Blog

POČETAK HUMANITARNE AKCIJE „ZAJEDNO ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI“

Humanitarnom akcijom „Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici“ želi se podići svijest šire i stručne javnosti o značenju humanizacije bolničkoga liječenja djece i konkretnim rezultatima koji se postižu akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ u hrvatskim bolnicama i na dječjim odjelima.

Prikupljanjem sredstava omogućit će se nabava sklopivih kreveta/stolaca za roditelje te opremiti prostorije za boravak roditelja u bolnici, kako bi roditelj (majka/otac) ili netko od djetetu dragih članova obitelji mogao boraviti u bolnici uz dijete tijekom njegove hospitalizacije. U akciju opremanja bit će uključeno svih 37 bolnica i dječjih odjela, uključujući i dnevne bolnice u Hrvatskoj, koje provode akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Osiguravanjem mogućnosti za boravak roditelja uz dijete, omogućit će se bolesnom djetetu ne samo medicinska pomoć, nego i potrebna psihološka, emotivna i socijalna potpora bliske osobe, što će kod djeteta ublažiti strah i anksioznost zbog odvajanja od roditelja. Boravak roditelja uz dijete te suradnja s liječnicima i medicinskim osobljem, stvara međusobni odnos povjerenja između djeteta, liječnika/medicinskog osoblja i roditelja, pružajući osjećaj sigurnosti i kod djeteta i kod roditelja, što pridonosi djetetovu bržem ozdravljenju, a njegov boravak u bolnici čini lakšim i ljepšim.

Hvala Vam za najljepši početak humanitarne akcije „Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici“

HRT, svi natjecatelji i gledatelji finalne emisije „The Voice – Najljepši glas Hrvatske“ već su velikodušno pomogli djeci u hrvatskim bolnicama. Hvala vam HRT što ste se velikodušno odrekli prihoda od glasovanja u finalnoj emisiji „The Voice – Najljepši glas Hrvatske“. Najveća hvala i svima koji su glasali za svoje favorite te na taj način nama omogućili najljepši početak humanitarne akcije „Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici“.

Akcija je započela 25. travnja i trajat će mjesec dana (do 25. svibnja). Uključite se i Vi i pomozite djeci u bolnicama diljem Hrvatske.

Kako se možete uključiti u akciju „Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici“

I Vi možete omogućiti roditeljima da borave uz svoje dijete za vrijeme njegove hospitalizacije. Pozivom na broj 060 9005 donirate 6,25 kuna (s uključenim PDV-om) za djecu u bolnici. Hvala Vam što vraćate osmijeh na lice djeci u hrvatskim bolnicama i dječjim bolničkim odjelima.

***

O akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“

Akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“ osmislili su, pokrenuli 1999. godine i vode Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara. Njezin je cilj promicati i primijeniti suvremena načela humanizacije tijekom bolničkoga liječenja djece, a od samog početka ima potporu Ministarstva zdravlja RH.

U akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ sudjeluje 37 bolnica i dječjih odjela, a 29 nosi ugledni naziv Bolnica – prijatelj djece, odnosno Dječji odjel – prijatelj djece. Važno je istaknuti da pri donošenju odluke o dodjeli počasnoga naziva aktivno sudjeluju i djeca. Akcija je konkretan prilog aktivnom sudjelovanju djece i prilog humanom, prijateljskom odnosu prema djeci. Zbog toga je vrijedan doprinos ukupnom ostvarivanju Konvencije UN-a o pravima djeteta.