Blog

REVIJOM KOSTIMA ZAPOČEO DJEČJI TJEDAN U LIPIKU

Modnom revijom kostima izrađenih od recikliranih materijala na prvom katu nekadašnje robne kuće „Budućnost“ u Lipiku 2. listopada započeo je Dječji tjedan u Lipiku. Uz modnu reviju u prizemlju robne kuće održana je Dječja tržnica na kojoj su roditelji mogli prodavati/kupovati rabljenu robu i igračke za djecu, a sve je u okviru Dječjeg dana u Lipiku povodom Dana grada Lipika i 10. Tjedna cjeloživotnog učenja organizirala akcija „Grad Lipik-Prijatelj djece“.

Cijela godina u vrtićima, školama te drugim ustanovama koje provode aktivnosti za djecu s područja Grada Lipika protekla kroz osvještavanje i upoznavanje djece s recikliranjem pa je ovogodišnji Dječji dan posvećen predstavljanju onog što su djeca radila na radionicama i što su naučila o gospodarenju otpadom i recikliranju. Uz to su prezentirani i rezultati provedene humanitarne akcije „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ koju provodi Udruga oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) kojoj su se priključile ustanove i udruge u sastavu akcije „Grad Lipik-Prijatelj djece“.

Jadranka Šimunović-Katunar ispred Udruge „Lijepa naša“-ogranak Lipik upoznala je prisutne s rezultatima prikupljanja plastičnih čepova za UOLL u kojoj su sudjelovali djeca iz OŠ „Lipik i OŠ „Grigora Viteza“ iz Poljane te Dječjeg vrtića „Kockica“ iz Lipika s područnim vrtićem u Poljani, Gradska knjižnica i čitaonica Lipik, Udruga „Lijepa naša“-ogranak Lipik i Gradska bolnica Pakrac. Tako je na ovom području sakupljeno više od 100 kg čepova u okviru akcije „Grad Lipik-Prijatelj djece“. Potom se ispred UOLL-a za čepove koji su prikupljeni i proslijeđeni ovoj udruzi zahvalio Emil Vibović, predsjednik UOLL-a. Vibović se zahvalio za doprinos humanitarnoj akciji koja se provodi po cijeloj Hrvatskoj i u okviru koje se sakupljanjem plastičnih čepova te na taj način čuvanju okoliša tijekom prošle godine prikupilo oko 250.000 kuna za pomoć u liječenju oboljelih od leukemije i limfoma. Također je uručio zahvalnicu Gradu Lipiku koju je primio gradonačelnik Vinko Kasana, a UOLL je pripremio zahvalnice i za sve ustanove i udruge koje su sudjelovale u ovoj akciji.

Gradonačelnik Vinko Kasana istaknuo je kako se upravo zbog djece iz vrtića i škola koja su nastupala tijekom ove manifestacije te njihovih vršnjaka Grad Lipik brine za čišću budućnost kroz rad Reciklažnog dvorišta LIPKOM-a. Dok je o radu Reciklažnog dvorišta sve upoznao Marijan Strganac, direktor LIPKOM-a.

Središnji dio manifestacije bila je modna revija na kojoj su kostime izrađene od recikliranih materijala nosile male mažoretkinje Grada Lipika i djeca iz Dječjeg vrtića „Kockica“. Kostime su izrađivala sama djeca na radionicama u Dječjem vrtiću „Kockica“ Lipik s odgojiteljicama i na radionicama Mažoretkinja Grada Lipika.

Dodajmo, kako je prostor robne kuće za ovu prigodu bio ukrašen predmetima od recikliranih materijala koji su izrađeni 29. rujna na radionici u Dječjem domu koju su proveli predstavnici akcije „Grad Lipik-Prijatelj djece“ i Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik. U zamjenu za sve napravljene predmete na radionici, kao i one izrađene tijekom rujna na radionicama Dječjeg vrtića „Kockica“, koji su bili izloženi tijekom Dječjeg dana u robnoj kući prikupljala su se sredstva koja će se donirati skloništu za životinje na Bučju.

Tijekom priredbe učenici OŠ „Lipik“ igrokazom o recikliranju ukazali su na važnost razvrstavanja otpada, a još nastupali sa svojim izvedbama učenici OŠ „Grigora Viteza“ iz Poljane, djeca iz Dječjeg vrtića „Kockica“ te male mažoretkinje.

Tijekom Dječjeg dana prije i poslije modne revije u robnoj kući odvijala se zabava za djecu na dječjoj  tržnici s igraonicom za djecu.

Izvor: http://compas.com.hr/clanak/3/2962/revijom-kostima-od-recikliranih-materijala-zapoeo-djeji-tjedan.html