Blog

PROGLAŠENE PRVE ŽUPANIJE PRIJATELJICE DJECE

Na svečanosti povodom 15 godine Hrvatske zajednice županija održanoj u Saboru, Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji uručene su makete i priznanja kao „Županijama – prijateljicama djece“. Priznanja im je u ime Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ dodijelila Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i članica odbora (kojeg čine predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Udruge gradova u RH, Udruge općina u RH, Hrvatske zajednice županija te predstavnici gradova Velike Gorice i Zagreba) jer su ispunile opće zahtjeve i formalne uvjete za stjecanje tog počasnog, ali i obvezujućeg statusa. Ispunjavanje navedenih uvjeta proizlazi iz dugogodišnjeg aktivnog rada i zalaganja za poboljšanje kvalitete odrastanja djece u ovim županijama kao i iz činjenice da je najmanje 50% gradova i općina uključeno u akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece“, a da najmanje 1/3 uključenih ima status grada/općine – prijatelja djece.

U odluci Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ navodi se kako je ovaj  počasni naziv najviše javno društveno priznanje svima koji su u Županiji zaslužni: za pomoć ostvarenju prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta na svojem području, za davanje podrške gradovima i općinama da se uključuju i provode akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece“, za postignute učinke strategija, mjera i aktivnosti koje su vidljivo poboljšale život djece na području cijele županije te za medijsku promociju akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ i projekta „Županija-prijatelj djece“.

U ime Krapinsko-zagorske županije priznanje je preuzeo župan Željko Kolar, a događanju je nazočila i predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

„S velikom čašću i zadovoljstvom ćemo staviti ovu ploču na zgradu Krapinsko – zagorske županije, jer ona potvrđuje to da smo stvarno napravili puno za dobrobit djece na području Krapinsko – zagorske županije. Zahvalio bih se svojim prethodnicama, gospođi Vlasti Hubicki, koja je šest godina bila županica, a danas je predsjednica Skupštine KZŽ te gospođi Sonji Borovčak, također bivšoj županici, koja je danas potpredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Hvala svim našim gradovima i općinama koji su stekli status općine ili grada prijatelja djece, i onima koji su u postupku dobivanja statusa, jer bez njih Županija ne bi mogla biti kandidat. Hvala i svim ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola te zdravstvenih ustanova, a posebno  hvala i udrugama. Svi zajedno smo dugogodišnjim radom došli do ove titule koja nam je danas uručena!“, izjavio je župan Kolar.

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, tom je prilikom rekao: „Mi smo upravo i planirali Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade kako bismo više pažnje posvetili djeci i mladima“. Također je zahvalio na trudu pročelnici Dragici Marač.

Ponosni smo što danas imamo prve „Županije-prijatelje djece“ te vjerujemo da će zadržati postignutu razinu i nastaviti aktivnosti za djecu istom kakvoćom, a što će Prosudbena komisija pratiti te ponovo obnavljati počasni status prema kriterijima Projekta.

Fotogalerija (izvor HRVZŽ, KZŽ i PGŽ, Arijana Mataga Tintor).

Video s dodjele pogledajte ovdje (izvor Instagram KZŽ).