Blog

ODRŽANO SAVJETOVANJE „KAKO PRISTUPITI KANDIDATURI I OCJENJIVANJU AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

U Zagrebu, 27. ožujka 2018. u dvorani Hrvatske zajednice županija Savjetovanje o akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za 13 koordinatora iz gradova i općina koji se namjeravaju kandidirati za dobivanje prestižnog naziva grad/općina – prijatelj djece. Tako su nam uz cijenjene goste iz Splita, Zaboka i Zagreba, pristigli i lokalni koordinatori Akcije iz Drniša, Ivanić-Grada, Klanjeca, Križevaca, Murskog Središća, Kostrene, Marije Bistrice i Velikog Trgovišća.

Uvaženi skup pozdravili su domaćini iz partnerske Hrvatske zajednice županija s nekoliko toplih riječi naglasivši kako je akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece” veoma važna za život djece u lokalnim sredinama Hrvatske, ali i za uspjeh projekta „Županije – prijatelji djece“.

Gđa Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske

U ime Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske koordinatore je pozdravila gđa Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske i članica Središnjeg KO akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ naglasivši koliko je ova akcija bitna kao dio naše demografske politike te kako je uvrštena u Nacionalnu strategiju za prava djece Republike Hrvatske.

Prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece”

U uvodnom dijelu izlaganja prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece” predstavio je Osnovne postavke metodologije ocjenjivanja akcije. Sudionike je upoznao s etapama u ocjenjivanju predstavivši kratko: Naj-akciju grada ili općine, ispunjavanje Završnog izvještaja o realizaciji programa grada ili općine, evaluaciju programa iz perspektive građana te evaluaciju programa iz perspektive djece, dostavu dokumentacije o provedbi akcije kao i osobne uvide članova Prosudbene komisije o ostvarenim rezultatima Akcije u gradu ili općini.

Prof. Snježana Krpes, tajnica Saveza DND Hrvatske

Tajnica Saveza DND Hrvatske, prof. Snježana Krpes, predstavila je detaljnije Završni izvještaj o ocjenjivanju iz perspektive voditeljice akcije, ali i dugogodišnje članice Prosudbenih komisija koje na terenu ocjenjuju ostvarene rezultate Akcije u gradu ili općini. Naglasila je kako je zadaća članova Prosudbenih komisija, kao i cijele Akcije uostalom, ukazati na područja na kojima je moguće i potrebno učiniti dodatne napore za djecu, a ne kruto prosuđivanje napora pojedinog grada ili općine jer je ova Akcija, prija svega, poticajna za lokalne sredine.

Gđa Anđelka Visković, prof., predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece”

Gđa Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece” predstavila je iskustva grada Splita u postupku dobivanja prestižnog naziva. Put je bio dug, no završno ocjenjivanje i dobivanje statusa ispunilo je sve članove ovog Koordinacijskog odbora kao i sve građane Splita ponosom jer su uvidjeli i osvijestili koliko toga čine za djecu.

Dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, voditeljica istraživanja djece, iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu predstavila je istraživanje iz perspektive djece sudionicima ovoga skupa. Bilo je riječi o dosadašnjim istraživanjima u 67 gradova/općina.  Dr. sc. Ristić Dedić predstavila je metodologiju ovog istraživanja (uzorak i postupak), izgled upitnika, vrednovanje rezultata, te prednosti i nedostatke dosadašnje metodologije koja se koristi već 19 godina u procjeni dostignuća hrvatskih gradova i općina u korist djece. Bilo je riječi i o reevaluacija postojeće metodologije kojom će se osigurati da ova hrvatska akcija ostane na nivou tri najbolje europske akcije unutar inicijative Gradova-prijatelja djece, ali će se ovogodišnji kandidati još uvijek ocjenjivati prema trenutno važećoj metodologiji do usvajanja ove nove, revidirane metodologije.

Jasenka Borovčak, tajnica Društva Naša djeca Zabok

Gđa Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok, govorila je o doprinosu volonterskog rada i medijske promidžbe u stjecanju naziva grad/općina – prijatelj djece, iz perspektive Koordinacijskog odbora Zaboka – prijatelja djece te iz iskustva Društva Naša djeca Zabok koje profesionalno vodi već niz godina. Aktivnosti svakog koordinacijskog odbora Akcije su volonterske, a obuhvaćaju volontersko obavljanje dužnosti predsjednika Koordinacijskog odbora, volonterski rad tajnika odbora, zasjedanje odbora u prostorijama Grada, DND-a ili neke druge udruge bez naplate i druge aktivnosti. Isto tako, sudionicima Savjetovanja gđa Borovčak predstavila je bogat program udruga građana (na primjeru Društva Naša djeca Zabok) kako bi ih usmjerila na to kome se obratiti u svrhu dobivanja podataka o akcijama za djecu u lokalnoj sredini.

Članice Prosudbenih komisija, gđe Krpes i Borovčak, iznijele su svoja iskustva iz izvida lokalnih sredina, a sudionici su također imali mogućnost iznijeti svoja pitanja i primjedbe vezane uz postupak ocjenjivanja.

Središnji Koordinacijski odbor Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ najtoplije zahvaljuje svim lokalnim koordinatorima na dolasku te na poticajnom i ugodnom druženju s nadom da će njihovi gradovi i općine što prije dobiti počasni, ali i obvezujući naziv Grad/Općina – prijatelj djece na korist djece, ali i svih građana njihovih lokalnih sredina.

Na sljedećim poveznicama preuzmite prezentacije sa Savjetovanja: