Blog

PULA DOBILA SVOG PRVOG DJEČJEG GRADONAČELNIKA

Izborom prvog pulskog dječjeg gradonačelnika obilježen Međunarodni dan prava djeteta, a Pula potvrdila status Grada – Prijatelja djece

U gradskoj vijećnici pulske Komunalne palače 20. listopada 2012. godine konstituirano je prvo Dječje gradsko vijeće Grada Pule. Na njihovoj prvoj sjednici, kroz dva biračka kruga, izabran je prvi pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić dok je za njegovu zamjenicu izabrana Marijana Jurić.

dgv_pula_1

Dvanaestogodišnji Mario Tomašić, učenik 7. razreda OŠ Tone Peruško, pobijedio je s devet glasova, a njegova zamjenica Marija, učenica 8. razreda OŠ Šijana dobila je osam glasova. Dječje gradsko vijeće konstituirano je radi uključivanja djece u proces odlučivanja gradskih vlasti o temama bitnim za život mladih u gradu Puli, a sastoji se od po dva predstavnika svake osnovne škole na području Pule. Ovim činom je obilježen Međunarodni dan prava djeteta, a Pula je potvrdila i status Grada Prijatelja djece. Novoizabrani dječji gradonačelnik zahvalio je vijećnicima i poručio da će opravdati njihovo povjerenje.

dgv_pula_2

Nakon konstituirajuće sjednice, osnovnoškolcima su se pridružili i predstavnici gradske vlasti gradonačelnik Pule Boris Miletić, njegova zamjenica Vera Radolović, predsjednik gradskog vijeća Denis Martinčić i pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić. Predsjednica Društva Naša djeca Ileana Zahtila Blašković prenijela je odraslima rezultate glasovanja te istaknula kako je pulsko vijeće 27. dječje Gradsko vijeće u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Boris Miletić pozdravio je prisutne i čestitao novoizabranim kolegama na pobjedi. Naglasio je kako se u gradskoj vijećnici donose najvažnije odluke o prosperitetu grada te je pozvao sve vijećnike da se služe snagom argumenta u odlučivanju i davanju konstruktivnih prijedloga za podizanje kvalitete života mladih u Puli. Zamjenica gradonačelnika Vera Radolović poželjela im je uspješan rad i poručila da je ovo izvrsna prilika za učenje kako bi jednog dana mogli zauzeti vodeće položaje u gradskoj vlasti.

dgv_pula_3

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Denis Martinčić istaknuo je kako se raduje budućoj suradnji i izrazio nadu da će vijeće ispuniti sve ciljeve navedene u njihovom Statutu, dok je Erik Lukšić napomenuo kako na mladima svijet ostaje, a da ovom vijeću ostaje Pula.

Sjednica je zaključena kratkom prezentacijom o pravima i uključivanju djece u proces odlučivanja koju su održali dječji gradonačelnik i zamjenica, a na kraju su i odraslim vijećnicima uručene prigodne mape sa statutom Dječjeg gradskog vijeća i službenim logom koji su osmislili sami maleni vijećnici na prethodnim susretima (Spomenik Arena kao simbol stola oko kojeg su djeca).

dgv_pula_4

Grad Pula je za sve predstavnike Dječjeg Gradskog vijeća Grada Pule organizirao jednodnevni izlet u Nacionalni park Brijuni. Vožnja vlakićem u pratnji turističkog vodiča omogućila im je da se upoznaju sa znamenitostima na otočju, ali i bogatom poviješću Brijuna.

dgv_pula_5