb.

Prezentaciju na temu ”Podrška odgojitelja u bolnici djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi u uvjetima hospitalizacije” održala je  Ivana Jurakić iz Dječjeg vrtića Izvor – Vrtić u Klinici za dječje bolesti, Zagreb, dok je o izazovima i prilikama udomiteljstva djeteta s teškoćama u razvoju nakon dugotrajne hospitalizacije pričala Marijana Dvorski iz Dječjeg vrtića Vrtuljak, Zaprešić.

Predstavnice Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, Mladenka Ravenski i Katarina Maček su kroz svoje izlaganje predstavile s kojim se problemima suočavaju udomiteljske obitelji prilikom hospitalizacije djece.

Armin Hadžić, iz POU Hrvatskog doma Petrinja je održao predavanje o Hospitalizaciji udomljene djece, o problemima kroz koja su udomljena djeca prolazila i s kojima se svakodnevno suočavaju.

O radu Caritasa s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi saznali smo više iz predavanja Milene Bilopavlović Margeta pod naslovom ”Djeca u sustavu socijalne skrbi – briga za istu za vrijeme boravka u bolnici”. Vesna Šugor iz Dječjeg doma Zagreb, Nazorova pričala  je o skrbi Dječjeg doma Zagreb za vrijeme boravka djece u bolnici, dok je Krešimir Makvić iznio rad Dječjeg SOS sela Hrvatske prezentacijom na temu ”Poštivanje prava hospitalizirane djece – iskustvo SOS Dječjeg sela Hrvatske”.

Predavanjem ”Alternativna i augumentativna komunikacija s djecom bez adekvatne roditeljske skrbi” Nataše Konjek, Ivane Bukovine i Mare Vukadin iz Klinike za dječje bolesti Zagreb predstavljeno je na koje se sve načine može komunicirati s djecom za vrijeme njihova boravka u bolnici u slučaju da dijete ne može govoriti.

Ovo Savjetovanje je predstavilo glavne probleme s kojima se suočavaju svi koji se bave djecom bez adekvatne roditeljske skrbi, od udomitelja, ustanova, psihologa, te medicinskih sestara i doktora u slučaju kad je dijete hospitalizirano, a na kojima bi trebalo poraditi kako bi se pomoglo djeci i kako bi se povećala prava udomiteljima.

Savjetovanju su prisustvovali iz Ministarstva zdravlja Sanja Predavec, iz Ministarstva socijalne politike i mladih Nada Plavšić Mijatović, iz UNICEF-a Martina Tomić Latinac, brojni koordinatori akcije ”Za osmijeh djeteta u bolnici” iz bolnica, predstavnici Centara za socijalnu skrb, predstavnici Udruga udomitelja te članovi Društava Naša djeca Hrvatske.