Blog

PREDSTAVNICI DND OPATIJA SUDJELOVALI NA MEĐUNARODNOM SUSRETU SOLIDARNOSTI U PARIZU POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA DJEČJIH PRAVA

Društvo „Naša djeca“ Opatija sudjelovalo je s dvoje djece, Lejlom Sinanović i Franom Rubešom te voditeljicama Sanjom Škorić, tajnicom DND Opatija i dopredsjednicom Saveza DND-a Hrvatske i Antoniom Katić, mentoricom NEF-a Hrvatske i DGV-a Grada Opatije na susretu međunarodne solidarnosti koji je okupio djecu iz cijelog svijeta ( Senegal, Maroko, Francuska, Uzbekistan, Poljska, Indonezija, Peru, Ukrajina i dr.) u Parizu, od 18. do 24. studenog 2022. u organizaciji grada Pariza i organizacije Secours Populaire Francais.

Secours Populaire Français je francuska neprofitna udruga solidarnosti koja pruža materijalnu, medicinsku, moralnu i pravnu pomoć ljudima koji su žrtve socijalne nepravde, prirodnih katastrofa, siromaštva, gladi i nerazvijenosti. Provodi akcije solidarnosti za ljude u nesigurnim situacijama i isključenosti, ali i akcije u svijetu, za podršku populacijama u ranjivim situacijama, posebice djeci.

Program je uključivao ​​trodnevne radne sesije o dječjim pravima i aktivnoj dječjoj participaciji koje je vodio pedagog i ekspert za dječja prava Jonathan Levy u Akademiji za očuvanje klime u Parizu, posjete znamenitostima Pariza, sastanke s mladim Parižanima koji su uključeni u solidarnost i sudjelovanje u događaju koji organizira Gradska vijećnica Pariza o pravima djece.

23. studenog 2022. u organizaciji grada Pariza djeca i odrasli su sudjelovali u programu Žive knjižnice u kojem su predstavljali dječja prava i njihovo kršenje diljem svijeta, te su djeca u gradskoj vijećnici Pariza gradonačelnici Pariza Anne Hidalgo, zamjenici gradonačelnice Pariza i vijećnicima grada Pariza, vijećnicima Dječjeg vijeća Pariza, tajniku Secours Populaire Francais Pariza Jeanu Guilvoutu i predstavnicima različitih organizacija diljem svijeta iznosili primjere dobre prakse vezane uz uključivanje djece u procese donošenja odluka na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini te važnost uključenja djece u pisanje novog članka Konvencije UN-a o pravima djeteta o pravu djeteta na klimu i očuvanje okoliša.

Fran i Lejla, vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije i nekoliko međunarodnih Dječjih vijeća (NEF Hrvatske, Dječje vijeće Child Rights Connect organizacije i Mediteranskog pokreta za dječju participaciju) predstavili su svoje iskustvo dječje participacije na lokalnoj, nacionalnoj i svjetskoj razini te projekte „Održivi turizam za djecu, zaštitimo zajedno našu planetu“ (temu mandata XIII. saziva DGV-a Grada Opatije) i „DOM ČISTOG FLAG-a“ (koji DND Opatija provodi u partnerstvu s Udrugom Žmergo i OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija).

Fran je na susretu s gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo predstavio Grad Opatiju, grad prijatelj djece i svoje iskustvo participiranja unutar DGV-a Grada Opatije, a Lejla je sudjelovala u programu Žive knjižnice u kojem je predstavila kršenje dječjih prava diljem svijeta vezano uz kršenje prava djevojčica, prava na dom i zaštitu maloljetne djece od brakova te pravo djece na očuvanje okoliša i klimatskih promjena.

Grad Pariz pozvao je udruge i organizacije koje su sudjelovale na ovom susretu na sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine kao počasne goste.