Blog

POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA KNJIŽEVNIKU GRIGORU VITEZU

Povodom 100. obljetnice rođenja Grigora Viteza, jednog od najpoznatijih dječjih pisaca, Savez društava Naša djeca Hrvatske postavio je spomen-ploču na kuću gdje je živio i stvarao Grigor Vitez, u Radničkoj cesti 36 u Zagrebu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Učenici iz OŠ „Grigor Vitez“, Zagreb

U prigodnoj svečanosti otkrivanja spomen-ploče učenici iz triju osnovnih škola interpretirali su antologijske pjesme Grigora Viteza. Učenici 3. razreda OŠ  “Grigor Vitez” iz Zagreba izveli su pjesmu „Jednog jutra u gaju“. Elena Marković i Jakov Slovinac iz OŠ Remete izazvali su smijeh recitirajući neobičnog “Antuntuna” dok je učenica 2. razreda, Ilijana Grdjan iz OŠ “Grigor Vitez” iz Svetog Ivana Žabno, izvela pjesmu “Duga”, prenoseći poruku životnog optimizma i dječje zaigranosti u stihu “Igra se nastavlja”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učenici iz OŠ Remete, Zagreb

U ime organizatora nazočne je pozdravila Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, istaknuvši kako je Grigor Vitez bio dugogodišnji stručni suradnik Saveza, a djeca, igra, djetinjstvo njegova vječna pjesnička preokupacija. U sjećanje na Grigora Viteza, Savez DND od 1967. godine dodjeljuje najstariju nagradu za dječju književnost “Grigor Vitez”.  Skupu su se obratili gospođa Božica Šimleša, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Mirko Marković u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 spojka1

prof. Aida Salihagić Kadić i Ivan Vitez

O značenju postavljanja spomen-ploče govorio je ilustrator Ivan Vitez, predsjednik Radne skupine za postavljanje ploče.

Najsvečaniji trenutak bilo je otkrivanje ploče. Na događanje su se odazvali članovi obitelji, prijatelji i štovatelji Vitezova stvaralaštva, učenici i djelatnici osnovnih škola i dječjeg vrtića koji nose njegovo ime, ugledni književnici, kulturni djelatnici te stanari zgrade u Radničkoj cesti.

spojka2

Pokrovitelji ove svečanosti bili su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba na čemu im se i ovim putem zahvaljujemo, kao i svima koji su doprinijeli ovom događanju.