Blog

ODRŽANO SAVJETOVANJE ZA DUŽNOSNIKE IZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA

Od 28. do 30. lipnja 2013. volonteri i članovi Društava Naša djeca okupili su se na Savjetovanju za dužnosnike u Lovranu u hotelu “Lovran”. Savjetovanje je održano uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Na Savjetovanju se učilo, razmjenjivalo iskustva i družilo 38 dužnosnika iz 15 osnovnih DND-a, iz Bjelovara, Čakovca, Donje Stubice, Križa, Opatije, Osijeka, Pazina, Poreča, Preloga, Ravne Gore, Siska, Slatine, Varaždina, Vinkovaca i Zaboka i Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

3-savjetovanje

Pridružilo nam se i 10 djece iz DND-a Opatija. Savjetovanje su otvorili gospođa Sanja Škorić, tajnica Saveza DND Hrvatske, načelnik općine Lovran gospodin Alan Sanković te dječji gradonačelnik Opatije Ivan Tancabel koji je posebno pozdravio uzvanike i zaželio im produktivan rad na korist sve djece u njihovim sredinama. Na otvaranju nas je razveselio i nastup vrtićke skupine iz Dječjeg vrtića Lovran koji su izveli splet tradicionalnih pjesama i plesova pod vodstvom tete Diane te vedri i veseli radovi kojima su dvoranu ukrasili članovi likovne grupe „Sobe za 5“ i „Grad“: Karla i Paola Matijević, Gala Zukić, Emili Grubić i Andrea Dundović te Fanija Pilčić, Lucija Hlanuda, Cvita i Flora Zukić, Mikela Jakovasić i Andrea Jurinović pod vodstvom voditeljice prof. Vanje Kusturin Zukić.

2-savjetovanje

Prvoga dana Savjetovanja svoje viđenje aktivnog građanstva članova DND i dječje participacije te svoja iskustva u Dječjem vijeću i Dječjem forumu Opatija predstavili su nam Ivan Tancabel, Irena Petković, Antonija Škorić, Karlo Brckan, Matija Matasović i Enni Puhar čime su predstavili svoje aktivnosti u okviru Europske godine aktivnog građanstva.

4-kt

Kristina Turbić iz DND Opatija predstavila je utjecaj medija na odgoj djece kroz prezentaciju pozitivnih i negativnih primjera tog utjecaja. Sudionici Savjetovanja složili su se da je potrebno dodatno zaštititi djecu od agresivnih reklamnih kampanja i educirati roditelje kako zaštititi i podučiti svoju djecu da budu kritični prema medijskim porukama.

5_sk

Drugi programski blok izlaganja posvećen je europskim i domaćim natječajima za prijavu projekata organizacija civilnog društva. Snježana Krpes, programska i organizacijska savjetnica u Savezu DND Hrvatske, predstavila je Europski socijalni fond istaknuvši ciljeve, prioritete i strukturu fonda u razdoblju od 2013. do 2020. godine.

6-_d

Na ovo izlaganje nadovezao se primjer iz prakse DND-a Varaždin: „Priprema projekata DND-a za strukturalne fondove“ gospođe Đurđice Dropuljić, ravnateljice DND- Varaždin. Naši Varaždinci su istaknuli svoja iskustva stečena na uspješno završenom međunarodnom projektu „Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice“.

7-sil

Snježana Krpes i Lana Perinčić, savjetnica za prikupljanje sredstava i EU programe u Savezu DND Hrvatske zajednički su predstavile Kalendar natječaja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i informacije o ostalim natječajima s ciljem upoznavanja dužnosnika iz osnovnih DND-a kako najlakše doći do financijske potpore za nastavak brojnih projekata koji se provode diljem mreže osnovnih Društava Naša djeca.

8-brod

Nakon programski ispunjenog radnog dana uživali smo ljubaznošću domaćina DND Opatija u panoramskoj vožnji brodom i zajedničkom druženju. Izvrsno smo se zabavili i opustili uz pogled na Opatijsku rivijeru.

