Blog

PREDSTAVLJANJE DJEČJE KUHARICE “ZA PRSTE POLIZATI”

Zagreb, 26. veljače 2015. – Savez društava Naša djeca Hrvatske je u okviru svojih aktivnosti na području prevencije pretilosti u djece te promociji zdravlja i zdravih stilova života objavio ilustriranu dječju kuharicu „Za prste polizati“ koja je objavljena uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Kuharica će potaknuti djecu da samostalno ili uz pomoć odraslih nauče pripremati zdrava i jednostavna jela.

Predstavljanje dječje kuharice „Za prste polizati“ održano je u četvrtak 26. veljače 2015. godine u 18,00 sati u dvorani Chilloutka u Ilici broj 15 u Zagrebu.

Za prste polizati_001

Program je započeo s glazbenom točkom. Profesorica violine Danijela Jelić  i Dora Bedenić, učenica 4. razreda glazbene škole izvele su skladbu  „Proljeće“ Antonia Vivaldia, duet za dvije violine.

Na promociji su govorile predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, nutricionistica Jasmina Vrbanec, autorica Snježana Krpes te ilustratorica Nataša Gulin.

Predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, prof. dr. sc. Aida Salihadić Kadić, govorila je o važnosti rada na prevenciji pretilosti u djece, te naglasila kako su promocija zdrave i pravilne prehrane bitan čimbenik zdravlja djeteta. Savez i osnovna Društva Naša djeca od 2009. godine provode aktivnosti na tom području putem stručnih savjetovanja, simpozija, okruglih stolova za struku i roditelje pa sve do radionica zdravog kuhanja za predškolsku i osnovnoškolsku djecu te izdavanjem publikacijama na tu temu.

„Danas roditelji i djeca provode brzi tempo života i roditelji sve manje provode kvalitetno vrijeme s djetetom. Kuhanje i zajednička priprema obroka, pogotovo zdravih obroka, dobar je primjer zajedničkog kvalitetnog provođenje vremena, a ne da se slobodno vrijeme provodi samo za televizijom i računalom. Ova dječja kuharica izvrstan je primjer kako dijete i roditelj na kreativan i zabavan način mogu se upoznavati sa zdravim namirnicama, hranom, njezinim svojstvima, važnošću prehrane kao i činjenicom koliko su važni i zajednički obiteljski obroci.“ – rekla je nutricionistica Jasmina Vrbanec.

Autorica Snježana Krpes je govorila o sadržaju kuharice i njezinim receptima: „Kuharica „Za prste polizati“ nije samo zbirka recepata, već i zbirka svakodnevnih i zanimljivih priča djece Dunje i Lovre, koji djecu vode kroz ovu kuharicu. U kuharici se djeca mogu na poučan, informativan i zabavan način upoznati s raznovrsnim namirnicama, jelima i začinima, kako izgledaju, od kuda potječu i zašto su dobri. Kuharica će pomoći djeci u pripremi obroka te važnosti pravilne i raznolike prehrane. Buđenjem svijesti o zdravoj hrani probudit će se u djece i svijest o vlastitom zdravlju i ekologiji – svemu što je bitno za zdravo i sretno odrastanje i život.“

Kuharica „Za prste polizati“ nije samo zbir recepata već se može gledati kao svojevrsna ilustrirana slikovnicu za djecu, a za to je zaslužna upravo ilustratorica Nataša Gulin.

„Izazov ilustratora je ovdje bio zapravo jednostavan, kad je Snježana došla s konceptom recepata, priča i natuknica, ilustracija u centru se sama nametnula kao scena iz pripravljanja i moj je zadatak bio prikazati Dunju i Lovru kako s veseljem sjeckaju, miješaju, miksaju, kuhaju…“ , izjavila je Nataša Gulin.

Nakon promocije posjetitelji su imali prilike degustirati zdrava i jednostavna jela iz kuharice, a prije same degustacije Dora Bedenić je počastila posjetitelje samostalnom izvedbom na violini  „5th Air varie“ na temu Weigl Charles Dancla.

Kuharica se može kupiti po cijeni od 60 kn. Svi zainteresirani se mogu javiti u ured Saveza društava Naša djeca putem e-maila:  info@savez-dnd.hr. 

Zahvaljujemo na fotografijama Mirku Cvjetku i Marini Žilić.