Blog

OPATIJSKI DJEČJI DAN OBILJEŽEN “MARATONOM TOLERANCIJE I PRIJATELJSTVA“

Pod sloganom “Trčimo zajedno za toleranciju i prijateljstvo“ održan je još jedan Opatijski dječji dan. Tristotinjak sudionika otrčalo je “Maraton tolerancije i prijateljstva“ na potezu od hotela Bristol do Slatine. Bitno je napomenuti kako su maraton osmislili vijećnici Dječjeg gradskog vijeća s ciljem promicanja međugeneracijske solidarnosti djece i odraslih te senzibiliziranja javnosti za tolerantno i prijateljsko ponašanje u Europskoj godini aktivnog građanstva.

dscn0813

Sudionici maratona bili su Dječji vrtić Opatija, Talijanski dječji vrtić – Girotondo, učenici OŠ R.K. Jeretov, Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić –Lovran, područne škole Ičići i Veprinac, učenici OŠ Lovran, ugostiteljske škole, članovi Kluba 60+, KŠR Gorovo, mnogobrojni članovi sportskih klubova, Opatijske mažoretkinje, članovi raznih opatijskih udruga i ustanova. Među “maratonicima“ bili su i gradonačelnici Ivo Dujmić i Ivan Tancabel te ostali predstavnici Grada Opatije, direktorica TZ Opatije Suzi Petričić, ravnateljica Festivala Rajna Miloš i još mnoge uvažene osobe s opatijskog područja. Maraton je organiziran od strane Gradskog koordinacijskog odbora akcije Grad Opatija – prijatelj djece, Društva “Naša djeca“ Opatija, KŠR “Gorovo“, Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov“ i Dječjeg vrtića Opatija.

dscn0828

Po završetku sportskog djela Opatijskog dječjeg dana sudionike su na Slatini dočekale krafne i sokovi, DJ Miro i nastup Opatijskih mažoretkinja i sve to u Dječjem razigranom gradu.

dscn0901

Dječji razigrani grad je grad skrojen po mjeri djece u kojem su se svi sudionici mogli okušati u poslovima odraslih. U šarenim kućicama smjestili su se vrtić, galerija, Centar za socijalnu skrb, vatrogasci, policija, Crveni Križ, dućan, Grad Opatija, banka, pošta i naravno DND Opatija. Projekt Dječji razgirani grad provodi se uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

dscn0987

Na Slatini su i podijeljena priznanja sudionicima maratona te uručene nagrade za Najtolerantniji plakat. Nagrade su uručili gradonačelnici Opatije Ivo Dujmić i Ivan Tancabel. Prvo mjesto osvojio je zajednički rad učenika 3. razreda PŠ Ičići, drugo mjesto pripalo je Matei Arlović (7. razred), a treće Francesci Renner iz opatijske osnovne škole.

Organizatori se zahvaljuju svim sponzorima, donatorima i volonterima što su sudjelovali u realizaciji i provedbi “Maratona tolerancije i prijateljstva“ i Opatijskog dječjeg dana.