9-ivone_i_jadran

Drugi dan Savjetovanja, programski je bio posvećen djeci u nepovoljnom društvenom položaju i socijalno isključenoj djeci, nužnosti ulaganja u rani razvoj djece te novim tehnologijama koje će zasigurno pomoći u senzibiliziranju javnosti za potrebe i prava djece. Tako su Ivone Šabarić Rubeša i Jadran Rubeša, rehabilitatori u DND Opatija, predstavili oblike rane intervencije kod djece s teškoćama u razvoju. Oduševile su nas kreativne radionice u DND Opatija, ali najviše nam se svidio Halliwick koncept terapijskog plivanja koji je predstavio gospodin Rubeša.

10-ev

Prezentacija o djeci u krizi magistre Ele Vilupek iz DND Osijek potaknula je na razmišljanje o tome koliko se djece u svijetu, ali nažalost i u Hrvatskoj, suočava s različitim vrstama nasilja i kršenja njihovih prava.

11_jasenka

Jasenka Borovčak iz DND Zabok prezentirala je ekonomske aspekte ulaganja u rani razvoj djece koje uvijek treba ponovno i ponovno isticati jer su često široj javnosti poznatiji troškovi školovanja, zdravstvene skrbi i slobodnog vremena djece, nego činjenice da djeca uključena u programe ranog razvoja imaju višu razinu intelektualnog razvoja, da imaju višu stopu zaposlenosti, bolju zaradu i bolju zdravstvenu situaciju, manju razinu ovisnosti o sustavima državnih socijalnih programa i pomoći te da dugoročno pozitivno doprinose povećanju prihoda i smanjenju rashoda državnog proračuna.

12-lana_i_sandra

Dio savjetovanja posvećen promociji, suradnji i prikupljanju sredstava započeo je izlaganjem Lane Perinčić o prednostima društveno odgovornog poslovanja i mogućnosti suradnje udruga s privatnim sektorom te izlaganjem, uz sudjelovanje Sandre Turkalj iz DND Opatija, o prikupljanju sredstava putem interneta.

13-mario

Da bi se takva suradnja uspješno razvijala, potrebno je upotpuniti znanja o novim mogućnostima promocije rada Društava Naša djeca putem interneta i drugih promo materijala s čime nas je upoznao Mario Perković, predsjednik DND Vinkovci.

14-sonja_i_aida

Trećeg dana Savjetovanja dužnosnici su upoznati s predstojećim akcijama i aktivnostima Saveza DND Hrvatske i novim idejama za rad te s Nacrtom prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH za razdoblje od 2013.-2020. Ovaj su Nacrt prijedloga zajednički predstavile gospođe Sanja Škorić, Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza i dr.sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza DND Hrvatske kao i Ana Kola, Karlo Škorić i Snježana Krpes u svojstvu članova i članica radnih skupina za područja dječje participacije, zdravlja, obrazovanja, kulture, sporta i slobodnog vremena djece.

15-ana_i_karlo

I ovog su dana kao i svakog prijašnjeg dana predstavljeni primjeri iz prakse osnovnih DND-a za koje je postojao velik interes – toliki da svi nisu svi sudionici ni stigli prikazati svo bogatstvo svojih programa i aktivnosti. Neki od predstavljenih projekata uključuju razne likovno-kreativne, pjevačke, plesne i dramske radionice, radionice zdrave prehrane, break dance-a, žongliranja no kako biste vidjeli što to sve radimo pogledajte „Novosti iz Društava Naša djeca“ jer bi ih bilo izrazito teško i ovdje sve pobrojati.

16-zajedni_ka

Bilo nam je žao završiti ovo uspješno Savjetovanje, no sve što je dobro kratko traje. Sva sreća da smo napravili zajedničku fotografiju koja će nas uvijek podsjećati koliko u našim sredinama ima dobrih ljudi-volontera posvećenih dobrobiti djece.

Nadamo se da se vidimo i dogodine!