Ambasador projekta glumac Zijah Sokolović posjetit će pet osnovnih škola na Jadranu gdje će održati Bajkaonice za djecu od 01. do 04. razreda

 

Zagreb, listopad 2019. – Projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koju tvrtka Beiersdorf Hrvatska uspješno provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske nastavlja već šestu godinu s aktivnostima namijenjenim važnosti igre za dječji razvoj.

Ovogodišnji projekt tematski se veže na pripovijedanje, aktivnost koja je u fokusu projekta posljednje tri godine s programom pod nazivom BAJKAONICA. Sa željom da temu pripovijedanja proširimo na djecu koja do sada nisu bila uključena u projekt “Neka odrastanje bude dječja igra” ove godine po prvi puta pripovjedački program “Bajkaonica” će se provoditi po gradovima i otocima na Jadranu.

Tako će ambasador projekta, poznati glumac Zijah Sokolović održati “Bajkaonice” s djecom od 01. do 04. razreda osnovnih škola na Cresu, Malom Lošinju, Omišu, Šibeniku i Dubrovniku.

 

 

Projekt podržavaju i druga poznata lica iz javnog života poput Doris Pinčić Rogoznice i Luke Bulića, prepoznajući koliko je važno pričati priče djeci od malih nogu jer ih one formiraju i stvaraju sliku o svijetu oko njih. Pripovijedanje priča drastično se promijenilo kroz stoljeća, no iako su se metode izmijenile, želja za pričanjem i slušanjem priča ostala je nepromijenjena.

 

 

 

 

 

U sklopu aktivnosti u rujnu 2019. godine educirani su volonteri-pripovjedači te opremljena nova Društva “Naša djeca” na Jadranu s mobilnim kutićima za daljnje održavanje programa “Bajkaonica”, što će ostati kao trajno nasljeđe ovogodišnjeg projekta za održavanje aktivnosti s djecom i nakon njegovog završetka u prosincu 2019. godine.

Tvrtka Beiersdorf Hrvatska u sklopu projekta donirala je partneru projekta Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatska iznos od 150.000,00 kuna kako bi se omogućili raznovrsni programi za djecu, opremanje prostora i edukacija 47 volontera iz čak 24 Društava „Naša djeca“ za pripovjedački program „Bajkaonica“.

Volonteri-pripovjedači su kroz edukaciju usvojili nova znanja i vještine čime će u daljnjem radu s djecom moći provoditi kvalitetnije programe, a pet novih Društava dobilo je opremu za provođenje aktivnosti BAJKAONICA – mobilne kutiće za pripovijedanje. Ovogodišnju edukaciju održanu u rujnu u Šibeniku vodili su Dijana Zorić, suosnivačica “Laboratorija zabave” i suorganizatorica “STORYinga”, međunarodnog storytelling festivala te ambasador projekta Zijah Sokolović, glumac, dramski pisac, redatelj i profesor glume. Tijekom listopada i studenog volonteri će održavati “Bajkaonice” otvorene za javnost u osnovnim školama, knjižnicama i bolnicama diljem Hrvatske za sve posjetitelje željne pripovijedanja.

Znanje i alati programa “Bajkaonica” koji su u sklopu projekta preneseni, ukorijenili su se u lokalnim sredinama obuhvaćenim ovim projektom i Društvima “Naša djeca” čiji volonteri ih provode i gotovo svakodnevno koriste u svojim redovnim aktivnostima s djecom, što možemo smatrati značajnim dugoročnim doprinosom projekta “Neka odrastanje bude dječja igra”. Pružajući podršku obiteljima na području Hrvatske ostvaruje se cilj globalne inicijative tvrtke Beiersdorf kojom se želi pomoći djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala.

#

O projektu “Neka odrastanje bude dječja igra”

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji” kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava „Naša djeca“ te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima.

2015.godine, u drugoj godini provedbe projekta, educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

U trećoj godini održavanja  projekta 2016. godine edukaciju je prošlo 43 volontera kroz tri programa – dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar i održano nekoliko desetaka besplatnih radionica na temu izrade igračaka. Igračke izrađene na radionicama bile su dio posebne izložbe Igračaka u Etnografskom muzeju u kojem je predstavljena i nova društvena igra “Čiri-Biri-Bajka” nastala u sklopu projekta.

2017. godine projekt je obilježila tema pripovijedanje, a kroz ukupno 106 održanih radionica Bajkaonice sudjelovalo je čak 2.154 djece diljem Hrvatske. Za pripremu radionica organizirana je edukacija za 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca koji su zajedno s djecom stvarali nove priče. Na kreativnom natječaju potrošači su izabrali najbolju priču “Leopard i dječak“ Društva „Naša djeca“ Zabok, a NIVEA je prema predlošku izradila prekrasnu slikovnicu s ilustracijama Ivane Guljašević Kuman te audiovizualnim zapisom priče koju je ispričao Zijah Sokolović.

2018. godine obilježili smo petu godišnjicu održavanja projekta i nastavili s temom pripovijedanja. U projekt je uključeno 21 Društvo Naša djeca i educirano 34 volontera koji su kroz Bajkaonice prenosili vještine pripovijedanja i s djecom stvarali nove priče na temu bajke „Ružno pače“. U sklopu projekta održan je kreativni natječaj u kojem su potrošači putem NIVEA web stranice zajedno sa stručnim žirijem odabrali pobjedničku priču, a potom je ambasador projekta, Zijah Sokolović, tu istu pobjedničku priču interpretirao djeci na Bajkaonicama u pet osnovnih škola diljem Hrvatske. S idejom da se potiče kultura čitanja i pripovijedanja u sklopu projekta održano je 123 radionica Bajkaonica diljem Hrvatske na kojima je sudjelovalo gotovo 3.350 djece i izdano je limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu“ s izborom od dvanaest nikad ispričanih priča iz usmenog stvaralaštva za djecu.

 

Više o projektu “Neka odrastanje bude dječja igra” saznajte na:

https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/bajkaonica

Facebook – www.facebook.com/NIVEAHrvatska

IG NIVEA Hrvatska –  https://www.instagram.com/nivea_hr/?hl=hr