Blog

SPLIT DOBIO NOVI URED UNICEF-a I DJEČJE GRADSKO VIJEĆE

U Splitu je u srijedu održana konstituirajuća sjednica Dječjega gradskog vijeća Splita, nakon čega su na Rivi otvorene nove prostorije UNICEF-a. Sjednici su prisustvovali gradonačelnik Ivo Baldasar i njegova zamjenica Aida Batarelo, a samo osnivanje moderirala je Anđelka Visković, savjetnica gradonačelnika za oblast obrazovanja i predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine-prijatelji djece“.

Gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je prilikom primopredaje novih prostorija kako misli da će djeca iz Dječjega gradskog vijeća biti bolja, tolerantnija i obrazovanija od starijih im kolega te da će uložiti više truda i rada za dobrobit Splita jer je pred njima budućnost.

UNICEF Split2

Čestitajući malim vijećnicima na izboru i osnivanju njihovog vijeća gradonačelnik Baldasar im je ukratko pojasnio da se nalaze u vijećnici gdje se donose odluke važne za grad. „Ovdje se malo svađamo, malo mirimo i donosimo odluke. Možda će sutra i netko od vas sjediti ovdje kao gradski vijećnik i zajednički donositi odluke“, rekao je gradonačelnik.

Zamjenica Aida Batarelo pritom je kazala kako gradski vijećnici prilikom donošenja odluka nemaju uvijek prava rješenja, iako su izabrani da donose odluke od iznimne važnosti za grad. Navela je kako se te odluke često donose u polemikama, ali da je za njihovo kvalitetno donošenje ipak najvažnija međusobna tolerancija.

UNICEF Split4

Nakon polaganja svečane vijećničke prisege, koordinatorica Branka Čović je male vijećnike upoznala s Deklaracijom o pravima djeteta. Potom su svi oni dobili zadatak da informacije sa sjednice vijeća prenesu u svoje škole te tamo kao prvo provedu raspravu o Deklaraciji, kao i da utvrde što bi to djeca trebala predložiti za poboljšanje njihovog statusa u gradu Splitu. Kako je rečeno, svoj izvještaj o tim aktivnostima podnijet će na narednoj sjednici krajem listopada.

UNICEF Split3

Dječje gradsko vijeće ima 27 članova, po jednog učenika iz svih splitskih osnovnih škola koje su glasanjem izabrali njihovi kolege. Na sljedećoj sjednici vijeća u listopadu djeca će donijeti statut kojim će se utvrditi način rada, a zatim će u odborima za planiranje, obrazovanje, kulturu i sport provoditi projekte i odluke o suradnji sa svojom „bazom“ u školi koju pohađaju.

Predsjednica Koordinacijskog odbora grada Splita u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Anđelka Visković izrazila je zadovoljstvo što je Split dobio Dječje gradsko vijeće.

„Danas smo svi primijetili kako su djeca bila iznimno aktivna, i to je pokazatelj da djeca u našim školama kvalitetno rade, da govore o svojim pravima, ali i da je sazrelo vrijeme da svi zajedno i na jednome mjestu sve to koordiniramo. Možemo iz našega Dječjega gradskog vijeća slati jasne poruke gradskim službama i svim institucijama koje rade za djecu u Splitu te im stvarati bolje uvjete za razvoj i rast“, rekla je Anđelka Visković.

UNICEF Split1

 Učenike, vijećnike Dječjeg gradskog vijeća pozdravile su i Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za RH, Ana Babić, savjetnica Pravobraniteljice za djecu, Davor Šimić, voditelj Aktiva ravnatelja te Zvjezdana Čagalj, predsjednica Društva Naša djeca Split.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić rekla je kako ih veseli što su se ‘usidrili’ i u Splitu te što će njegovi građani od danas moći doznati više o programima koje provode i u tome ih poduprijeti.

„UNICEF i Split povezani su već više od 20 godina, od opskrbnog centra koji je bio organiziran u jednom od najtežih trenutaka Domovinskoga rata pa sve do danas, kada zajedno s partnerima radimo na tome da poboljšamo kvalitetu usluga i život djece i roditelja“, podsjetila je Otmačić.

„Što sve djeca mogu i kako dječje stvaralaštvo može promijeniti naše poimanje svijeta, vidjet ćemo na Festivalu o pravima djece koji će se u studenome održati u Splitu“,  najavila je predstojnica hrvatskog ureda UNICEF-a.

Istaknula je da će kolegama koji prikupljaju financijska sredstva na području Splita i Dalmacije sada biti mnogo lakše te da će se u radnim prostorijama održavati i radionice, a građani će dobiti UNICEF u svojem gradu. „Nadam se da će to pridonijeti i tome da djeca budu što više na dnevnom redu gradskih i županijskih vlasti“, dodala je Otmačić.

gibonni

UNICEF-ov ambasador Zlatan Stipišić Gibonni izrazio je zadovoljstvo što se, nakon Zagreba i Rijeke, takav ured otvorio i u Splitu. Obveze i dužnosti ambasadora su stalne, rekao je, dodajući kako je ponosan što su pomagali Ruandi, Haitiju i Japanu te što su odradili bezbroj humanitarnih akcija u Hrvatskoj.

Grad Split je i partner ovogodišnjeg 6. festivala o pravima djece koji će se održati od 19. do 21. studenog, kada će gradom zavladati dobri filmovi djece i odraslih.