Blog

Predstavljen rad Saveza DND-a Hrvatske u Ljubljani

U četvrtak 2. rujna Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok Mario Perković, predsjednik DND-a Vinkovci na poziv Zveze Prijateljev Mladine Slovenije predstavili su rad Saveza društava Naša djeca Hrvatske i osnovnih DND-a te provedbu Zakona o volonterstvu u DND-u Vinkovci i DND-u Zabok. 020920101549

U Sloveniji se trenutno vode javne rasprave o Zakonu o volonterstvu, a Zveza Prijateljev Mladine Slovenije koja u svom sastavu okuplja oko 150 društava i čiji se rad temelji na volonterstvu jako je zainteresirana da se taj zakon donese kako bi se zaštitio rad volontera i organizatora volontiranja, ali istovremeno da bude primjenjiv u njihovom radu.

020920101556Iz tog razloga Mario i Jasenka koji su na Ljetnoj školi Saveza DND-a Hrvatske imali prezentaciju na tu temu izabrani su da predstave rad Saveza i osnovnih DND-a i primjenu Zakona o volonterstvu u radu DND-a Vinkovci i Zabok. S obzirom da su njih dvoje završili i edukaciju Menadžment volontera, upoznati su sa svim pitanjima vezanim uz organiziranje volonterskog rada, što podrazumijeva sve korake volonterskog menadžmenta od planiranja volonterskog programa do zakonskih regulativa, kojih se svaki organizator volontiranja mora pridržavati, a zadani su Zakonom o volonterstvu.

Na sastanku koji je okupio 15-tak tajnika i predsjednika osnovnih društava Zveze Prijateljev Mladine Slovenije predstavljena su iskustva u provođenju Zakona o volonterstvu u Hrvatskoj te  projekti i programi koji se provode u okviru Saveza DND-a i osnovnih DND-a.

020920101565

Na ovaj način uspostavljena je suradnja između dvije srodne udruge te su se otvorile razne mogućnosti za daljnju suradnju na međunarodnom planu.

(pripremili: Jasenka Borovčak i Mario Perković)