Blog

PROSLAVA MEĐUNARODNOG DANA DJETETA U POREČU

Svi dječji putovi vodili na Trg slobode

Jučer (ponedjeljak, 5. listopada) je bio Međunarodni dan djeteta, kojim počinje Dječji tjedan – prvi puni tjedan u listopadu  svake godine. DND Poreč organizirao  je niz aktivnosti koje su počele na Trgu slobode u 10 sati dječjim igrama i plesom.

Vrtićke skupine djece dolazile su na Trg i uskakale u aktivnosti djece koja su već bila tamo. Igrali su se prenošenja teniske loptice u žlici oko čunjeva, trčali štafetu, plesali do iznemoglosti – uključila su se i djeca koja su tuda prolazila s roditeljima, ali i stariji turisti. Tko bi odolio šarenom živom klupku.

S Trga slobode preselili su se u drugi razred koji je dopodne u Osnovnoj školi Poreč bio u produženom boravku. Upravo kada su završili s pripremom za nastavu, ponudili su im vrijeme za različite igre. A prije toga su im ispričali da se vole igrati, ali i ići u školu, da se doma igraju sa svojim psićima, prijateljima ili sestrama i braćom. Najčešće se igraju čovječe ne ljuti se s prijateljima ili sestrama/braćom, monopoly s tatom ili mamom, jedan dječak igra šah sa sestrom, a puno njih rado karta – uno ili briškulu s nonom, tatom i mamom ili s prijateljima. Vrijeme je proteklo u trenu. Zvono je najavilo kraj druženja uz obećanje da će se ponovno skupa igrati.

Obilježavanje Dječjeg tjedna se nastavlja u srijedu u 10 sati s Dječjim vrtićem  Crvenkapica. Pripremaju   akciju „Djeca na kotačima“ u Ulici Petra Preradovića, ispred vrtića. Poslijepodne od 16 i 10 u OŠ Poreč imaju  scenski nastup. U goste im  dolazi grupa djece i voditelja iz Društva Naša djeca Bakar, koji će izvesti nekoliko scenskih igara pod zajedničkim nazivom „Ča je ča“, a polaznici njihove dramske radionice odigrat će svoju predstavu „Otok“.

U četvrtak od 10 do 11 sati na Trgu slobode pripremaju ige za cijelu obitelj pod motom „Neka odrastanje bude dječja igra“.

Obilježavanje dječjeg tjedna završavamo u subotu, kada ćemo u prostoru DND-a od 9 i 30 do 11 sati djecu animirati na crtanje dječjih prava.

Ljubav djeci prije svega!” je moto pod kojim  se obilježava Dječji tjedan u cijeloj Hrvatskoj,  s posebnim apelom na odrasle da imaju u vidu prijedloge djece o stvarima koje ih se tiču.

 Ciljevi Dječjeg tjedna, utvrđeni prije više od tri desetljeća i danas su isti:

  1. usmjeravanje pažnje javnosti na ostvarivanje prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu
  2. organiziranje posebnih i prigodono odabranih igara, priredaba i kreativnih aktivnosti za djecu u danima Dječjeg tjedna
  3. pokretanje novih akcijas šireg značaja za razvoj i odgoj djece
  4. poticanje volonterskog stručnog i općeg rada odraslih s djecom
  5. poticanje aktivne participacije djece u aktivnostima zajednice.