Blog

SLAVIMO POLA STOLJEĆA NAGRADE “GRIGOR VITEZ” ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske ove godine obilježava 50. obljetnicu Nagrade “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju, a središnja svečanost održat će se 24. travnja 2018. u Maloj dvorani K.D. Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Bogati svečani program za 50. godišnjicu Nagrade uključuje dodjelu godišnjih Nagrada za tekst i ilustracije u 2017., posebna priznanja i pohvale, a prvi put bit će dodijeljene i nagrade po izboru Dječjeg žirija pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba. Svečanost u Maloj dvorani KD “Vatroslav Lisinski” počinje u 18 sati, a uz umjetnički program, koji je režirao poznati redatelj Mario Kovač, uzvanike i goste očekuje i slavljenički rođendanski program. Dobitnike možete pogledati na linku.

Dodjelu ove Nagrade pokrenuo je Savez društava “Naša djeca” Hrvatske (Savez DND) davne 1967. godine sa željom da se potakne dječja književnost. Godišnja Nagrada “Grigor Vitez” najstarija je hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju, a sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradu je dobilo 51 književnik i književnica za tekstove te 38 likovnih umjetnika i umjetnica za ilustracije u 144 knjige za djecu i mlade.

Mnoge nagrađene knjige već su postale dječji klasici: “Grga Čvarak”, “Zvižduk s Bukovca”, “Koko u Parizu” i drugih, zbog čega je naš slogan: “Grigor Vitez – Nagrada koja odrasta s djecom”. O važnosti dječje knjige i ilustracije govore brojna međunarodna istraživanja koja pokazuju da se čitanjem djetetu od rođenja izgrađuje poseban osjećaj bliskosti, potiče se djetetov razvoj govora, mašta, pamćenje i kreativnost te ljubav prema knjizi. Djeca koja čitaju brže uče, bolje se snalaze s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu. Poticanje književnog i likovnog stvaralaštva za djecu u obliku kvalitetne slikovnice i knjige višestruko je ulaganje, s jedne strane u kvalitetu života i razvoj djece od najranije dobi, a s druge strane u domaće u književne i likovne umjetnike koji stvaraju za djecu.

Savez DND cijelu 2018. godinu posvetio je Nagradi „Grigor Vitez“ i pratećim aktivnostima: osim središnje svečanosti, kroz godinu se organiziraju Susreti i radionice za djecu s književnicima i ilustratorima – dobitnicima Nagrade „Grigor Vitez“ u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske tijekom 2018.g.; Okrugli stol za knjižničare Grada Zagreba i Zagrebačku županiju; Informativne i promotivne aktivnosti (promo-spot, novi vizual Nagrade, društvene mreže i web, plakat, pozivnice, priopćenje za medije) povezane uz 50. obljetnicu Nagrade.

Nagrada je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Medijski pokrovitelj 50-te godišnjice Nagrade “Grigor Vitez” je 24sata a prijatelji su marketinška agencija Degordian, Panda komunikacije, Knjižnice grada Zagreba, K.D. Vatroslav Lisinski.