Blog

SAVEZ DND HRVATSKE PREDSTAVIO VAŽNOST ULAGANJA U DJECU PREDSTAVNICIMA HRVATSKIH OPĆINA

Dana 24. ožujka 2017. imali smo čast prisustvovati izvještajnoj skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj gdje je prof.dr.sc. Zdenko Babić predstavio važnost ulaganja u djecu u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta” kojega Savez provodi u suradnji s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj. Uz investicije u rani razvoj djece, gospođa Dubravka Rog, predstavnica Udruge općina u Koordinacijskom odboru akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” predstavila je ovu akciju kao primjer dobre prakse u skrbi za djecu na lokalnoj razini. Skupštini su nazočili državni tajnici Republike Hrvatske te načelnici i zamjenici hrvatskih općina od kojih 38 sudjeluje u Akciji, a 16 je dobilo počasni naziv “Općina – prijatelj djece”.

Ovim putem Savez DND Hrvatske želi zahvaliti partnerima akcije, Udruzi općina RH, što su omogućili da predstavimo ovu akciju na korist i dobrobit djece predstavnicima općina.

O akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”

Akciju pod nazivom “Gradovi i općine – prijatelji djece” 1999. godine su pokrenule i vode dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Cilj Akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici. Program Akcije obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu.

Akcija se provodi na način da se potiče međusektorska suradnja u lokalnim zajednicama u korist djece, ocjenjuju postignuti rezultati, medijski prati i informira o tome širu javnost te dodjeljuju javna društvena priznanja u obliku postavljanja velike natpisne ploče na ulazima u gradove/općine koji/e ispune propisane programske zahtjeve i dostignu status „grad/općina –prijatelj djece“. U okviru programa važno mjesto ima aktivno sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 112 gradova i općina od kojih je njih 60 G/O dostiglo prestižan naziv – prijatelj djece.

O projektu “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta”

Cilj projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta” je izgradnja novih mogućnosti za suradnju na lokalnoj i regionalnoj razini kako bi djeca u Hrvatskoj mogla iskoristiti svoje potencijale i na tom putu imati punu podršku zajednice u kojoj odrastaju. U okviru projekta posebna će se pažnja posvetiti unapređenju metodologije kojom se analizira stanje dječjih prava u pojedinoj zajednici te jačanju kapaciteta stručnjaka koji predano rade s djecom i za djecu diljem Hrvatske.

Više informacija o samoj izvještajnoj skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj pogledajte na ovoj poveznici.