Blog

SRPANJ I KOLOVOZ S DJECOM I ZA DJECU U LIPIKU

U Dječjem odmaralištu “Cvrčak” na otoku Viru, u vlasništvu Gradskog društva Crvenog križa Pakrac, u tijeku je ljetovanje 60 djece koji pod nadzorom voditelja i dvoje studenata Kineziološkog fakulteta u Zagrebu provode uz kupanje i Ljetnu školu Crvenog križa.

Socijalna vijeća Grada Pakraca i Grada Lipika plaćaju ljetovanje za 30, odnosno za 15 djece, dok je desetero djece na ljetovanju u okviru Programa “Budućnost pripada djeci” koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a provodi Centar za razvoj i podršku civilnog društva-DELFIN iz Pakraca. Uz školu plivanja, igre, zabavu, učenje zajedništvu i životu u grupi, djeca odrađuju radionice na temu komunikacijske vještine, emocije i ljudska – dječja prava.

Elizabeta Herceg ili Elza, kako ju je od milja zvala učiteljica od drugog razreda osnovne škole, pjesnikinja je iz Koprivnice, rodom iz Legrada koja je okupljenu djecu i njihove roditelje 20. srpnja oduševila lutkarskom predstavom u stihovima pod nazivom “Mjesečeva princeza” izvedenu ispred Kamenih kupki u kompleksu Toplica Lipik.

Uživajte u svakom trenutku provedenom sa svojim najbližima koje vam život pruža

Predstava govori o dvoje ljudi koji su žarko željeli dijete koje će moći bezuvjetno voljeti. Tako su i dobili kćer, brinuli se za nju i uživali u svakom trenutku njena odrastanja. Toliko su je voljeli da su se brinuli da će jednoga dana ostati bez nje ako se uda ili ode. Kada je odrasla kako im ju je mjesec doveo tako im ju je i odnio. Poruka priče je da ne možemo zauvijek imati ono što imamo u ovome trenutku.

Šestero djece iz Lipika i okolice provelo je dva najtoplija tjedna u ovoj godini družeći se s konjima tijekom ljetne škole jahanja Kasačkog kluba “Diamant” na OPG-u Bašnec u Šeovici. Druženje djece s životinjom plemenite krvi u Šeovici započelo je 13. srpnja, a 23. srpnja održan je zadnji susret. KK “Diamant” organizirao je i ovu ljetnu školu jahanja uz podršku Grada Lipika kako bi djeci s područja Grada Lipika pružili priliku da aktivno provedu vrijeme tijekom ljetnih praznika.

Nekolicina mladih iz sela okupila se 7. kolovoza u Društvenom domu u Brezinama kako bi zajedno obojili prostoriju koju je Udruga mladih Brezine dobila na korištenje od Grada Lipika koji je mladima osigurao boju i ostali potrebni materijal za ovu radnu akciju. Mladi iz Brezina tek su se u proljeće ove godine okupili u udrugu s namjerom oživljenja društvenog života u selu i poboljšanja prilika za mlade, a ovom akcijom pokazali su kako se zajedništvom može mnogo toga učiniti.

Prostoriju u Društvenom domu u Brezinama dobili su na korištenje za organizirana druženja mladih iz mjesta, sastanke i ostale aktivnosti udruge od Grada Lipika. Krajem proljeća ove godine je Grad Lipik financirao obnovu kompletnog prednjeg pročelja Društvenog doma, zamjenu stolarije i popravak električnih instalacija na prvom katu gdje se nalazi prostorija koju je na korištenje dobila udruga. Obnova Društvenog doma dogovorena je na sastanku gradonačelnika Lipika s Mjesnim odborom Brezina.

Ljetni nogometni kamp u Lipiku već drugu godinu zaredom organizirao je NK Lipik 1925, a ove godine pohađalo ga je 48 djece u dobi od 5 do 12 godina. “Djecu smo kroz igru i zabavne vježbe učili osnovne elemente nogometne igre i pokušali im razviti sportski duh u usvajanju nogometa te povećanju želje za bavljenje sportom.“, istaknuli su voditelji kampa Mario Egredžija i Ivan Pleša. Zadnji dan ljetnog kampa bio je 14. kolovoza kada su djeci uručene diplome. Tridesetak djece, polaznika ljetnog nogometnog kampa u Lipiku, u pratnji roditelja i voditelja dječjeg nogometnog kampa NK Lipik 1925 gledalo je i susret šestog kola 1. HNL između GNK Dinamo i RNK Split na stadionu Maksimir 15. kolovoza u Zagrebu.

Priča o humanoj akciji splitskog nogometnog menadžera Ivice Pirića nastavljena je i kolovozu kada je druga grupa od 130 djece izbjeglica iz Donecka i Luganska te djece ukrajinskih branitelja ljetovala u Makarskoj, Trogiru i Rogoznici. Na povratku s ljetovanja prema Ukrajini tri autobusa djece s njihovim pratiteljima uvečer 17. kolovoza stigli su u Lipik, a ujutro 18. kolovoza prije polaska za Kijev prisustvovali su otvorenju izložbe “Petrikivski rospis” u Multikulturalnom centru u Lipiku povodom obilježavanja Dana neovisnosti Ukrajine, a kojeg je organizirala Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik, Grad Lipik te Gradska knjižnica i čitaonica Lipik.

Ova izložba prikazuje dio umjetničke baštine iz Dnipropetrovske regije koja je prepoznata i tražena u cijelom svijetu stoga je i dobila zaštićeni status UNESCO-a. U programu otvorenja s par glazbenih i literarnih izvedbi sudjelovalo je nekoliko djece iz skupine od 130 ukrajinskih izbjeglica u dobi od 12 do 16 godina koje su s 15 odraslih u njihovoj pratnji od 5. do 17. kolovoza boravili na ljetovanju u Hrvatskoj.