Blog

POZNATI DOBITNICI 55. NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ – NAJSTARIJE NAGRADE ZA DOMAĆU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU ZA DJECU

Sven Adam Ewin, Zoran Pongrašić, Manuela Vladić Maštruko, Lucija Mrzljak, Krunoslav Mikulan, Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić dobitnici su Nagrade „Grigor Vitez“ 2021. za dječju književnost i ilustraciju.

Svečano uručivanje nagrada održat će se u petak 1. srpnja 2022. godine u 18 sati u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu na 55. dodjeli Nagrade „Grigor Vitez“  u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivača Nagrade i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj.  

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR  VITEZ“ ZA 2021. po izboru Stručnog povjerenstva Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisatelj Sven Adam Ewin je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u zbirci poezije POVEDI ME ZA RUKU, DIDA (Semafora, Zagreb)
 • Spisatelj Zoran Pongrašić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu KRIVE SU SEKA I SEKA (Knjiga u centru, Zagreb)
 • Ilustratorica Lucija Mrzljak je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK (Olja Savičević Ivančević, Sandorf, Zagreb)
 • Ilustratorica Manuela Vladić Maštruko je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici BIJELE RIBICE LAVANDIJERICE (Arte Insula, Zagreb)

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2021.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“:

 • Spisatelj Krunoslav Mikulan osvojio je nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman ŠKOLA U OPASNOSTI (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Spisateljica Sanja Lovrenčić i ilustratorica Vendi Vernić osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja slikovnica ili ilustrirana knjiga za slikovnicu LUDA KUĆA (Mala zvona, Zagreb)

POHVALA NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ za 2021. dodjeljuje se:

 • Nakladniku OPUS GRADNA (Zagreb) za nakladnički niz ilustriranih biografija hrvatskih pisaca: Gustl – ilustrirana biografija A. G. Matoša (Tomislav Zagoda), Šenoa – Ilustrirana biografija Augusta Šenoe (Tomislav Zagoda, Dario Kukić), Dživo – Ilustrirana biografija Ivana Gundulića (Igor Lepčin)
 • Renati Zlatković za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma u romanu Kao moj brat (Slagalica, Dubrovnik)
 • Ivi Bezinović Hajdon i ilustratorici Hani Tintor za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Alzheimerove bolesti u slikovnici Moja baka ne zna tko sam (Ibis grafika, Zagreb)
 • Jasminki Tihi Stepanić i ilustratoru Tomislavu Zlatiću za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Downova sindroma u slikovnici Plavi dan (Sipar, Zagreb)
 • Nebojši Lujanoviću za čuvanje ljepote i bogatstva govora u različitim sredinama i kulturama Lijepe Naše u zbirci priča Kada odrasli zabrljaju (Naklada Ljevak, Zagreb)
 • Aneli Borčić za čuvanje ljepote i bogatstva viške čakavice u zbirci priča Zabranjeni gariful (Spiritoso, Zagreb)
 • Manueli Vladić Maštruko za čuvanje ljepote i bogatstva čakavice s otoka Ugljana kroz priču u slikovnici Bijele ribice lavandijerice (Arte Insula, Zagreb)
 • Neni Lončar za čuvanje ljepota i bogatstva kajkavskog govora iz Hrvatskog zagorja u romanu Tubist (Umjetnička organizacija Kreativna kuća, Zagreb)
 • Aljoši Vukoviću za čuvanje ljepote i bogatstva šibenske čakavice u zbirci pjesama Evala (Gradska knjižnica Jurja Šižgorića, Šibenik)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:

Predsjednik povjerenstva, Zlatko Krilić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“, Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba, viša knjižničarka, dr.sc. Frano Dulibić, red.prof., Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izv.prof.art. Stanislav Marijanović, diplomski sveučilišni studij ilustracija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ilustrator i književnik, dobitnik Nagrade “Grigor Vitez”, dr.sc. Diana Zalar, red.prof., Katedra za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 5 članica, djece u dobi od 11 do 14 godina.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.