Blog

POČEO 7. KIKI FESTIVAL U ZABOKU

Svečano otvorenje 7. KIKI-ja održalo se u ponedjeljak, 23. travnja u Kinodvorani u Zaboku. Posebnost ovogodišnjeg otvorenja projekcija je pod nazivom Kino jednakosti! s filmovima koji zagovaraju borbu protiv predrasuda, stereotipa i ostalih društvenih nepravdi s kojima se djeca diljem svijeta suočavaju tijekom odrastanja. Izborom ovih filmova publika je bila vidljivo dirnuta.

Svečanom otvorenju KIKI-ja nazočili su zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek te zamjenica župana Jasna Petek, predstavnici škola i vrtića te, naravno, najvažnija  publika – djeca. U svom obraćanju gradonačelnik i zamjenica župana istaknuli su  dragocjenost KIKI festivala za Grad Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju iz razloga što su ovakva događanja još uvijek rijetka u županiji, kao i to da KIKI svoju publiku svake godine pozitivno iznenadi s novim idejama, temama, radionicama i edukacijskim programom. Otvorenju se pridružila i Ana Horvat, autorica hrvatskog filma Crvena jabučica koji je ovom prigodom imao svoju svjetsku premijeru. Posjetiteljima su uz filmski program ponuđene slatke delicije koje su pripremili kuhari s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama iz udruge UNUO.

U narednim danima publiku KIKI-ja očekuju brojni filmski programi koje će pozorno pratiti i ovogodišnji dječji žiri u sastavu Ana Grah, Tara Valić, Lana Repovečki i Sara Trlek, čije ćemo odluke o najboljim filmovima doznati na svečanosti proglašenja pobjednika festivala, koje će se održati u petak, 27. travnja u 12h.

Organizatori predviđaju da će ovoga tjedna KIKI pohoditi oko 5000 posjetitelja na filmskim i popratnim programima koji okupljaju kako male gledatelje, tako i filmske umjetnike te stručnjake u filmskoj edukaciji djece i mladih. Uz podsjetnik odgajateljima, nastavnicima i profesorima da je još uvijek moguće prijaviti se na stručne skupove Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom i Film i hrvatsko obrazovanje uz predavače Višnju Vukašinović i Borisa Jokića, pozivamo Vas da naredne dane provedete na KIKI festivalu i uživate u vrhunskim ostvarenjima recentne filmske produkcije za djecu i mlade.