Blog

ROVINJSKI OSNOVCI – AMBASADORI NENASILJA

Gradsko društvo Crvenog križa i Policijska uprava Rovinj u suradnji s osnovnim školama uključili su se u obilježavanje Međunarodnog dana ružičastih majica – Pink shirt day kampanjom „Za nasilje nema opravdanja“.

U kampanju “Za nasilje nema opravdanja” uključile su se sljedeće osnovne škole: OŠ Jurja Dobrile, OŠ Vladimira Nazora, SEI Bernardo Benussi, OŠ Vladimira Gortana Žminj.

U sklopu aktivnosti same kampanje učenici su sami osmislili i izradili video uratke koji su prikazani na zajedničkoj prezentaciji. Ujedno su imali zadatak osmisliti logo po kojem će kampanja ubuduće biti obilježena.
Pobijedio je video uradak 6.d. razreda OŠ Jurja Dobrile. Učenici su prikazali različite vrste nasilja, verbalno, fizičko te cyber nasilje.
Nagradu za najbolji logo dobila je OŠ Žminj. Logo prikazuje ispruženu ruku koja zaustavlja drugu ruku koja je stisnuta u šaku, što poručuje da nasilje treba zaustaviti. Logo izgledom podsjeća na mikročip što sugerira da nasilje može biti i virtualno.

Iz svake škole izabrana su po dva Ambasadora nenasilja, a zadaća Ambasadora nenasilja jest da su oni predstavnici svoje škole koji uz pružanje vršnjačke potpore provode kampanje i aktivnosti kojima osvještavaju svoje vršnjake o problemu vršnjačkog nasilja i pomažu im da u školi osjećaju sigurnost i potporu. Oni doprinose prevenciji zlostavljanja djece i promicanju dječjih prava i odgovornosti.

Izabrani Ambasadori nenasilja po školama:

OŠ Vladimira Nazora:
Luka Čuturilo,
Valentino Savić – Seiferit

OŠ Jurja Dobrile:
Mia Pavlović,
Petra Mužina

SEI Bernardo Benussi:
Daniel Pernat
Lana Jeremić

OŠ Vladimira Gortana:
Mateo Žufić
Larisa Poljak