Blog

RASPLESANE I VESELE VIJESTI IZ POREČA

Vedrije subotnje jutro od onoga 30. travnja ne bi mogao osmisliti ni najbolji scenarist, a trebala  je scena za završnicu projekta „Priključi se“, koji su DND-ovci posljednjih četiri mjeseca provodili uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz projekt Fond Gradova i Općina. U središtu pozornosti bila je plesna grupa Happy koja već četiri godine čini dio velike rasplesane obitelji DND-a.

Oni su Adriana, Aleksandar, Daniela, Ivan, Marko i Tihana, članovi i članice udruge Vrijeme za osobe s intelektualnim poteškoćama, a volonterski ih plesu podučava i za njih smišlja koreografije Adila Bidžos. Budući da je Happy uključen u sve naše javne nastupe, željeli smo svojim primjerom ukazati na važnost inkluzije, uključivanja osoba s posebnim potrebama u život zajednice, ali i ukazati na posebne potrebe osoba s intelektualnim poteškoćama. Nije za to bilo bolje prilike nego za Dan grada, kada inače pripremaju  manifestaciju Gradu s ljubavlju. Nastupi malih DND-ovih plesačica i plesača, breakera, i ex tempore za djecu polako su veliki broj okupljenih sugrađana i turista zagrijavali za veliku završnicu – plesni nastup grupe Happy.

Adila Bidžos pripemila je koreografiju na tri glazbena broja iz filma „Grease“, osmišljeni su plesni kostimi, tiskani leci kojima smo građanima skrenuli pažnju na članove i članice grupe Happy koji imaju ne samo potrebe nego i želje, kao sav drugi mladi svijet. Bili su uzbuđeni, ali na vrhuncu zadatka. Tihaninom osmjehu i srdačnosti ne može nitko odoljeti, a Daniela je odavno u grupi preuzela ulogu one koja pazi da je sve kako treba, a dečki se puste u sigurne ruke. Trg im je bio plesni podij, a oko njih natiskani roditelji, znatiželjni sugrađani, turisti i plesačice DND-a koje su sudjelovale u zadnjem dijelu koreografije i podjeli letaka. Izašli su i na bis, a oko njih je bio moćni krug rasplesanih ljudi.

Zašto plešu? Zato jer upravo to vole, ples ih veseli, pomaže im održati fizičku spremnost i utječe na njihovu psihičku dobrobit. Oni žele živjeti kao sav ostali svijet, biti kreativni i rasplesani, imati mogućnost doprinijeti zajednici svojim sposobnostima, a za to im treba podrška šire zajednice. A možemo pridonijeti na različite načine, što mnogi već čine.

Članice i članovi grupe Happy rade i privređuju, dakle pomažu roditeljima doprinoseći obitelji. Grad Poreč pokriva dio troškova prijevoza na posao i zajedničku marendu, što pomaže njihovom zajedništvu. A DND im je dao priliku da se kreativno izraze i zabave. Sigurno se na sličan način mogu uključiti u društveno-kreativne programe i druge osobe s intelektualnim poteškoćama i osobe s invaliditetom u Poreču. Happy nastavljaju svoju misiju prvih plesačica/plesača među osobama s posebnim potrebama.